Снимка frank mckenna @ unsplash.com (CC 0)

Все повече жени раждат децата си не по естествен път, а чрез цезарово сечение и това вече има своите последици. Вследствие на това, че през последните десетилетия раждането чрез операция се предпочита все повече поради различни съображения, настъпват еволюционни промени, които биха довели до сериозен проблем при бъдещите майки и раждането по естестевн път на техните деца.

Учени са установили, че вследствие на зачестилите раждания с цезарово сечение родените бебета са с все по-големи глави, макар че размерът на родовия канал при жените е останал непроменен.

Това означава само едно – женската конструкция, която предполага раждането на деца, не се е променила много хилядолетия наред, като е съответсвала на размерите на плода, но сега раждането все по-рядко става по естествения канал, което позволява децата да се раждат все по-едри и най-вече с по-голяма глава (и развит мозък), която обаче няма да може да премине през родовия канал.

Отдавна са известни причините, които определят раждането при хората като по-трудно от това при другите бозайници – това е най-вече еволюцията на човека в изправен стоеж, което води до промени във формата на тазовите кости, а оттам и на родовия канал, през който бебето преминава по време на раждането. Другите бозайници, които се предвижват на четири крака нямат този проблем, тъй като тазовите кости не поемат такова натоварване и имат доста по-широк тазов отвор.

От своя страна бебетата имат относително големи глави, което е свързано с по-голямото развитие на мозъка при човека в сравнение с другите бозайници и това също затруднява преминаването им през родовия канал.

Разбира се, днес, благодарение на ултразвуковото проследяване на бременността тези размери – както на бебето, така и на тазовите кости на майката – стават известни много преди да настъпи раждането и когато се установи несъответствие между големината на главичката на плода и размера на тазовия отвор – т. нар. фетално-пелвисна диспропорция – тогава раждането се планира и осъществява чрез цезарово сечение по медицински съображения.

Бебетата с по-големи пропорции трудно са оцелявали при раждане, вследствие на родилни травми и затова техните гени не са се предавли в поколението, но увеличената честота на цезаровото сечение в съвремието е обещание за живот за тях.

Данните напълно потвърждават тази бавна, но стабилна тенденция. Ако през 1960г. фетално-пелвисната диспропорция се е маблюдавала в 3% от случаите, днес тя е вече 3.3%, което е увеличение с 10% само в рамките на половин век.

Като дял цезаровото сечение заема над 30% от всички раждания в страни като САЩ, Канада и Великобритания, но в други – като Италия – делът е почти 60% в някои региони, а в частните АГ клиники дори и 85%. В Китай цезарово сечение се предприема в 46% от ражданията. С най-нисък дял са скандинавските страни, където процентът е 14%.

Разбира се, увеличението на размера на новородените се влияе не само от увеличения брой цезарови сечения, но и от променената и доста по-калорична диета, която съвременния човек има в сравнение с предците си, които са търпяли доста лишения.

Наред с невероятната възможност да се появи нов живот без усложнения, цезаровото сечение има все още много неизучени и невидими последици, които бъдещето ще оцени.