Стриите са един от най-плашещите проблеми за бременните жени, които искат след раждането на детето си да възвърнат напълно формата си. Стриите се получават от бързото и силно разтягане на кожата, което може да се случи както при бременност, така и при бързо напълняване, но и при рязкото израстване в пубертета. Научете и как можете да намалите или напълно да премахнете стриите?

Стриите са вид кожни белези, подобно на тези от порязване или дълбоки пъпки. Място, където организмът натрупва колаген и се опитва по естествен начин да “коригира” нарушената цялост на кожата.

Ако използвате огромни количества кокосово масло, за да третирате стриите си по време и след раждане, то спестете си парите. Основната причина за появата на стрии е генетично кодирана, според данни от скорошно изследване публикувано в Journal of Investigative Dermatology.

Изследвана е ДНК на 33 930 души, от които 4967 жени с много тежки следродилни стрии. Изследването открива истинската причина за появата им, а именно специфични мутации в четири гена – ELN, SRPX, HMCN1 и TMEM18, които увеличават риска от поява на сериозни стрии с 40%.

Един от тях – ELN (или еластин) е най-силно свързан с появата на стрии, особено тези развиващи се по време на бременността. Еластинът е белтък, който е най-важният компонент на еластичните фибри, които дават възможност на тъканите да се разтягат и свиват.

Така някои хора са много по-предразположени към образуване на стрии от други. Като това зависи и от пола – само 25% от мъжете развиват стрии, докато при жените този процент е 55%.

До този момент се смяташе, че всички поравно са предразположени към образуването на стрии, но сега, след като се знае генетичната причина за този проблем, може да се насочат услията в посока регулиране на продукцията на еластин и повлияване на крайния резултат на кожата след бременност. Много от стриите изчезват частично след няколко години и без лечение.

Съвременни методи за лечение на стриите

Докато изчакваме да се въведе ново лечение на базата на тези открития, може да повлияете благоприятно на стриите си по няколко начина:

  1. Използване на крем с Tretinoin – този медикамент е форма на витамин A, наричан още Retin-A, Renova или Avita и помага за редуциране на стриите, които са сравнително млади, на няколко месеца и са все още червени или розови на цвят. Изследванията показват, че прилагането на третиноинов крем 0.1% в продължение на 3 месеца намалява стриите с 20%. Кремове с третиноин се използват класически за лечение на акне, а самият препарат е най-добре изученият за лечение и повлияване на фотосъстаряването на кожата. Използва се като компонент в много препарати за косопад, както и в продукти, които забавят стареенето на кожата и появата на петна. Действието на третиноина е да увеличава продукцията на колаген в дермата (средния дълбок слой на кожата)
  2. Микродермабразио – тази процедура се извършва със специална апаратура, която издухва микрокристали към кожата и отстранява част от най-повърхностния й слой, като предизвиква растеж на нови кожни клетки и обновяване на кожата от дълбочина. Така по-горният слой се замества с по-нов и по-богат на еластинови влакна. Установено е, че дори 5 последователни процедури значително намаляват изгледа на стриите при по-голяма част от пациентите. Тази терапия освен стриите успешно премахва заедно с тях и различни стари белези от операции, травми, порязвания, дълбоки пъпки и т.н.
  3. Лазерно лечение – лазерите са модерен и много ефективен начин за лечение на различни кожни проблеми – спукани капиляри, розацея, белези. Интензивната светлина прониква в дълбочина и стимулира производството на колаген, еластин и меланин. Една от най-ефективните терапии е с пулсов лазер, който повлиява и стари белези. Използват се пулсови диодни лазери с дължина на вълната 1,450 nm, но трябва да се внимава при хора с по-тъмно пигменатирана кожа, тъй като има риск от избелване на кожата в лекувания участък. Могат да се използват два вида лазери – неаблативни, които са много слаби и меки и повлияват кожата на повърхностно ниво; и аблативни, които действат подобно на микродермабразията и разрушават и премахват повърхностния слой на кожата на определена дълбочина

Съществуват и други терапии, които са или доста агресивни спрямо кожата или са свързани с прием на медикаменти със значителни странични ефекти и като цяло не са препоръчителни. Такива са терапиите с кортикостеридни инжекции, които се прилагат директно в белезите и водят до тяхното намаляване, тъй като повърхностното нанасяне на кремове с кортикостероиди е напълно неефективно.

Използването на кремове с витамин E и екстракт от лук също е неефективно, още повече, че директното прилагане на витамин E върху кожата води до дерматит в 33% от случаите. Използват се още радиотерапия, инжектиране на филъри и различни видове химически пилинг, които като цяло са неефективни и агресивни и не водят до желания резултат.

Титулна снимка автор lina smith & лиценз CC BY 2.0