“Приятел в нужда се познава”, за това се сещаме, когато имаме труден за решаване проблем, търсим помощ или просто разбиране и външна гледна точка, за да излезем от безизходна ситуация.

Човек развива различни усещания, които го правят съпричастен към проблемите на околните. Емпатията или съчувствието е способността ни да разбирамне и усещаме чуждите емоции, а симпатията е способността да изпитваме чувство на състрадание към друг, който е в неизгодно положение.

Поставяйки се в позицията на емпат, човек често поема голяма част от болката и страданието на хората около него, което може силно да смути собствената му способност да ги разбира правилно.

Но всичко това в нормални граници е поносимо и дори полезно за всеки, тъй като преминаването през трудности сплотява хората.

Има случаи обаче, които буквално изсмукват цялата ни жизнена енергия, оставяйки ни депресирани, огорчени и натоварени с непреодолимо бреме, за което имаме нужда от време, за да се отърсим.

За всеки би било трудно да бъде непрекъснато в позицията на състрадалец, “кошче за душевни отпадъци”, “душеприказчик” или просто някой на чието рамо всеки може да си изплаче болката.

Някои хора попадат в тази ситуация по случайност, други направо привличат “проблемни хора” като с магнит.

Ако сте били в компанията на негативен човек, знаете каква “отровна” енергия се излъчва от него и колко е лесно вие, бидейки наоколо, да я попиете.

Отровни хора могат да бъдат както онези изпаднали във временна беда и притиснати от лош период в живота, така и онези, които са такива по характер – вечните мрънкала, жертви на ситуацията и другите, които смятат, че целия свят им е длъжен, а срещу тях непрекъснато има някаква несправедливост и конспирация, сякаш целият свят се е съюзил срещу тях. На който и от тези типове да попаднете имате нужда да знаете как да се “защитите” от отровните стрели, изпращани към вас.

Спрете да приемате негативната енергия на околните.

Не можете да удовлетворите всички

Колкото и да се опитвате да разберете околните и да им се харесате, винаги ще има поне 30%, които по една или друга причина няма да ви харесват. Те вечно се оплакват, че не ги разбирате, че не сте такива, каквито очакват, че сте безчувствени и ги пренебрегвате. Не правете усилия да се опитвате да накарате такива хора да ви харесват истински, това само ще им помогне да навлязат по-дълбоко във вашето лично пространство, за да ви направят още по-зависими от мнението им за вас.

Не очаквайте всеки да ви харесва. Хората са различни, имат различно разбиране и цел в живота. Обичайки първо себе си, вие създавате добро самочувствие и самоувереност, които ви предпазват от това да бъдете зависими толкова силно от мнението на околните.

Добре е да запомним, че не можем да променим всички. Често човек има нужда само от напътствие и ориентир, както и да спре да “захранва” проблема си с енергия, за да намери истинско решение за него.

Бъдете внимателни кого приемате в живота си

Всички ние се влияем много от хората около нас, затова личното ни пространство е нещо, което трябва да поддържаме внимателно. Тялото, умът и всичко близо до нас са свещено лични. Внимавайте кого каните в него! Дали то е разграден двор и всеки може да нагази в душата ви с “кални обувки”? Изборът е ваш.

Ако поканите някого за уикенд, той може да реши да остане за седмица (или две).

Благородно е да сме щедри и широко скроени, но има много тънка граница до това да бъдем използвани, което ще ни попречи да помагане на онези, които наистина имат нужда от вас. Научете се да казвате “НЕ!”, когато това се налага, и бъдете в мир със себе си, без угризения!

Спрете да обръщате внимание на всички

Паразитите имат нужда от гостоприемник, за да просъществуват. Когато отделяте време и обръщате внимание на някого, вие му давате от енергията си и от времето си. Това ви отнема възможността да се фокусирате в други, сигурно много по-важни за вас, неща. Много хора са настоятелни и упорити, те ви притесняват и досаждат, за да ангажират вниманието ви със себе си. Приятелското желание да изслушаме някого и да отделим от времето си за това е едно, а прекрачването на линията към окупиране на вниманието ви е съвсем друго.

Очертавайте ясно докъде се простира вашия интерес към чуждите проблеми и до каква степен позволявате да бъдете ангажирани с тях. Никога не оставяйте другите да определят доколко могат да ангажират вниманието ви.

Намерете време да се зареждате

Не чакайте да се изчерпате напълно, за да помислите за зареждане, релакс и почивка. Когато стигнете ръба на пропастта, когато прегорите напълно, вече е късно да си давате тепърва почивка.

Използвайте свободното си време да излезете извън града, идете сред природата, спортувайте, направете си пикник, карайте колело, ролери или пък идете на езда. Поплувайте в морето или реката, отпуснете се и слушайте шума на природата – плискането на водата, ромоленето на реката, шумоленето на листата, всички тези шумове релаксират нервната система и отнемат стреса.

Създавайте си ситуации, в които се чувствате добре, които засилват и събуждат енергиите във вас. Заобикалайте се с хора, които ви разбират и които не искат нищо от вас. Ако някой ви кара да се чувствате добре с него, общувайте повече.

Започнете със самоуважението, със знанието, че вие заслужавате щастие, спокойствие и не е грешно да казвате “НЕ” на нещата, които не харесвате и не искате в живота си. Не приемайте и не се оставяйте на лошото отношение на околните, на никого не сте длъжни и ничии очаквания не сте призвани да изпълнявате.