Среброто се използва от векове в медицината. От Древността до ден днешен, то остава незаменим и силен антисептик. В ранните години на 20 век хората са поставяли сребърни монети в бутилките с мляко, за да го запазят прясно. По същото време среброто е признато за антимикробен агент, а преди ерата на антибиотиците, колоидното сребро е предлагано като дезинфектант.

Под формата на очни капки е накапван при инфекции на очите, като гонореен конюнктивит. Ролята на сребърните препарати намалява драстично при настъпването на антибиотичната ера след 1940 г. и откриването на пеницилина. Един от най-известните препарати от това време, съдържащ колоидно сребро, е Аргирол (Argyrol).

Антибактериални свойства на среброто

Сребърният йон (Ag+) е биоактивен и в определени концентрации убива бактериите. Тъй като не засяга живите тъкани и клетки, той може да се прилага при гнойни рани под формата на наномрежи, с които да се покрият раните или като пудра от сребърен сулфадиазин. Тази възможност става все по-популярна, особено след драстичното увеличаване на резистентните на антибиотици бактерии, като MRSA. Среброто се използва в катетрите, както и при тръбите за интубация, за да се предотврати последваща инфекция. Използва се и при костни протези, в реконструктивната ортопедична хирургия и в сърдечните клапи.

Под каква форма се използва среброто

Най-често се използва под формата на колоидно сребро, водна суспензия с малки частици сребро, които не се утаяват. И докато външната употреба на среброто не крие никакви здравни рискове и странични ефекти, то вътрешното приемане може да доведе до странични ефекти и натравяне, ако се предозира. Състоянието е известно като аргирия и води до сиво-синкаво оцветяване на кожата и лигавиците.

“Американската агенция по храните и лекарствата предупреждава, че вътрешния прием на колоидално сребро не е съвсем безопасно и се препоръчва да се избягва. Хроничното му приемане води до сериозни странични ефекти, като аргирия.”

Професор Алън МакНейли, MRC Human Reproduction Unit, Единбург

Все пак медицинските специалисти предупреждават, че приемането на колоидално сребро не е полезно, поради недоказан положителен ефект, както и възможност от развитие на странични ефекти, като аргирия. Исторически вътрешният прием на колоидално сребро е бил използван за лечение на различни болести.

Убива бактериите

Среброто и сребърните съединения имат силен токсичен ефект върху бактерии и гъби. Този ефект е типичен за повечето тежки метали, като оловото и живака, но за разлика от тях среброто няма токсичен ефект върху човека.

Ключът към силното му действие е в активността на сребърния йон, който има свойството необратимо да разрушава важни ензимни системи в клетъчните мембрани на патогенните бактерии, а прилагането на тази терапия в условията на леко електрическо поле увеличава драстично неговия ефект. Само няколко волта електричество приложено в среда със сребро, увеличава ефекта му.

Външна употреба

Още по време на войните и преди епохата на антибиотиците, среброто е използвано за дезинфекция на рани, за изготвяне на капки за очи за лечение на възпаления при новородените, а моливите от сребърен нитрат са “златен стандарт” в дерматологията и се използват за третиране на различни кожни разраствания, като брадавици и мазоли.

Сребро се използва в различни форми на превръзки за рани, за които се твърди, че водят до ускоряване на процеса на заздравяне.

Среброто в алтернативната медицина

В днешни дни колидалното сребро, а и всички сребърни препарати са регистрирани като хранителни добавки. Много от тях се използват за подпомагане на лечението на сериозни заболявания, като рак, диабет, ХИВ / СПИН, херпес и туберкулоза. Но е добре да се знае, че среброто не е есенциален минерал и ние не се нуждаем от определен дневен прием и съответно не може да се каже, че е възможно да има “сребърна недостатъчност” в диетата, каквато може да има за други жизненоважни микроелементи – като цинк, желязо, селен и магнезий, които играят важна роля в жизнените процеси.

Титулна снимка автор Franco Folini & лиценз CC BY-SA 2.0