Снимка Wonderlane @ flickr (CC BY)

Загубили сте някой зъб – това скоро няма да е толкова голям проблем. Нова технология обещава в близко бъдеще, зъболекарите да могат да подменят изгубени зъби с техни “принтирани” копия.

Засега денталната медицина разполага с разнообразни методи да върне цялостта на зъбите и комфорта от собствените зъби, като те се заместват с мостове или протези.

Изгубените зъби се заместват и с титанови импланти върху които се поставят изкуствени зъби и това връща усещането за ненарушена дъвкателна дейност и най-вече естетика и външен вид.

Лечението със зъбни импланти засега е златен стандарт и най-доброто, което съвременната медицина може да предостави, но науката се развива и напредва с бързи крачки към въвеждането на много по-естествено и успешно лечение.

Технологията става възможна благодарение на 3D принтирането на различни обекти от биопоносими материали, които могат да заместят изгубени зъби.

Изваденият зъб се “сканира” и от изкуствен полимерен материал се изработва “копие” на зъба, което се имплантира на негово място.

Новият полимер може да съдържа и антимикробен медикамент, който да се освобождава постепенно в рамките на години, като предпазва новия зъб от различни възпаления и действието на бактериите в устата.

Една от основните причини за загуба и провал на съвременните винтови титанови зъбни импланти, която коства милиони долари на пациентите, са именно разнообразни бактериални инфекции, които водят до разклащане, възпаление и загуба на поставения зъбен имплант.

Възможността новите импланти да убиват бактериите и да не позволяват развитие на инфекция около тях е важен пробив, който ще позволи имплантите да станат практически безрискови и да остават без проблем в устата на пациента десетилетия наред.

Използваният антибактериален агент атакува и убива патогенните бактерии, но не уврежда здравите клетки в човешкото тяло.

В тази посока има реални резултати и от други изследователи, които използват различен подход. Отново се използва 3D сканиран образ на извадения зъб (заедно с корените), но “копието” на зъба се изработва чрез фрезоване от парче цирконий, като получения зъб лесно може да бъде имплантиран обратно в мястото на извадения и да се интегрира в костта. Цирконият е един от най-здравите материали и напълно биопоносим, като позволява от него да се изработват различни заместващи импланти, които без проблем се приемат от организма без реакция на отхвърляне тип “чуждо тяло”.

Титулна снимка автор Wonderlane & лиценз CC BY 2.0