Безспорно най-голямото богатство са приятелите, които имаме, но в този аспект някои от нас не са толкова “богати”, особено, когато трябва да решим какво да правим с приятели, с които не се чувстваме добре. Най-лесният отговор е да се опитаме да ги разкараме, но този съвет, в повечето случаи, е много по-лесно да се даде, отколкото да се изпълни, особено ако става дума за близък роднина или приятел от детинство.

В действителност е добре обаче да следваме този прост съвет и просто да прекратяваме отношенията с “токсичните” хора в живота си. Много хора не го правят и просто си ги запазват, дали заради някакво криворазбрано чувство за дълг, състрадателност или вина.

Без значение за какъв случай се касае при вас, следните няколко типа хора са именно онези, които следва да се опитате всячески да избягвате и да не “приютявате” в живота си.

Обзалагам се, че след като прочетете характеристиките на тези 4 типа, веднага ще откриете такива в своя живот. Ако не успеете, то най-вероятно самият вие сте такъв.

Типът “котка”

Не, не става дума за хората обичащи котки, нито за гальовните и любвеобилните, които обичат да бъдат близо до някой. Става дума за онези типове, които реагират и се държат като котки, имат котешко поведение. Повечето психолози биха нарекли такова поведение “пасивно-агресивно”, но то е много повече от това. Поне има доста нюанси.

Ако имате котка и тя ви е ядосана за нещо, то едва ли ще ви скочи веднага, за да разберете, че сте наранили чувствата й. Не, тя ще се направи на разсеяна и ще чака понякога седмици, преживявайки гнева си, докато реши да превърне някоя ваша любима вещ в нейна тоалетна.

Така се държат и хората тип “котки”. Ако те имат проблем с вас, никога няма да дойдат и да ви кажат, така вие нито ще разберете какво се е случило, нито ще имате някакъв шанс да се извините или поправите грешката си.

И когато след доста време се случи нещо неприятно, което ви е дошло “като гръм от ясно небе”, ще разберете, че е ответна реакция на ваша много минала грешка.

Не позволявайте на тези хора “да се изпикаят в обувките ви”.

Типът “кукичка”

Това са хора, които със сигурност имате в живота си. Представете си, че сте в лодка и тя потъва. Скачате във водата и се опитвате да доплувате до сушата. Но тези хора не правят така – те просто се вкопчват за вас и така могат да ви повлекат към дъното.

В живота има хора, които не само отказват да са щастливи, но държат и всеки, които е около тях, да се чувства също толкова зле, колкото и те.

Те търсят съвет, но всъщност никога не се вслушват в него, защото “едва ли ще им помогне”. И това не е най-лошото – те не просто игнорират съвета, който може да им помогне, но и продължават да правят същите грешни неща.

Този тип хора просто потъват в живота без значение колко здраво се опитвате да ги изтеглите. В най-лошия случай ще завлекат на дъното и вас, заедно с тях. Това е което те правят. Дали за да получат нужното им внимание или просто за да знаят, че има още някой с тях на дъното.

Не позволявайте на тези хора да ви завлекат на дъното заедно с тях.

Хора “светкавици”

Светкавицата хвърля моментна светлина в мрака, толкова, че да видите каквото е нужно. Ако тя е насочена обаче директно в лицето ви – това може само да ви заслепи.

Има хора, които държат светкавицата винаги насочена в лицето ви, като така ви “заслепяват”, за да не виждате техните недостатъци. Чрез свръхфокусирането им върху вас, те се опитват да скрият истинската си същност.

Без значение дали става дума за несигурност, липсва на самочувствие, егоизъм или ревност, фокусът винаги остава върху вас. Тези хора се опитват винаги да се насочват към грешките ви без да забелязват своите и имат особеното качество да са изключително отбранителни, когато се опитвате да насочите фокуса върху тях и техните грешки и недостатъци. Понякога на такива хора е най-добре просто да им обърнете гръб и да откажете да бъдете заслепявани.

“Енергиен вампир”

Тези хора ще ги познаете лесно по това, че никога не са доволни и отказват упорито да изпитат щастие, дори когато то е под носа им. За тях, без значение какво се случва, чашата е винаги наполовина празна. Те страдат от хронично неудовлетворение и винят всичко и всички за него. Предпазват се да видят доброто в хората и в ситуациите.

Интересна подробност за тези хора е, че те държат да се уверят, че и хората около тях са също толкова нещастни и потиснати като тях и всякакви опити да им докажете, че живота има и светла страна още повече усилва тяхното упорство и съпротива.

Не позволявайте на този тип хора да “изсмучат” радостта от живота ви.

Ясно е, че никой не е съвършен, но избягването на определен тип хора – а е сигурно, че всеки един от нас ги има в живота си – ще ви отбремени от много проблеми, които не са ваши, както и от излишна загуба на време. Не всякога обаче е възможно просто да обърнете гръб на хората, които не харесвате, без значение колко това би ви помогнало да се чувствате по-добре.

Най-доброто, което може да направим е да се опитваме да даваме от себе си възможно най-доброто в отношенията си с хората и в крайна сметка да не забравяме, че и този тип хора съществуват и те могат да попаднат в нашия живот по различни поводи, за което ние нямаме никаква вина.

Титулна снимка автор Joshua Earle @ Unsplash & лиценз CC 0