Съвременната медицина, не само традиционната, но и алтернативните течения препоръчват здравословния начин на живот като една от основните спирачки за развитие на заболявания и дългосрочно поддържане на добро здраве, както и пълноценно оползотворяване на живота.

Бъдещето не принадлежи толкова на лечебната медицина, а на превантивната, която чрез комплексни и индивидуализирани препоръки ще ни помага да успеем да се грижим така за себе си и здравето си, че да не стигаме до заболяване и да не се налага да минаваме през сложни и неприятни лечебни процедури.

Да имаш здраво тяло е прекрасно усещане, но здравето изисква грижи и инвестиции, инвестиции във време за себе си, в правилни и навременни грижи, в правилен режим на работа и релакс, в спорт, движение, здравословна храна, в здравно (само)образование.

Голяма част от съвременните бичове за здравето са болести, които се развиват бавно и подмолно, увреждат здравето ни с години и когато негативното им влияние достигне предела си, здравето ни “изведнъж” рухва. Оставаме изненадани “откъде ни е дошло”, но не се замисляме, че този проблем не е от вчера, а сме живяли с него, без да му обърнем внимание, понякога десетилетия. Често, когато този срив ни повали медицината има малки възможности да ни помогне, макар и да успее да ни спаси живота, тъй като истинското оздравяване е в нашите ръце, в пълната, необратима, упорита и качествена промяна на начина ни на живот, начина ни на мислене, лошите навици и поемане в съвсем друга посока, неща, които за жалост малко хора правят.

В световен план едно от най-подмолните състояния, които плавно, но сигурно увреждат цялото тяло, е затлъстяването, което вече не започва в зряла възраст, а в съвсем ранна детска.

България е на пето място по затлъствяне на децата в Европа, което създава предпоставка следващото поколение млади хора в болшинството си да бъдат затлъстели и със здравословни проблеми.

Снимка Инфографика Затлъстяването при децата – NutriGen.bg © Всички права запазени

Причините за затлъстяване са многобройни и понякога трудни за повлияване. Основната е липсата на движение, застоялия начин на живот и прекомерната употреба на храни, съдържащи концентрирани захари. Голяма част от храните, които се консумрат, както и junk food-а, съдържат основно въглехидрати, т.е. кухи калории, храна, която има калорийна, но не и хранителна стойност. Свръхконсумацията на такива храни води без никакво съмнение до натрупване на излишни килограми. Тялото ни си “взима” нужните му калории, а останалите просто складира в мастни депа.

Излишните мазнини се натрупват както подкожно в областта около корема, така и вътрешно около различни органи, което значително нарушава тяхната нормална функция.

Най-добрата борба с излишните килограми е възпитанието на децата в правилно хранене, както и много ежедневно движение. Съвременните изследвания показват, че дори интензивен спорт 2-3 пъти седмично по 1-2 часа е напълно недостатъчен за добро здраве. “Ударното” трениране не е ключ към добро здраве, а към стрес в метаболизма и понякога нанася дори повече вреди, отколкото да носи полза. Ключът е в ежедневната динамика и физическа активност, за която следва да използваме всеки повод. Например, препоръчително е да се извървяват не по-малко от 10 000 крачки пеша на ден.

Лошата семейна среда и лошите семейни хранителни навици често водят до “възпроизводство” на същото нездраво поколение, дори с подобни здравни проблеми и заболявания. Когато към това се насложи и семейната обремененост, то често в някои семейства типично се срещат и развиват сходни заболявания при много от членовете и това се дължи както на наследствена болестна обремененост, така и на сходни вредни хранителни и житейски навици, които се предават и запазват в поколенията.

Снимка Инфографика Затлъстяването при децата – NutriGen.bg © Всички права запазени

Децата с наднормено тегло са предразположени към различни тежки последици. В тийнейджърска възраст много от момичетата недоволни от външния си вид могат да развият тежки хранителни разстройства – булимия или анорексия или крайно вредни диетични навици, подлагайки се на рисковани, вредни и дори опасни за живота лишения и рестриктивни диети. Такива деца са с увеличена склонност към депресия и полярни разстройства, както и много по-податливи на наркотични и алкохолни зависимости.

Затлъстяването води до преки здравни рискове, както в детството, така и в по-късните години. Развитие на тежки форми на хипертония, високи нива на холестерол, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, захарен диабет тип 2 (инсулинозависим захарен диабет). Проблеми от страна на опорно-двигателната система – ставни проблеми, гръбначни изкривявания, дискови хернии. Натрупването на излишно тегло и мазнини около вътрешните органи води до трудности при дишането – задъхване при леки физически натоварвания, увеличен риск от развитие на астма, тежки нарушения на съня вследствие от сънна апнея и хъркане. Затлъстяването при децата води до преждевременно полово съзряване и хормонален дисбаланс, момичетата имат нередовен менструален цикъл и проблеми със забременяването в по-късна, зряла възраст. И не на последно място – различно по степен омазняване на черния дроб (чернодробна стеатоза) и нарушения в обмяната на веществата, което води до занижено качество на живота.