Акнето, което се появява основно през пубертета, е сериозен козметичен кожен проблем, най-вече защото засяга лицето. Генетичната предразположеност играе основна роля в над 80% от случаите, което показва, че ако вашите родители са страдали от акне в годините си на съзряване, то има голяма вероятност и вие да имате същия проблем.

Акнето засяга различни зони от кожата, но най-вече тези, които имат голяма гъстота на мастни жлези. В тях се включват лицето, горната част на гърдите и гърба.

По време на пубертета бушуването на хормоните, и най-вече на тестостерона, и при двата пола, води до бързи промени в тялото, но и до обилна секреция на жлезите. Мастните жлези образуват голямо количество секрет, който в комбинация с бактериална флора и недобро почистване на кожата води до запушване на изходите на тези жлези и образуване на силно болезнени гнойни пъпки с бял връх.

Акнето преминава трудно, развива се в продължение на години и коства доста услия, за да се преодолее и повлияе. Това води до силно безпокойство, понижено самочувствие, депресия и дори самоубийствени мисли. Много рядко обаче самото акне води до сериозен медицински проблем, дори рядко остават белези по кожата, дори и след тежко акне.

За борбата с него се прилагат различни локални лечения, но те нямат значим и траен ефект, ако не се промени храненето. Важно е да се намали консумацията на въглехидрати, да се ограничат подправките, особено лютото, да се избягват мазни, пържени, осолени и консервирани храни. Добре е да се консумират много сурови плодове и зеленчуци и за известно време да се премине на вегетарианска диета без червено месо, млечни продукти и бял хляб. Да се консумира основно растителна мазнина, най-вече студено пресован зехтин.

Кожата се третира външно с различни билкови отвари, като най-силен ефект има студен воден извлек от корени на кръвен здравец, който се приготвя като 2 супени лъжици стрити корени на кръвен здравец се оставят за 8-9 часа в студена вода (без да се варят), а на следващия ден с пресния извлек се напояват компреси, които се поставят на засегнатите от акне места по кожата и се сменят поне трикратно в рамките на половин час. Тази процедура може да се повтаря многократно през деня.

Пиенете на 200 мл. три пъти дневно от водния извлек от корените на кръвен здравец прочиства кръвта и намалява възпалението. За благотворните ефекти на кръвния здравец четете подробно в статията “Чудодейният кръвен здравец”.

Кожата може да се налага и с компреси от чай от лайка, както и да се правят парни бани с лайка. Много полезни са и компреси със сребърна вода.

Акнето е много упорит проблем и е нужно време, за да се повлияе. Първите промени са свързани със завяхване на пъпките и намаляване на зачервяването на кожата, но това все още не означава, че ането е излекувано. Налага се да продължите с процедурите до пълното изчезване на всички пъпки, както и да не правите компромис с диетата.

Освен изброените натурални средства за лечение на акне, полезно действие имат и:

  1. Масло от чаено дърво – гел съдържащ 5% масло от чаено дърво е силно ефективен и може да замести медицинските лосиони с бензоил пероксид, но маслото изисква по-дълга употреба, за да подейства видимо. Не го използвайте, ако имате розацея. Маслото от чаено дърво се използва само външно.
  2. Алфа-хидрокси киселина (гликолова киселина) – е органична киселина, която се съдържа в корите на цитрусовите плодове, като аплицирана върху кожата тя има силно ексфолиращ ефект спрямо мървите кожни клетки и отпушването на порите. Тя подобрява състоянието на белезите от акне. Като страничен ефект може да се появи повишена чувствителност на слънчева светлина.
  3. Цинк – лосиони и кремове съдържащи цинк влияят много добре на възпалената кожа и намаляват зачервяването и паренето.
  4. Екстракт от зелен чай – лосион съдържащ 2% екстракт от зелен чай е показал добър резултат в намаляването на акнето при хора с умерено и средно изразено заболяване.
  5. Алое вера – 50% гел от алое вера, комбиниран с препарата третиноин дава значителни резултати при лечението на акне.

Акнето е най-често срещано в годините на пубертета и засяга в различна степен над 80-90% от тийнейджърите в западните страни. Градският начин на живот явно оказва влияние, тъй като акнето се среща много по-рядко в някои отдалечени и нетолкова урбанизирани общности.

През 2010 г. е заемало 8 място в списъка на най-честите заболявания, като е засегнало около 650 милиона души по цял свят.

Не е рядкост и хора извън пубертета също да страдат от акне. Почти половината от засегнатите в по-ранните си години, продължават да имат проблем с акнето дори и на 30 годишна възраст. Около 4% са хората, които продължават да страдат от акне и след 40.

Титулна снимка автор Ulisse Albiati & лиценз CC BY-SA 2.0