Лимонът е плод, чиято родина е Азия и предствалява вечнозелено дърво, което ражда плодове през цялата година. Използва се целият плод, както сокът, така и пулпата и кората, основно за кулинарни цели. Лимоните обаче рядко се консумират самостоятелно, влизат в състава на много плодови сокове, сосове за салати и различни ястия. Лимонът, заедно с портокалите, съдържат много полезни вещества – основно витамини и минерали.

Цитрусовите плодове, като лимоните и портокалите, доставят на организма ни много важни витамини и минерали,  понижавайки риска от анемия, развитието на рак, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и сърдечен удар (миокарден инфаркт). И за голяма част от тези полезни качества на цитрусовите плодове е виновно голямото количество витамин C, съдържащ се в тях.

Витамин C е незаменим и не може да се произвежда от човешкото тяло, което налага да се внася с храната отвън. Съществува под различни форми и соли в тялото ни, което се определя от киселинността на средата. Той е фактор и участва в 8 важни ензимни реакции, както и в производството на колаген.

Колагенът изгражда голяма част от съединителната тъкан в тялото, кожата и лигавиците, намира се и в костите, сухожилията и ставните връзки. Нарушаването на синтеза на колаген има сериозни последици с тежки симптоми.

Витамин C е силен антиоксидант и участва в различни реакции, заедно с микроелемента селен, при елиминирането на свободните радикали, противодействайки на т. нар. оксидативен стрес.

Витамин C участва в процесите на заздравяване на раните, както и при регенерацията на тъканите, чрез стимулация на капилярите и подпомагане на оросяването на тъканите.

Аскорбатът или йонната форма на витамина участва в голям брой метаболитни реакции както при животните, така и при растенията, като голямата част от тях умеят да го синтезират сами. Изключение правят някой животни, както и човека. Тези видове трябва да си го набавят като хранителна добавка, за да избегнат процесите на оксидация. Липсата му води до нарушено зарастване на рани, нарушен синтез на колаген, кожни проблеми, предразположение към кървене и спонтанни кръвоизливи, неправилно формиране на костите, гръбначни изкривявания, понижен имунитет и повишен риск от развитие на рак.

В миналите векове моряците често са страдали от тежката форма на липса на този витамин – болестта скорбут, поради факта, че са се изхранвали в открито море основно със сухари и сушено осолено месо, без да консумират пресни плодове и зеленчуци.

Каква е дневната нужда от витамин C?

Организмът ни поддържа малко депо от този витамин и ежедневните “доставки” с храната са важни за неговата наличност. Дневната нужда е 80 мг., като тя лесно се набавя чрез хапване на плодове и зеленчуци, които съдържат достатъчно от него. В 100 гр. лимонов сок се съдържа около 53 мг. витамин C, което е 88% от дневната ни нужда. Витаминът лесно се абсорбира и бързо преминава в кръвта.

Абсорбцията му зависи от количеството витамин в храната или поет като хранителна добавка. Организмът ни не поема цялото количество витамин, а само нужното му, останалата част се изхвърля в непроменен вид с урината. Ако поемате високи количества витамин, то той се усвоява на 30%, а при ниски дози, усвояването му достига до 98%.  При достигане на определена концентрация на витамин C в кръвната плазма, която за мъже е 1.5 mg/dL, а за жени 1.3 mg/dL, остатъкът автоматично се изхвърля през бъбреците с урината.

Някои органи в тялото ни съдържат до 100 пъти по-високи концентрации от този витамин, като надбъбречните жлези, тимусната жлеза, ретината и корпус лутеум. От 10 до 50 пъти повече се съдържа в мозъка, далака, белия дроб, тестисите, лимфните възли, черния дроб, панкреаса, бъбреците и слюнчените жлези.

До какво води липсата на витамин C?

Липсата му или авитаминозата се проявява най-често с нарушено образуване на колаген, поява на тъмни петна по кожата, силно кървене от венците и разклащане на зъбите, вътрешни кръвоизливи от всички мукозни мембрани, води до депресия и обездвижване, а при много тежки форми до поява на самовъзникващи отворени рани, които не зарастват, изпадане на зъбите и смърт. Симптомите се появяват 4 седмици след прекратяване приема на витамин C, когато се изчерпат вътрешните резерви на организма, а излекуването настъпва при прием на минимални дози от него, дори и по 10 мг. дневно.

Лимони или портокали?

И двата плода са чудесен източник на витамин C. Много богати са също така пресните шипки, както и черния дроб. Също така зелените чили чушлета, гуавата, червения пипер, магданоза, кивито. Готвенето и варенето на зеленчуците намалява съдържанието на витамин C с до 60%, така че те е добре да се консумират в суров пресен вид. Под формата на прясно изцедени сокове, смутита или различни пасти и разядки (дипове).

Тъй като е разтворим във вода, варенето на зеленчуците спомага за преминаването на витамина във водата, която после се изхвърля и така се губи най-ценното от зеленчуците. Задушените на пара зеленчуци са по-богати от варените във вода.

Лимоните са по-слабо калорични от портокалите, тъй като съдържат по-малко захар. Лимоните съдържат и по-малко калций, натрий, витамин A, както и по-малко фолати от портокалите. Но и двата плода могат да се използват под формата на прясно изцеден сок за набавяне на дневната доза витамин C. Може да добавите резени портокал към зелената си салата или дресинг на основата на лимонов сок и зехтин. Избягвайте топлинна обработка, тъй като тя лесно разрушава молекулата на витамина. Може да използвате лимонов и портокалов сок за мариноване на различни меса, както и цели резени в сосовете. Добре е винаги да имате у дома си и да ползвате в кухнята си лимони и лимонов сок за овкусяване на различни салати и ястия.

Установено е, че подправените с лимонов сок ястия имат по-малка нужда от посоляване, което е важна стъпка към намаляване и регулиране количеството сол, което консумираме дневно. Прекомерната употреба на сол е много вредна и води до сериозни сърдечни проблеми и повишено кръвно налягане.

Тъй като лимоновият сок освен витамин C съдържа и голямо количество лимонена киселина, която вреди на емайла на зъбите, то не забравяйте да пиете соковете на базата на цитруси само и единствено със сламка, така че те да нямат досег със зъбите.

Титулна снимка автор Dan Harrelson & лиценз CC BY 2.0