Искате да имате дете, минали са вече няколко седмици от любовния уикенд с любимия човек и вече започвате да се питате: “Бременна ли съм?” Първата ви мисъл е да отскочите до аптеката, за да купите тест за бременност. Но пробвайте преди всичко да се доверите на тялото си и да се научите да тълкувате неговите сигнали!

Бременността е много важно събитие в живота на една жена. Тя предстои да се сблъска с доста предизвикателства преди, по време и след бременността. Освен да промени навиците си, диетата, дневния режим, отношението към тялото и здравето си, бременната жена научава неочаквани и полезни неща за себе си и за промените, които й се случват. А всички страхове и притеснения много бързо изчезват след преживяването на първото раждане.

1. По-кратки вдишвания

Усещате ли недостиг на въздух, когато правите сутрешния си фитнес или когато изкачвате повече стъпала? Може да е защото сте бременна! Нарастващият плод се нуждае от кислород и това е причината да не ви “стига дъха” и да дишате учестено. Това, за жалост, може да продължи и през цялата бременност, особено когато плодът започне да расте доста и да оказва натиск върху диафрагмата и белите дробове.

2. Болезнени гърди

Ако се чувствате дискомфортно от сутиена си сутринта след като сте го сложили, то това може да е признак на ПМС, но и ранен признак на бременност. Напрежението и тежестта в гърдите, потъмняването на ареолите и дори по-силно изразените вени на гърдите са убедителни белези, че не настъпва просто поредният ви месечен цикъл.

3. Умора

Ако не сте успели да прехвърлите и половината от любимото си списание в леглото снощи преди да заспите, ако чувствате рязък спад на тонуса и връхлитаща ви умора, то това могат да са първите симптоми от увеличаващите се хормони в тялото ви. При повечето бременни жени лесната умора е нормална през целия първи триместър на бременността, а след това е на периоди до самото раждане.

4. Гадене

Повечето бременни жени започват да получават позиви за гадене в рамките на първите 6 седмици от зачеването, което може и да не е задължителен признак, но ако го има, е алармиращ. При някои това се случва и по-рано, а сутрешното гадене е доста издайнически симптом. Той отшумява, когато влезете във втория триместър. Междувременно, опитайте се да хапвате храни, които потискат гаденето, като кракери и джинджифилов сок или бира.

5. Често уриниране

Ако изведнъж установите, че не можете да изкарате нощта, без да се разходите няколко пъти до тоалетната, това вероятно е знак. По време на бременността тялото ви има друг метаболизъм и отделя повече течности, което създава доста повече работа на бъбреците и пикочния мехур, като ви кара да ходите много по-често до тоалетната.

6. Главоболие

Един от най-ранните симптоми на бременност е появата на главоболие, резултат от хормоналните промени. Избягвайте да лекувате главоболието си с медикаменти, съдържащи ибупрофен, а вземайте ацетаминофен. Главоболието по време на бременност е различно от мигренозни пристъпни главоболия, както и от главоболие при настинка или умора.

7. Болки в кръста и гърба

Боли ли ви кръстът? Ако нормално нямате такива болки, това може да означава, че връзките ви там са разхлабени. Но това е важен знак за напредваща бременност. За жалост, поради изместване центъра на тежестта, тези болки могат да продължат с различна интензивност през цялата бременност.

8. Спазми

Дали имате ПМС или сте бременна? Това често е трудно да се каже, но спазмите при начална бременност са доста по-силни и продължителни и се дължат на подготвянето на матката за бъдещата бременност и задържането на плода.

9. Апетит и храни

Ако изведнъж забележите, че не може да ядете цитруси или фрешове, както и че рибата не ви се отразява добре, то това може да е знак, че сте бременна. Промяната на хранителните предпочитания и смяната на храните е сериозен белег. Увеличеният апетит е също ранен белег, особено, когато неустоимо започнат да ви привличат определени храни, които трябва да хапнете веднага, за да се успокоите. Гладът към нетипични за вашата диета храни също е важен белег.

10. Запек и подуване на корема

Ако сте абсолютно убедена, че само преди седмица се пъхахте без проблем в тесните си джинси, а сега не можете да ги закопчаете, или се чувствате доста подпухнала и наедряла, то това може да се дължи на по-голямото количество прогестерон – хормонът на бременността, който забавя храносмилателната система.

11. Промени в настроението

Дали това, че съпругът ви е забравил да сложи чорапите си в коша за пране, може да възпламени семеен скандал, или че детайлите започват да ви дразнят е проблем? Оставяйки настрана факта, че партньорът ви може да се чувства като попаднал насред битка, вие може да преживявате просто хормонална пренастройка, характерна за бременните жени. Уверете партньора си, че всичко това скоро ще премине. Не се съмнявайте, че той ще прояви разбиране.

12. Повишена базална температура

Ако вие сте от жените, които се опитват упорито и планирано да забременеят, то най-популярният метод да уловите точния момент на овулацията си е да проследявате показанията на базалната си телесна температура. Нормално, базалната ви температура остава покачена в рамките на двете седмици след овулацията, но ако тя остане покачена и след това, то вероятността да сте бременна е много голяма.

13. Засилено обоняние

Дори и най-слабите лоши миризми са способни да предизвикат у вас неудържимо чувство за гадене. Ако определени миризми са започнали да ви отблъскват или имате повишена чувствителност към тях, то това не означава, че нещо не е наред с хладилника у дома ви, а просто имате свръхчувствително обоняние, което е признак на бременност.

14. Замайване и припадъци

Това е най-често показваният симптом във филмите, но той е реален. Ниската кръвна захар или пониженото кръвно налягане може да доведат до замайване и дори до колапс, особено ако стоите дълго време изправена на едно място, обикновено в задушен градски транспорт или магазин. Уверете се, че приемате достатъчно въглехидрати и течности. Бременността е най-неподходящото време за диети и ограничаване на храните.

15. Прокървяване

Ако месечният ви цикъл ви изненада, дойде по-рано, но е болезнен, странен или прокървите малко преди очакваната дата, то това е сигурен белег за имплантирането на оплодената яйцеклетка в лигавицата на матката, което често предизвиква дискретно прокървяване.

16. Закъснял цикъл

Много от описаните дотук знаци могат да се дължат просто на ПМС! Как да открием разликата? Най-сигурният белег е закъсняването на цикъла. Ако цикълът ви е редовен, не сте пътувала наскоро и установите, че закъснява, то добре е да се разходите до аптеката за тест за бременност. Вероятността вече да сте бременна е почти 100%.

Не може да сте абсолютно сигурна дали вече не сте бременна, ако не видите положителен тест за бременност. Ако резултатът е негативен, но цикълът ви продължава да закъснява, изчакайте няколко дни и пробвайте отново, вероятно е твърде рано за да се позитивира. Тестовете имат определена чувствителност, но ако е позитивен – Честито! След 9 месеца ще сте майка.

Титулна снимка автор Tobias Lindman & лиценз CC BY 2.0