Снимка Carissa Gan @ unsplash.com (CC 0)

Борбата с нелечимите заболявания прави малки крачки напред, което е свързано с все по-детайлното разкриване на механизма на зараждането им.

Световният изследователски фонд по рака (WCRF) завърши мащабно изследване на повече от 7000 клинични проучвания насочени към връзката между диетата и рака. Заключенията направо разтърсиха медицинската общност.

Изводът е, че обработените и консервирани меса са твърде опасни за консумация.

Това включва бекон, наденици, хот дог, месо за сандвичи, пакетирана шунка, пеперони, всички видове салами и всички консервирани червени меса. Причината е в използването на силно карциногенния натриев нитрит, който е консервант използван за запазване на свежия и червен цвят на месата и да убедят клиента, че са пресни.

Натриевият нитрит се посочва в съдържанието на консервираните меса като Е250 (Натриев нитрит или Sodium nitrite).

Натриевият нитрит се използва в производството на пушени меса и колбаси за запазването на характерния розово-червен цвят. Но нитритите винаги са опасни за човешкото здраве, ако се употребяват в големи количества. ЕС одобрява прилагането на този консервант само в качеството му на добавка към солта, но не повече от 0,6%.

Това съединение води до образуването на нитрозамини в организма, а те са причина за рязкото увеличаване на риска от образуване на рак.

Консумацията на консервирани меса води до увеличаване на риска от рак на панкреаса с 67%, а консумацията на 50 грама дневно на подобно месо повишава риска от рак на дебелото черво с 50%. На такъв риск не са подложени хората консумиращи прясно месо.

Натриев нитрит се влага в огромната част от продуктите от червено месо и липсва в пилешките или рибни продукти. Ето списък с продуктите, които трябва да избягвате, ако в тях се съдържа натриев нитрит или натриев глутамат (Е621), който е друга опасна добавка: бекон, наденици, хот дог, месо за сандвичи, замразена пица с месо, консервирани супи с месо, замразени храни с месо, равиоли и паста с месо, детски храни с месо, кълцани меса използвани в ресторантите.

Защо натриевият нитрит не е забранен след като е толкова вреден за здравето?

Още през 1970г. е правен опит той да се постави в списък от опасни вещества, но доминираната от корпоративни интереси регулация на храните не успява да се пребори с производителите на месо. Ситуацията остава непроменена и до днес.

Какво да правим, за да избегнем риска?

Един прост съвет е да спрете да консумирате консервирани червени меса, които съдържат натриев нитрит и натриев глутамат. Яжте повече риба и пилешко месо, гответе единствено с пресни продукти и прясно месо. В храната ви трябва да присъства витамин С и селен, които се съдържат в цитрусите и горските плодове и имат свойството да предотвратяват образуването на химически комплекси образуващи рак.

Избягването на консумацията на консервирани, обработени червени меса е една от 10-те важни стъпки към това как да се предпазим от рак.