Градският живот неизменно води след себе си доста досадни здравословни проблеми наред с удобствата, които ни осигурява. Все “по-стерилния” начин на живот, който водим, далече от природата и чистия въздух, води до сериозни проблеми с дихателната система.

Началото на дихателната ни система е носа и носната кухина, която е заобиколена и свързана с няколко големи синуса. Синусите са костни кухини, разположени около носа и пълни с въздух. Те са тапицирани с лигавица, която лесно може да се възпали.

Изолираната среда ни сблъсква с малко алергени и имунната ни система не може да си изработи правилен отговор към тези дразнители.

Огромият бум от алергии в световен мащаб е резултат от все по-качествения начин на живот. Ние живеем във все по-чиста и хигиенична среда и така “изнежваме” тялото си. При всеки сблъсък с непознат за него агент, тялото ни реагира с алергична реакция.

На това се дължат и зачестилите кожни проблеми, като атопичен дерматит и екземи.

Повечето хора страдат целогодишно от течащ нос и алергична хрема, която се обостря през пролетта и началото на лятото от полените и цъфтящите цветове. Хроничната хрема поддържа неспиращо възпаление на носната лигавица, както и тази на синусите и води в крайна сметка до промяната й. Лигавицата набъбва и се разраства. Тежка последица от тази алергия може да бъде развитието на носни полипи.

Снимка NIAID @ flickr (CC BY)
Снимка NIAID @ flickr (CC BY)

Облекчаването на болките в синусите, тежестта и запушения нос са сезонни проблеми за всички онези, които са предразположени към възпаление на носната лигавица. Бързото решение е да се вземат рекламираните по телевизията капки за нос. Парадоксалното е, че само в САЩ годишно се харчат около 1 милиард долара за антихистаминови капки за нос, както и назални спрейове, в опит да се справят с тези досадни симптоми, докато всъщност съществува много лесно и ефективно решение.

Как Йога помага да спрем синузита и алергиите

В Йога и най-вече нейната част свързана с поддържане на физическото здраве – Хатха Йога, е развита и система от полезни хигиенни навици, които включват и обстойното почистване на носа и устата.

Използва се специален керамичен съд под формата на малка лейка или чайниче, което се зарежда с леко подсолена стерилна вода, с която носната кухина се облива отвътре. Тази техника за поддържане на чисти въздушни проходи се нарича Нети или Джала Нети ( Jala Neti ).

Промивката на носа с подсолена вода има много ползи – отмива попаднали алергени в носа, както и прах, който дишаме, овлажнява носната лигавица и я предпазва от изсушаване и разраняване, почиства носа от натрупани секрети, които стават “убежище” за развитието на много инфекции.

Препоръчва се при сунизит, алергична хрема, главоболие и астма. Отделно някой текстове в Аюрведа посочват и добрия балансиращ ефект върху емоциите.

При провеждането на едно 12 месечно проучване сред 200 йога-студенти, става ясно, че практикуването на тази практика води до драстично подобряване на широк кръг състояния, касаещи носа, гърлото и ушите. Наред с това са отбелязани положителни ефекти по посока на намаляване на напрежението и тревожността, подобряване на пониженото самочувствие, но и подобрение на съня и намаляване на пушенето.

Джала Нети е много лесна за провеждане процедура, особено ако се сдобиете със специалното чайниче, нужно за нея. Нормално е в началото да се чувствате странно, доколкото става дума за нещо ново, което не сте пробвали. Подобна процедура изглежда малко странна, но бързо ще разберете, че е напълно естествена и полезна. Много хора се питат – защо трябва да промивам носа си? А други се притесняват, че няма да могат да дишат или че ще усетят непрятно чувство на давене. Още след първия ви опит ще разберете, че подобни опасения за напълно безпочвени.

Как да направя промивка на носа?

Използвайте готов разтвор от аптеката – физиологичен разтвор (0.9% разтвор на сол) или си направете сами у дома. Добре е, ако използвате домашни методи, преди това да преварите водата или да използвате филтрирана вода.

