НАЧАЛО Заболявания Алтернативно Бета глюкан – естествена бариера срещу зимните вируси

Бета глюкан – естествена бариера срещу зимните вируси

Имуностимулиращият ефект на бета глюканите е известен от столетия в различни традиционни народни медицини, като японската, където високото съдържание на тези вещества в гъбите шийтаке, рейши (известна като Линг Ши) и майтаке, ги е издигнало в ранг на чудодейни лекарства.

24760

Бета глюканите имат имуностимулиращ ефект

Бета глюканите приемани под формата на различни фитопрепарати са били използвани дълго време за лечение на редица заболявания и за общо укрепване на организма. По състав те са полизахариди изградени от глюкоза, но варират по размера на молекулата, разтворимостта си във вода и ефекта върху организма. В естествен вид се съдържат в растителната храна – пълнозърнести продукти, в дрождите на хлебната мая, в някои сортове гъби, както и в овеса и ечемика. Овесът е изключително богат на водоразтворими бета глюкани ((1,3/1,4) β-glucan) и благоприятните ефекти от консумацията му са подробно изучени през последните 30 години.

Бета глюканите са изключително ефективен и достъпен имуностимулатор с естествен произход, който подпомага както естествения, така и придобития имунитет. Бета глюканите подсилват естествените защитни механизми на човешкото тяло. Най-достъпен източник на бета глюканите са клетъчните мембрани на дрождите Saccharomyces cerevisiae, които изграждат хлебната мая. Бета глюканите повишават устойчивостта на организма, подпомагат поддържането на здравословни нива на липиди и холестерол в кръвта.

Природни източници на бета глюкани

Най-често активната съставка се извлича от клетъчните стени на дрождите на хлебната мая. Хлебната мая се отглежда лесно и в количества, които позволяват лесно да се извлича активната съставка – бета глюкан. Има и други източници, като овес. В зависимост от източника част от бета глюканите са неразтворими във вода. Под формата на естествени фитопрепарати се предлагат някои видове водорасли, както и медицинските гъби – шийтаке, рейши и майтаке, в различни комбинации помежду си, стрити на прах, в капсули или в пресовани таблети.

Гъбите шийтаке съдържа значителни количества бета глюкан

ПРОЧЕТИ ОЩЕ> Храни стимулиращи имунитета

Как действа бета глюканът?

Неговото действие е подобно на останалите имуностимулатори, които са “модификатори на имунния отговор”. Действието им е силно и води до активиране на естествените защитни сили на организма. Свързвайки се с определени рецептори по повърхността на имунните клетки, бета глюканите биват разпознати като “чужди тела” и провокират организма ни да отвърне на инвазията.

Имуностимулаторите използват реактивността на естествения ни имунитет, като го “заблуждават”, че организма е атакуван от външни елементи. Всъщност имуностимулаторите са безобидни и нетоксични за тялото ни вещества, които не го увреждат, а провокирания от тях имунен отговор повишава резистентността ни към вирусни и бактериални инфекции, особено в преходните и студени сезони.

Какво повлиява бета глюканът?

Един от доказаните и неоспорими ефекти на бета глюканите е нормализирането на нивото на холестерола, което е установено при редовен прием на поне 3 грама дневно. Здравните агенции препоръчват разпределението им на по 1 грам с всяко хранене три пъти дневно. Официалното мнение гласи: “Консумирането на бета глюкани извлечени от дрожди на хлебна мая значително понижава нивата на холестерол в кръвта. Понижаването и поддържането на нормални нива на холестерол намалява риска от коронарни сърдечни заболявания и инфаркт”. Намаляват риска от атеросклероза и инфаркт на миокарда.

Бета глюканите действат като имуностимулатори и активират естествения имунитет, засилват устойчивостта на организма срещу вируси, бактерии и гъби и могат да се приемат като добавка към различни терапии.

Предпазването от инфекции при високорискови пациенти със слаб имунитет и преди хирургични интервенции. Още през 1990 г. е проведено важно клинично проучване за действието на бета глюканите върху рискови към инфекции пациенти в хирургични отделения. Отчетено е значително намаляване на инфекциите след операция. Насищането на организма с бета глюкан 4-6 часа преди операцията предпазва пациентите от развитието на инфекциозни усложнения. Бета глюканите в комбинация с антибиотична защита преди операция може да снижи риска от възникване на инфекциозни усложнения до минимум.

Бета глюканите притежават и доказан антитуморен ефект. Доказано е, че бета глюканите в комбинация с гама-интерферон забавят растежа на туморите, както и развитието на метастазите в черния дроб, които са най-честите последици при силно инвазивни видове рак. В други случаи бета глюканите увеличават значително ефекта от химиотерапията. Доказано е, че при пациенти с напреднал рак на стомаха или дебелото черво, приемането на бета глюкани извлечени от гъби шийтаке в комбинация с химиотерапия значително увеличава продължителността на живота.

Приемането на бета глюкани от хлебна мая значително намалява нивата на два цитокина (IL-4 и IL-5), които са отговорни за клиничните симптоми на алергичния ринит. Приемът на бета глюкани значително подобрява алергичния оток на носната лигавица при алергичен ринит и значително намалява симптомите в тези периоди.

Как се приема бета глюканът?

За да се усвоят оптимално бета глюканите трябва да се приемат на празен стомах. Стомашните клетки бързо транспортират бета глюкана и подобните на него съставки от храната към лимфата, където те взаимодействат и активират макрофагите, което “събужда” имунната система. Могат да се приемат под формата на фитопрепарати или като чист извлек под формата на таблетки, разтворим прах или течност. Дозировката е различна в зависимост от желания ефект. Ако целим да нормализираме повишените нива на холестерол, то дневната доза е около 3000 мг. разделена на три приема преди хранене. Ако го приемаме като имуностимулатор, дозата варира от 400 – 1000 мг. Може да се приема както като превенция на грип и зимни инфекции, така и като лекарствен препарат по време на самата инфекция до пълното й отзвучаване.