Хората са различни и имат различни тела, това обаче често е проблем, тъй като женските списания и реклами налагат един нереален и измислен образ на тялото, който в повечето случаи е напълно непостижим. Но тази илюзия генерира идеал, който много жени се опитват да достигнат, изпадайки в крайности и харчейки пари за неефективни методи за отслабване, диети и процедури, които имат временен или почти незабележим ефект.

Формата на тялото се определя от наследствени фактори, от гените ни, и затова децата приличат на родителите си, всеки носи структурата на своите родители. Независимо дали това ни харесва или не, това е “изходната ни точка”, от тук стартираме. Нашето тяло се е оформило без да се съобразява с желанията ни и това какъв тип тяло имаме е от огромно значение за правилното поддържане на добра форма.

Много жени, а и мъже, не са доволни от начина по който изглеждат и искат да претърпят пълна промяна, колкото по-бързо, толкова по-добре. Ако имаха шанс да влязат в някой магичен козметичен център, където да изсмучат излишните мазнини, да опънат бръчките, да стегнат мускулите, да подмладят кожата с вълшебни и скъпоструващи серуми и екстракти от екзотични растения, хайвер и охлювен секрет, така че излизайки оттам да видят свето ново Аз, с което да пристъпят прага на своя нов живот.

На много места се твърди, че мигновените и пълни промени са възможни, но истината е малко по-различна. В повечето случаи подобна промяна е невъзможна, тъй като искате нещо, което тялото ви не може да постигне. Дори и най-скъпият и кадърен пластичен хирург не може да ви “прекрои” напълно, макар и да може да коригира много от вашия външен изглед.

Ще се радваме, ако този материал ви помогне да осъзнаете къде точно са границите ви и какви са възможностите на вашето тяло, а и най-вече да намерите правилен път към неговата промяна и грижа.

Красотата е твърде голяма жертва, ако се постига с цената на здравето, но здравето често няма отношение към фотошопираните тела по лъскавите корици на списанията.

Първата телесна форма е обърнатият триъгълник, често се оприличава на ябълка и е форма типична за жените с по-слабо телосложение, по-висок ръст и по-тънки крайници. Този тип жени натрупват излишни килограми над талията, имат по-широк гръден кош и по-широки рамена. Крайниците са тънки и дълги, рамената по-широки, горната част на тялото е по-масивна от долната.

Втората форма е триъгълната, още оприличавана на крушовидна и е доста често срещана. За разлика от предходната, при тази има тенденция излишните килограми да се трупат в долната част на тялото, под кръста. При това, често може да се получи драстичен контраст между една нормална горна част, с тесен гръден кош, къси рамене, гладък корем и добре оформени коремни мускули, но сравнително широк таз и излишни килограми в долната част.

Третата форма е комбинация между предходните две и се оприличава на пясъчен часовник. Тя също е често срещана. При нея горната и долна част на тялото са симетрично развити и с добри пропорции. Ширината на рамената е почти равна на ширината на ханша, като талията е добре оформена и откроена. Този тип жени натрупват излишни килограми равномерно в горната и долна част на тялото и това създава усещане на цялостна промяна. При този тип всяка процедура, която води до загуба на тегло, се отразява изключително видимо и благоприятно на общия изглед.

И на последно място е квадратната форма или често оприличавана на банан и се среща при жени с по-набито телосложение. Те имат сравнително тесни рамена, но и тесен ханш, липсва добре очертана талия, имат тънки и добре оформени крайници, като натрупват излишни килограми в централната част на тялото, около корема и ханша, като в същото време имат нормални и добре оформени крайници.

Не бързайте да определяте себе си в една от категориите, не е рядкост да сте на границата между два типа и да имате черти и от двата. Всички жени имат различни тела и трудно някой попада в даден модел. Търсете обаче онзи, който най-много прилича на вас.

Красиво тяло има и в четирите форми, но познаването на спецификите на собствената конструкция ще ви помогне да се приемете и да разберете коя е вашата най-идеална форма и къде са проблемните ви зони. За да постигнете желаното тяло на първо място трябва да се приемате каквито сте, да не очаквате мигновени резултати и да се радвате на всяка, дори и малка, промяна.

Титулна снимка автор Celestine Chua & лиценз CC BY 2.0