Слагате в 1 чаена чаша вода  (330 мл.), затоплена до температурата на тялото ви, 1/4 чаена лъжичка пречистена и висококачествена морска сол, по възможност да не е йодирана. Разбърквате докато цялото количество сол се разтвори и изсипете половината разтвор в чайничето. Не прекалявайте със солта, по-наситените разтвори изгарят лигавицата на носа и след промивка я оставят суха. Това не само че не е полезно, но може да създаде допълнителни проблеми. Води до сухота и образуване на корички в носа.

Наведете леко главата си (под ъгъл от 45 градуса) и поставете чучурчето в едната си ноздра, така че то да стои хоризонтално и бавно изсипете водата. Тя ще изпълни и облее носа отвътре и ще изтече свободно през другата ноздра.

След това направете същото и през другата ноздра с останалата половина от готовия разтвор. Накрая може да издухате носа си финално. Не е полезно в носа да остава разтвор след промивката.

Тази практика изглежда много лесна и се препоръчва от много УНГ специалисти, като успешна и полезна. Много пациенти с хроничен синузит я намират за много ефективна. Води до бързо отпушване на носа и освобождаване на дишането. Използвайте този елементарен метод без да се налага да харчите много пари за скъпи и безполезни спрейове.

Този метод се е доказал хиляди години преди откриването на съвременните деконгестанти и кортикостериоди, именно след осъзнаването на простия факт, че поддържането на тялото чисто обезателно го предпазва от болести и го оздравява.

УНГ специалистите препоръчват промивката със солен разтвор на пациентите си след различни хирургични интервенции в тази област, тъй като поддържат носа чист. Много хора с алергии преминават на този метод и намират сериозно облекчение. Промивката облекчава болката в областта на синусите, усещането за тежест и налягане, както и запушения нос. Изследванията показват, че промивката със солен развтор помага повече от останалите методи за лечение на синузит. 

Промивката може без проблем да се използва веднъж дневно, но се счита, че 3 пъти седмично е напълно достатъчно, за да се елиминират всички симптоми на синузита и запушения нос. Техниката е напълно безопасна и ако я изпълнявате леко и внимателно няма да чувствате никакъв дискомфорт. Самият съд може да купите от много места за около 15-30 лв. Предпочетете керамичен пред пластмасов.

Все пак, за да постигнете желания резултат е важно да спазвате следните правила:

  1. НИКОГА не използвайте директно чешмяна вода, тъй като тя може да е замърсена, както и качеството й да варира много от населено място до населено място. Използвайте само дестилирана вода или физиологичен разтвор купен от аптека, както и филтрирана през силен филтър вода. Най-лесният начин да обеззаразите чешмяна вода е като я преварите. Кипнете я за 3-5 минути и я оставете да се охлади. Не използвайте морска вода или вода, която е видимо мръсна. Не прекалявайте с количеството сол. Затоплете разтвора до температурата на тялото преди да го използвате. 
  2. Важно е да поддържате много чист вашия съд за промивки, да го изварявате във вода или в миялна на висока температура, за което е добре съдът да е керамичен. Не го “споделяйте” с други членове на семейството, както четката за зъби и други лични принадлежности, това не е хигиенично.
  3. След промивка на носа не излизайте веднага навън, особено ако е студено и мъгливо. Лигавицата има нужда от малко време, за да образува малко защитен секрет.
  4. Макар над 87% от лекарите да препоръчват промивката на носа със солена вода, то дълготрайната и непрестанна употреба не е полезна. Ако сте здрави, може да правите такава промивка не повече от веднъж седмично, а при синузит и алергии до три пъти. Добре е да почивате след около 3 последователни седмици на употреба. Добре е да запомните, че ако симптомите ви не отминават дори след 2-3 седмици промивки, то вероятно се касае за доста по-сериозен проблем и е препоръчително да посетите УНГ специалист за консултация.

Титулна снимка автор Suzanne Schroeter & лиценз CC BY-SA 2.0