Снимка Simon Rae @ unsplash.com (CC 0)

Млечните зъби имат много важна функция и съпровождат детето в един сравнително дълъг период от детството, почти до 11-12 годишна възраст, когато се сменят и последните останали временни зъби.

Това налага за тях да се полагат серозни грижи, за да се запазят максимално здрави до тяхната окончателна подмяна с постоянните, процес, който започва около 6 годишна възраст с израстването на първия постоянен кътник, наречен “шестгодишник”.

В днешно време, най-вече заради акселерацията, млечните зъби поникват по-рано от очакваното, но и тяхната подмяна също започва по-рано. При много деца първите временни зъби, които се подменят с постоянни – централните резци – вече падат не на 6-7 годишна възраст, а на 5-5,5 г. Малкото изпреварване или пък забавяне на пробивите на зъбите или тяхната подмяна не са медицински проблем и не налагат намеса. Важно е за наличните зъби да се полагат адекватни хигиенни грижи, за да бъдат здрави.

Млечното съзъбие се състои от 20 зъба, които обикновено започват да пробиват в устата между 6 месеца и 1 годишна възраст. Пълният набор млечни зъби се формира до 3-та година на детето. По времето, когато детето е вече на 6 години, започва пробивът на постоянните зъби, чийто пълен набор е 32 (заедно с мъдреците). Пълният пробив на всички постоянни зъби е дълъг процес и се простира от 6 до 13-годишна възраст. Според замисъла на Природата, тези зъби трябва да останат в устата на човек през целия му живот.

Какво е важно да знаете за детските млечни зъби:

Грижете се за млечните зъби

Млечните зъби имат нужда от същата хигиенна грижа, както и постоянните. Използвайте този период, докато детето ви все още е с млечни зъби, за да го научите да се грижи само за тях. В началото вие мийте зъбките му, правете го пред огледалото, за да му помогнете да види и заучи правилните движения, после го оставете само да се грижи за тях под ваш надзор. Бъдете търпеливи и го окуражавайте! Този навик ще му спести много зъбни проблеми през целия живот. Усвояването на правилния хигиенен навик за миене на зъбите изисква време, така че контролирайте детето си всяка вечер дали е измило зъбите си добре, дали те са чисти и му помогнете, ако не е успяло. Не пропускайте вечери без миене на зъбите.

Млечните зъби се развалят по-лесно

Млечните зъби са доста по-малки от постоянните и изискват чести прегледи, тъй като кариесът бързо напрева в тях и може лесно да доведе до тяхното силно разрушаване, пулпит или загубата им доста преди естествения период на подмяната им. Млечните зъби са около 2-2,5 пъти по-малки от постонните и появилият се по тях кариес може за седмици да ги разруши, така че при съмнение за развалено зъбче, не отлагайте срещата с дентален специалист.

Ограничете сладкото

Въведете у дома т.нар. “бонбонен ден”, обикновено петък или събота, когато можете да позволите на децата си да ядат захарни и шоколадови лакомства. В този ден децата знаят, че могат да хапват колкото искат сладко, но не бързайте да се безпокоите – те бързо се насищат и след няколко сладки неща сами отказват повече. След като приключат със сладкото е добре да си измият зъбите.

Безконтролното консумиране на продукти с рафинирани захари, като бонбони, шоколад, бисквити, вафли, близалки, детски сокчета и т.н., е основен фактор за развитието на кариес. След като детето ви е яло сладки неща е добре да му дадете да вие вода или най-добре да си измие зъбите.

Ранно падане на зъбче

Ако детето ви по някаква причина загуби преждевременно млечен зъб, то трябва да се вземат мерки за запазване на мястото му, за да се предотврати разместване на останалите зъбчета, тъй като това със сигурност ще доведе до сериозен ортодонтски проблем и ще наложи лечение с брекети в по-късна възраст. В такъв случай се изработва малко апаратче, наречено местопазител, което има проста конструкция и се закрепва за съседното зъбче, така че мястото на изгубеното да остане “празно” в очакване на постоянното зъбче, което трябва да поникне на това място. Ако не се постави местопазител има огромен риск това пространство да се затвори и постоянният зъб да поникне накриво.

Профилактичните прегледи са важни

Водете детето си често на профилактичен преглед (на всеки 6 месеца), а не единствено, когато има проблем. Така то няма да свързва посещението при дентален лекар обезателно с неприятни и болезнени моменти, когато го боли зъб. Децата рядко съобщават за здравословни проблеми, освен ако нямат болка или силен дискомфорт, затова грижа на родителите е да наблюдават детето си и да търсят помощ при всеки притеснителен проблем. Превенцията е най-доброто лечение. Научете децата си да се грижат за своята хигиена, както и да свикнат с профилактичните визити при семейния дентален лекар.