Снимка rachael walker @ unsplash.com (CC 0)

Селенът е незаменима съставка на ключовия за антиоксидацията ензим – глутатион пероксидаза, който заедно с останалите антиоксиданти (особено на витамин Е), участва в защитата на организма от увреждащото действие на свободните радикали.

Селенът подсигурява здравето на имунната ни система, която е бариерата срещу всякакъв род бактериални и вирусни инфекции, а също и от зародилите се ракови клетки. Важно е да се знае, че ракови клетки се образуват непрекъснато в организма на всеки здрав човек, но имунната система е способна да ги унищожава своевременно без да им оставя шанс да се развият от рак. От рак заболяваме, когато имунните клетки изпуснат контрола върху новообразуващите се ракови клетки и те започнат да се разрастват безконтролно.

Селенът играе важна роля в контрола на нормалния метаболизъм на тироидния хормон, както и подсигурява плодовитостта, определяйки подвижността на сперматозоидите. За мъжката оплодителна способност основна роля играе и достатъчното количество цинк. Селенът помага на организма да елиминира и да се предпази от токсичния ефект на тежките метали, особено на живака.

Колко е нормалният дневен прием на селен?

Дневната препоръчителна доза селен е 55 микрограма/ден за жените и 70 микрограма/ден за мъжете. В страните с влажен и студен климат, както и в някои територии на Китай има хроничен дефицит на селен в храната. Във Великобритания например е установен занижен прием на селен след намаляването на вноса на богато на селен жито от САЩ и Канада. По време на инфекции и заболявания количеството на селен трябва да се завиши до 600 микрограма/ден, като ефектът му се подсилва, ако се приема успоредно и Витамин Е в количество от 400 IU/ден.

От какво ни предпазва селенът?

Селенът помага на тялото бързо и ефективно да елиминира тежките метали и най-вече живака, като образува комплекси с тях.

Селенът играе ключова роля в оплождането, тъй като осигурява подвижността на сперматозоидите, а едновременно с това намалява риска от спонтанен аборт.

Селенът има силно изразен anti-ageing ефект, тъй като защитава нашето ДНК от увреди и тази запазва младостта на клетките и организма, както и продължителността на живота.

Селенът участва в над 35 ензима, които имат жизненоважна роля, контролират регулацията на тироидния хормон, както и синтеза на ДНК молекулата.

При липса на селен много по-бързо се развиват рнк-вирусите като грип, HIV, хепатит B и C.

Селенът стимулира едни от най-важните имунни клетки, които се явяват първата бариера на организма срещу инфекциите и раковите клетки.

Селенът подобрява мозъчната функция, запазва живота на мозъчните клетки, намалява риска от депресии, състояния на тревожност и умствени разстройства.

От какви антиоксиданти имаме нужда?

Дневната доза селен не бива да надвишава 900 микрограма, като предозирането му се изразява в проблеми с косата и ноктите. Селенът няма никакви познати лекарствени взаимодействия, което го прави много удобен за прием в комплекс с останалите антиоксиданти, най-вече като хранителна добавка. Много от предлаганите добавки съдържат синергични на селена антиоксиданти като Витамин C, Витамин Е, Витамин B6 и Цинк.

Естествени източници на селен

Еднообразната храна е враг на микроелементите. Ако се храните обаче с достатъчни количества зърнени храни, риба, месо и зеленчуци ще успеете да си набавяте нужните елементи. Естествени източници на селен са зърнените храни (царевица, жито и ориз), ядки (бразилски ядки и лешници) и храни с животински произход (телешко, яйца, риба тон). Най-голямо количество селен се съдържа в бразилските ядки. 3-4 ядки на ден доставят нужното количество на организма. 100 грама от тях съдържат близо 2000 микрограма селен, ето защо с тях не бива да се прекалява.