Съвременната стоматология е напреднала много и елиминира голяма част от болката при стоматологичните манипулациите чрез стоматологичната локална анестезия (упойка). Тя е удобна, поставя се бързо и обезболява само онази част, която в момента се работи. Въпреки че упойката спестява много страдания и неприятни преживявания, все още у много пациенти остава страха от убождането с игла при поставянето й.

Съвсем скорошно откритие обещава да се сбогуваме и с досадното боцване с игла, като упойката ще се прилага под формата на капки или спрей в носа. Така упойката ще успява да достигне до нервите, които инервират зъбите и ще спомага за обезболяването по време на престоя на стоматологичния стол.

Откритието ще доведе до разработване на ново поколение упойки за стоматологично лечение, които ще се поставят в носа. Те ще са полезни и при облекчаване на болките при мигрена и невралгия. Учените са удивени от откритието си, тъй като досега никой не се е сетил да тества как действат упойките по този път, както и колко бързо те достигат до мозъка.

Оказало се, че поставени така упойките достигат много бързо до нервите и водят до добро обезболяване на зъбите, венците и меките тъкани в устата. Има реална перспектива упойките да се поставят с няколко впръсквания със спрей в ноздрата подобно на капки за нос.

Учените от Университета в Бъфало са изчислили, че дневно по света се поставят между 6 до 10 милиона стоматологични упойки и това нововъведение може да окаже голямо влияние върху начина, по който пациентите получават обезболяване.

Засега предстои последната фаза от тестването на новия метод, както и установяването на правилната дозировка на упойката, но обещава да е голямо облекчение в работата на зъболекарите и най-вече да спомогне за по-приятния престои на техните пациенти в кабинета.

Титулна снимка автор Ryan McGuire @ gratisography.com & лиценз CC 0