Снимка Toa Heftiba @ unsplash.com (CC 0)

Ако имате проблем с някои от изброените навици, със сигурност поставяте здравето на бъбреците си в риск!

Хронично дехидратиране

В забързаното ежедневие едно от важните неща, които често забравяме е да пием достатъчно течности/вода, за да имаме нормална хидратация. Бъбреците не могат да филтрират нормално кръвта, за да отделят токсините и отпадните вещества в урината, ако водата в тялото е малко. Така токсините остават в нас доста по-дълго време, без да могат да се елиминират бързо. Недостатъчният прием на вода може да създаде сериозни проблеми в дългосрочен план – не само на бъбреци, чиято работа е затормозена, но и на цялото тяло.

Прием на много сол

Почти всички храни днес са твърде солени, а консумацията на повече сол води до повишаване на кръвното налягане. Повишеното налягане усложнява работата на бъбреците и ги натоварва.

Твърде много сладки неща

Похапването на повече сладки неща води до повишаване на кръвната захар, а тя на свой ред повишава съдържанието на протеин (белтък) в кръвта. Повишеното съдържание на протеин в кръвта намалява филтриращата способност на бъбреците и може да доведе дори до тяхното необратимо увреждане.

Задръжка на урина

Побързайте да отидете по малка нужда винаги, когато имате повик за това и не се стискайте твърде дълго време. Ролята на пикочния мехур е да събира образувалата се урина и тя да се изхвърля извън тялото наведнъж. Когато той е пълен и дълго не го изпразваме, нарушаваме естествената функция, което води да задръжка на урина – тя създава благоприятни условия за развитие на бъбречни камъни, бъбречни инфекции и бъбречна недостатъчност.

Твърде много кафе

Кофеинът, както и всички кофеиноподобни субстанции, които се съдържат в енергийните напитки, повишават кръвното налягане в различна степен. Постоянната употреба на кафе и тонизиращи енергийни напитки води до трайно повишено налягане и затормозяване на функцията на бъбреците.

Твърде много протеини

По една или друга причина лесно може да се злоупотреби с приема на протеини – дали вследствие консумацията на много месо, растителен протеин или при трениращи фитнес, които приемат допълнително протеин за изграждане на мускулна маса, в тези случаи се повишава белтъка в кръвта, а това води до затруднена филтрационна функция на бъбреците.

Прием на обезболяващи

Обезболяващите са незибежни, когато трябва да потиснем неприятна или нетърпима болка, но не могат да се взимат непрекъснато, а само при нужда. Редовната употреба на болкоуспокояващи, особено съдържаши ибупрофен, могат да доведат до увреждане на бъбреците. Не трябва да забравяме, че каквито и лекарства да приемаме (дори и билкови препарати), техните крайни продукти след като преминат през тялото се изхвърлят основно с урината и следователно минават през бъбреците, с което могат да окажат и недобро въздействие върху тях.

Липса на сън

Бъбреците работят добре, когато човек спи – това е валидно и за други органи в тялото – така че недостатъчния сън ги стресира излишно.