Снимка Paweł Kadysz @ tookapic.com (CC 0)

Има един парадокс – днес голяма част от хората живеят в развити градски общества, имат добър стандарт на живот, имат достъп до разнообразна храна и чиста вода, здравни грижи и съвети от добре обучени специалисти, и въпреки това все още много страдат от едно и също заболяане, което има лесно предотвратяване, но досега не се считаше за толкова опасен проблем.

Модерният бич, който не е просто обикновен здравен или естетичен проблем, е затлъстяването и наднорменото тегло. Като натрупването на наднормено тегло е стъпка към затлъстяването.

По-добрият живот, застояването пред компютъра и в колата, седналата или легнала поза, липсата на нужното количество ежедневно движение, комбинирано с безпроблемния достъп до храна, водят до натрупване на излишни килограми, до обездвижване и поява на редица заболявания.

В дългосрочен план тези заболявания увреждат целия организъм, като дават начало на съвременните причини за смърт – диабет, хипертония (високо кръвно), рак.

Лесен и достъпен начин за измерване на телесната норма е боди мас индекса (индекс на телесната маса) – BMI, който, ако има стойности в интервала 25-29.9 говорим за наднормено тегло, а при стойности над 30 – за различни степени на затлъстяване.

Установено е, че затлъствянето води до увеличаване на риска от развитие най-малко на 10 вида рак. Това са: рак на хранопровода, рак на панкреаса, рак на дебелото черво, рак на гърдата (след менопаузата), рак на ендометриума, рак на надбъбречните жлези, рак на жлъчния мехур, рак на щитовидната жлеза.

Лоша новина е фактът, че сумарно 4% от рака при мъжете е последица от затлъстяването, а при жените този процент е 7%. При различните видове рак обаче този процент варира индивидуално. Например 40% от случаите на рак на хранопровода и рак на ендометриума са причинени от наднорменото тегло.

Данните показват, че до 2030 г. само в САЩ повече от 500 000 нови случая на рак ще се дължат на наднорменото тегло.

Как затлъстяването води до увеличен риск от развитие на рак?

Пътищата, по които излишните килограми водят до завишен риск от развитие на различни видове рак, са многобройни и учените откриват и нови.

  • мастната тъкан произвежда женския хормон естроген, а той е директно свързан с развитието на няколко вида рак – рак на гърдата и рак на ендометриума.
  • хората с наднормено тегло имат увеличени нива на инсулин в кръвта си, т.нар. инсулинова резистентност, която е предразполагащ фактор за развитие на някои видове рак.
  • мастните клетки произвеждат хормони наречени апидокини, които имат свойството да влияят на клетъчния растеж на други клетки и съответно на туморния растеж.
  • затлъстелите хора имат хронично ниво на леко възпаление, което води до отслабване на имунитета и пробив в защитата на тялото, което дава шанс на раковите клетки да се умножат и развият в тумор.

Разбира се, животът в града предлага много блага, но и доста предизвикателства към здравето свързани с неприродосъобразния живот. Препоръчва се много движение, често ставане от стола, консумация на вода и течности, изминаване на поне 10 000 крачки дневно, умерен спорт, каране на колело, разходки сред природата, прясна и здравословна храна, балансирана диета и контрол на теглото. Тези съвети са насочени по-скоро към изграждане на здравословен начин на живот, а не епизодични “ударни” диети, “як спорт” и гладуване, които са не по-малко вредни.