Летният сезон е вече открит и плажът е близо, но дали наистина знаем всичко за слънцезащитните средства, които задължително трябва да ползваме? Те са ни нужни не само на морето, но и на планината, където сме още по-близо до слънчевите лъчи.

Лятото макар и бавно настъпва и скоро ще дойде силният сезон, а плажовете ще се напълнят с хора. Отваряме гардероба, вадим банските, плажните кърпи и за финал взимаме слънцезащитни кремове, лосиони и масла, за да не изгорим, и тръгваме на плаж край морето или край градския басейн. С това плажният комплект е готов, зареждаме се с добро настроение и включваме на режим “релакс”.

Макар да си мислим, че сме предвидили всичко, то често, без да знаем, правим доста грешки именно със слънцезащитните средства, а те са важни както за нас, така и за децата, които играят по цял ден на брега под парещите лъчите на силното слънце, тъй като можем да си причиним болезнени слънчеви изгаряния или най-малкото състарена кожа.

Обърнете внимание на SPF (sun protection factor) – слънцезащитния фактор, който показва филтрирането на предизвикващите изгаряне UVB-лъчи, но е добре слъцезащитата да покрива “широкия спектър”, заедно с UVA-лъчите, които също имат увреждащо действие. Ето как да избегнете най-често срещаните грешки и да си осигурите една спокойна почивка без изгорели гърбове и обелени носове, а да се върнете с хубав и равномерен тен:

  1. Най-голямата грешка е да не използвате слънцезащитни средства, тъй като дългото излагане на слънце, особено в часовете между 13-15, когато то е най-силно, ни излага на риск от развитие на кожен рак (който е сред най-честите при човека), както и от бързо състаряване на кожата.
  2. Използвате същия слънцезащитен крем вече три лета поред – когато става дума за козметични продукти, особено такива за слънцезащита, срокът на годност има голямо значение. Активните съставки в тези продукти търпят промяна с времето и може да се окажат напълно неефективни. Освен това ползването им със сигурност ги замърсява. Ако държите флакона с тази козметика на слънце по цял ден има голяма опасност тя да престане да бъде полезна много скоро.
  3. Купувате най-скъпите и огромни опаковки с най-висок слънцезащитен фактор – това може сериозно да ви изненада, но всички ние правим почти винаги тази грешка подведени от рекламите. Знаете ли каква е разликата между крем с SPF 30 и друг с SPF 60? Дали вторият е 2 пъти по-ефективен? Не, кремът с SPF 30 блокира 96% от вредните лъчи на слънцето (UVB-лъчите, които предизвикват изгаряне на кожата) и не е нужно да ползвате огромни фактори, за да имате ефективна защита. Установено е, че слънцезащитни средства с фактор 30 спират 96% от лъчите, с фактор 50 – около 98% от лъчите, а с фактор 75 – около 99% от тях, но няма фактор, който да филтрира 100% от вредните лъчи.
  4. Използвате твърде малко крем – когато става дума за слънцезащита, то малкото не е достатъчно, нужно е да нанесете равномерно определен слой, който да формира защитен филм и да ви пази. Няколко капки крем, който да размажете по цялото си тяло, са крайно недостатъчни, нормалното количество е около един шот, т.е. най-малко 25-30 мл.
  5. Слагате слънцезащитни средства сутрин, когато отидете на плаж, и после забравяте – едно мазане на ден не е достатъчно, то не може да ви осигури адекватна защита. Можете да разчитате на едно мазане за не повече от 2 часа. Кожата попива голяма част от крема, а потенето и влизането във водата лесно го отмиват и оставят кожата незащитена.
  6. Нанасяйте слънцезащитни средства и преди да влезете във водата, там тялото също е изложено на лъчите. Намажете се и изчакайте няколко минути, за да попие добре кремът в кожата и тогава влезте във водата, в противен случай тя ще го отмие почти веднага. Не разчитайте на т.нар. “waterproof” слънцезащитни средства – такива няма и дори Американската агенция по храните и лекарствата е забранила използването на подобни реклами за слънцезащитни средства.
  7. Слагаме крем единствено в слънчевите дни, но не и когато е облачно или по-хладно – облачното време не е причина да не се мажете с крем на плажа, това че не виждате лъчите на слънцето, които проникват и през облаците, не означава, че те не могат да ви нанесат вреда. UV радиацията е невидима – не може да я видите, помиришете, усетите и лесно може да изгорите дори и “на облаци”. Не чакайте само топло време, за да се намажете. UVA-лъчите проникват през облаци и мъгла, достигат кожата и проникват дълбоко, като тяхното действие е в основата на стареенето на кожата.
  8. Каквато и марка слънцезащитен крем да използвате, той не може да блокира 100% от слънчевите UVB-лъчи и не може да е единствената ви защита срещу тях. Не пропускайте да носите шапка, слънчеви очила, както и широки светли дрехи от лен и памук, като избягвате слънцето през най-интензивните часове. Всичко зависи от вас.

Запомнете, че използването на слънцезащитни не ви позволява да се “пържите” целодневно на плажа, а само ви дава шанс да бъдете навън без да изгорите бързо. Не на последно място лятото със своята жега и високи температури допълнително обезводнява организма, което се отразява най-видимо на кожата. Пийте повече течности, най-добре чиста вода, която не е обезателно да е ледена, пийте често и по около 250-300 мл. Ако се потите интензивно, дневната нужда от вода може да достигне и до 3 литра.

Редувайте печенето на слънце с почивка под чадъра или следобедна дрямка на закрито. Използвайте продукти и масла за след плажа, редуцирайте употребата на шампоани и душ гелове поне през първите 3-4 дни от морето, тъй като те изсушават и дразнят кожата. Дори и да се предпазвате добре от изгаряне, излагането на слънце, особено в безветрени дни, може да предизвика термичен шок (слънчев удар).

Титулна снимка автор Pedro Ribeiro Simões & лиценз CC BY 2.0