Снимка dkdragon @ pixabay.com (CC 0)

Цинкът е един от най-важните микроелементи, който има роля за здравето ни в много аспекти. Липсата или недостигът на цинк водят до сериозни здравословни проблеми. Проблемът е, че организмът ни не формира депо (не складира резервно количество) от този микроелемент, нужното количество се абсорбира от храната, а остатъка се изхвърля. Затова присъствието му в ежедневната диета е задължително, за да ни набавяме нужното дневно количество. Цинкът се губи при обработката на храната, особено при варенето, тъй като е водоразтворим. Макар и микроелемент, от който организма има нужда в малки дози, цинкът участва в:

 • борба с грипа и настинките – цинкът има ключова роля в механизмите на имунна защита и помага при борбата с острите вирусни заболявания, като грипа. Допълнителни количества цинк подсилват защитата и елиминират по-бързо вирусните и бактериални инфекции. Притъпяват се и симптоми, като течащ нос, болно и зачервено гърло. Най-лесно е да приемате таблетки с цинков глюконат по време на настинка. Единственият им страничен ефект, е че влошават вкусовите усещания и оставят тръпчив вкус в устата.
 • подсилване на имунната система – цинкът е истински имуностимулант, тъй като подсилва функцията на тимусната жлеза, особено при хора над 40 години, когато тя е намалила активността си. Тимусът провокира силната продукция на бели кръвни клетки, които са основните имунни клетки атакуващи инфекциозните агенти проникнали в тялото. Приемането на малки количества цинк подобрява значително функцията на тимуса и помага за по-бързото оздравяване от инфекции.
 • мускулна тъкан – повече от половината цинк, който поемаме, се потребява от мускулите. Активно спортуващите, както и фитнес маниаците следва да приемат допълнителни количества цинк. Пътят по който той постъпва в организма е еднакъв с този за желязото и медта, така че приемането на препарати съдържащи повече желязо могат да възпрепятстват усвояването на цинка. Многото фибри също намаляват бионаличността на цинка. Вредни тежки метали като олово и кадмий блокират усвояването на цинк. Пълнозърнестият хляб е добър източник, както и различните видове меса, които са много по-добър източник.
 • мъжка импотентност – мъжкият организъм има нужда от цинк, за да произвежда тестостерон, както и други важни мъжки хормони, както и да подобри качествата на сперматозоидите, за което е нужно и нормални количества и от микроелемента селен в диетата. За да се подобри оплодителната способност на мъжа се препоръчва 6 седмичен прием на цинк преди опити за зачеване. Цинкът е ключов елемент за здравето на простатата и предпазването от проблеми с уринарния тракт.
 • здрави нокти, коса и кожа – цинкът е много важен за здравата кожа. Той помага и в лечението на псориазиса и акнето, като намалява и чупливостта на ноктите и накъсването на косъма.
 • зарастване на рани – без цинк този процес не е възможен или продължава много по-дълго. Изследванията ясно показват, че пациентите се възстановяват много по-бързо след операции и раните зарастват, след приема на цинк. Хората, на които им предстои операция е нужно да вземат допълнителни цинк 2-3 седмици преди нея.
 • диабет – при някои диабетици може да има дефицит на цинк, тъй като той не се усвова добре или се изхвърля твърде бързо. Цинкът помага и за други проблеми на диабетиците като бавното зарастване на рани и честите инфекции.
 • макулна дегенерация – това сериозно очно заболяване води до прогресивна слепота. Очите естествено са един от органите с най-високо съдържание на цинк, като най-високата му концентрация е в ретината, именно частта от окото, която се засяга при макулната дегенерация. Приемането на допълнителни количества цинк може да забави или предотврати загубата на зрение.
 • памет – хората приемащи нормални количества цинк ежедневно показват по-добри резултати на паметовите тестове от останалите.

Има няколко групи хора, които са в риск от дефицит на цинк:

 • пълни вегетарианци и вегани – месото и рибата са най-добрите източници на цинк за организма. От своя страна растителните храни съдържат малки количества и труден за усвояване цинк, а плодовете практически не го съдържат. Децата, които са поставени на вегетарианска диета са особено застрашени от дефицит, а твърдите вегетарианци трябва да си го набавят като хранителна добавка.
 • хора, хранещи се с изключително богата на фибри храна – фибрите, особено тези от пълнозърнестите храни “заключват” цинка в тях и не му позволяват да бъде усвоен.
 • бременни или кърмачки – повечето от хранителните вещества, които бременните консумират отиват директно за растежа на плода, така че цинк е нужно да се приема в по-голямо количество.
 • хора над 50 години – способността на организма да си набавя цинк от храната намалява с възрастта.
 • прекаляващите с алкохол – алкохолиците често не се хранят добре, което е основна причина за дефицит, а другата е, че количествата алкохол метаболизиращи се в черния дроб “отмиват” и малкото количество цинк, което се пази там.

Дневна доза и източници на цинк

НОВОРОДЕНИ (всички количества са “за ден”)
0 – 6 месеца – 2 mg
7 – 12 месеца – 3 mg

ДЕЦА
1 – 3 г. – 3 mg
4 – 8 г. – 5 mg

БРЕМЕННИ ЖЕНИ (според възрастта на жената)
< 18 г. – 13 mg
19 – 30 г. – 11 mg
31 – 50 г. – 11 mg

КЪРМАЧКИ – 12 – 14 mg

МЪЖЕ
9 – 13 г. 8 mg
след 14 г. 11 mg

ЖЕНИ 8 mg

Много от храните са естествен източник на цинк, като стридите, телешкото месо, скаридите, соевото сирене тофу, млякото, зеленчуците, фъстъците и фъстъченото масло, семената и ядките, пилешкото месо. Всички те съдържат между 1,5 – 8 mg цинк на 100 грама продукт, така че съвсем спокойно може да си набавяте нужните количества с една балансирана диета, без да е нужно да го приемате допълнително като хранителна добавка.