На специално място, посветено на вашите въпроси – Отговори на здравни въпроси, екипът на здравния сайт Vivata.bg ще публикува отговори на вашите здравни питания.

Голям е интересът към бъбречните заболявания и как състоянието на бъбреците може да се подобри с правилен подбор на храни и природни методи, както и да се предпазим от най-честите проблеми, свързани с тях.

Здравите бъбреци са от изключителна важност за качеството ни на живот, а тяхното функциониране често се смущава от различни фактори и заболявания. В съзнанието ни веднага изникват истории за тежки и болезнени бъбречни кризи, но камъните в бъбреците са само малка част от заболяванията, които могат да засегнат този важен орган.

Бъбреците са чифтен орган, имаме два, разположени в кръстната област и са едни от най-интензивно работещите органи в тялото ни, наред със сърцето, белите дробове и черния дроб. Спирането на функцията на бъбреците е несъвместимо с живота. Единственият начин да се поддържа живота на хора с намалена бъбречна функция е бъбречна трансплантация или поддържаща хемодиализа.

Бъбреците филтрират дневно по 150 литра кръв и отделят от нея ненужни токсини и вода под формата на урина, която се спуска по пикочопроводи до пикочния мехур, натрупва се в него, и в подходящ момент се изхвърля от тялото.

Една от основните причини да пием достатъчно количество вода е да се поддържа здравето на бъбреците. Хроничното неприемане на достатъчно течности е основна причина за образуване и разрастване на бъбречните камъни.

Лошото състояние на бъбреците води до повишено кръвно налягане, отоци по тялото, увреждане на сърцето, а на свои ред диабетът и неправилното хранене водят до увреждане на самите бъбреци.

4-те основни белези за проблем с бъбреците са:

  • безпричинно често уриниране – по 10 и повече пъти дневно;
  • болезнено уриниране, урина с наситен цвят и силен мирис;
  • усещане за парене, сърбеж и силен дискомфорт по време и след уриниране;
  • безпричинна неутолима жажда, която ви кара да поемате по над 4 литра вода дневно.

Бъбреците са важни за поддържане на киселинността на кръвта (pH на кръвта), както и баланса на електролитите (съотношението между натрий, калий и фосфор). Произвеждат хормони регулиращи производството на червени кръвни клетки – еритроцити, както и регулират директно нивата на кръвното налягане.

Храни и медикаменти, които вредят на бъбреците

С урината се отделя голямо количество урея и пикочна киселина, които са краен отпадъчен продукт от разграждането на протеините в нашия организъм. Съдържанието на урея се увеличава при завишен прием на протеини, а пикочната киселина се увеличава както от прием на протеини, така и на фруктоза.

В повечето западни страни се консумират 4-5 пъти повече протеини от нужното и 3-4 пъти повече фруктоза от необходимото, което води до значително завишаване нивата на урея и пикочна киселина в урината.

Различни болкоупокояващи и противовъзпалителни лекарства, които се използват масово, като аспирин, ибупрофен, напроксен и ацетаминофен, особено ако се приемат и в комбинация дори с малко алкохол, водят до сериозно увреждане на бъбреците.

3 основни начина да защитите бъбреците си

  • ограничете и контролирайте приема на протеини до нужните за организма ви нива. Идеалното количество протеини е около половин грам на килограм телесно тегло, което не надвишава 40-70 грама протеин дневно. При бъбречни заболявания приемът на протеини се ограничава до 50 гр./дневно;
  • ограничете консумацията на продукти съдържаи фруктоза – до 25 грама или по-малко, особено ако имате инсулинова резистентност или метаболитен синдром;
  • пийте обикновена, чиста вода в достатъчни количества. Приемът на вода трябва да е сравнително равномерно разпределен през деня. Пийте по малка чаша вода на всеки 40-50 минути. Може да пиете филтрирана или трапезна минерална вода, която е слабо минерализирана. Избягвайте силноминерализирани води, които не са подходящи са ежедневна консумация, особено онези, съдържащи повече флуор.

Най-лесният начин да разберете дали бъбреците ви функционират добре е да следите цвета на урината си, която трябва да е от прозрачна до много бледо жълта, както и посещенията в тоалетната по малка нужда, които трябва да са максимум 7-8 пъти на ден.

Кои храни и билки лекуват бъбреците?

Полезните за бъбреците храни са много и вкусни, както и леснодостъпни. Голяма част от тях е добре да се консумират в суров вид, на сок, като смути, салата или сварени на пара.

Много полезни са: червени чушки (камби), чери домати, зеле и карфиол, чесън, лук, лимонов сок, тиквено семе, ябълки, сладък картоф, диня, червено и черно грозде, малини, къпини и боровинки.

Различни билки и подправки също подпомагат и лекуват бъбреците, като: джинджифил – който прочиства кръвта и засилва метабализма, билката червена детелина, куркума, билката чанка пиедра (Chanca Piedra), глухарче, коприва, билката ружа, хвойна, билката златник, както и белия равнец.

Разбира се, всяка от тези билки има специфичен начин на прием, както и може да се комбинира с останалите по различен начин. Част от тези билки могат да се използват като подправки към храната, други като отвари и чай, а трети – под формата на хранителни добавки. Всички те имат благотворен и добре изявен ефект върху функцията на бъбреците, като ги предпазват от развитие на заболявания. За правилната комбинация от билки, както и за дозировката им се посъветвайте с добър фитотерапевт, който ще вземе предвид индивидуалното ви състояние.

Статията няма за цел да замести специализирания лекарски съвет, а само да информира за наличните полезни алтернативи, и има информативен характер.