Снимка Dani Vivanco @ unsplash.com (CC 0)

Колкото и да ни се спи сутрин, след като сме станали рано, едно от първите неща е сутрешният тоалет и неизменното миене на зъбите. Вечер пък това е вечерният ритуал преди сън.

Четките за зъби, които се продават в безброй много цветове и форми, са най-ефективното средство измислено досега за премахване на натрупаната зъбна плака и поддържане на зъбите чисти. Натрупаната зъбна плака, която е естествен резултат от храненето и се натрупва по зъбите, създава предпоставки за възпаление на венците и последващо възпаление (гингивит и пародонтит), а задържането на плаката дълго време върху зъбите води до деминерализция на емайла и в крайна сметка до кариес и разрушаване на зъбите.

Ръчните четки, които всеки неизбежно е ползвал, без значение от техния иновативен дизайн на почистващите снопчетата, изискват правилна и прецизна техника на четкане, за да успеем успешно да премахнем опасната плака. За жалост, значителна част от хората, дори и в зряла възраст, нямат правилно заучени умения за четкане на зъбите и макар сутрин и вечер да стоят пред огледалото с разпенена уста, миенете на зъбите им се оказва неефективно и дори увреждащо зъбите, особено, когато се четкат с хоризонтални движения и силен натиск.

Зъбите трябва да се четкат с четки с достатъчно твърд косъм, с кръгообразни, а не хоризонтални движения, с достатъчно паста за зъби, която да прави хубава пяна. За да са ефективни четките е нужно да са с правилна големина на главичката за всеки човек.

За разлика от ръчните, електрическите четки правят това без усилие, тъй като генерираните от тях многократни движения успяват да почистят и полират зъбите.

Електрическите четки имат дълга предистория. Макар първият патент за механична четка да е на шведския часовникар Фредерик Вилхелм от 1855 г., се счита, че е изобретена през 1954 г. от швейцареца Dr. Philippe-Guy Woog. От тогава до сега те извървяват дълъг път преди да достигнат до модерния си вид. Има два основни вида такива четки, които се различават по вида на генерираните от тях движения. Едните създават вибрации, докато вторият вид генерира въртеливи движения. С първите трябва да използвате същата техника на четкане и движения, както при ръчна четка за зъби, докато въртящите се четки са по-лесни и ефективни за употреба – нужно е само да преминавате с тях от зъб на зъб без натиск и търкане.

Естествено изниква въпросът – дали тези четки са по-добри от ръчните, и ако да, то колко по-добри са от тях?

Цените на електрическите четки сега са много приемливи, в сравнение с тези отпреди 10 години, и могат да се намерят във всяка аптека или дрогерия. Лесно достъпни са, има много предлагани марки, всеки може да си ги позволи и да ги изпробва. Много хора, след като са пробвали веднъж електрическа четка, за нищо на света не искат да се върнат към скучната и трудна за ползване ръчна четка.

Мащабно изследване с 5068 участника показва, че има сериозна разлика между ползването на ръчна и електрическа четка.

Количеството на плаката по зъбите е намаляла с 11% при ползване на електрическа четка за период от 1-3 месеца и с 21% при по-продължително ползване ( над 6 месеца ). Съответно е намаляло възпалението на венците с над 10% при продължително ползване. 

Тъй като зъбната плака е основният причинител на кариеса, намаляването й неминуемо ще доведе и до спад на новооткритите кариеси. Разбира се, за да постигате добри резултати в превенцията на зъбните заболявания трябва редовно да сменяте четката си, най-много на 6 месеца. Електрическите четки в това отношение са доста ергономични, тъй като се предлагат за тях сменяеми почистващи глави, които се подменят лесно само с едно движение.

Най-хубавите модели имат таймер, който ви известява със звук, когато е изминало необходимото време за хубаво изчистване на зъбите. Те могат да имат и контрол на натиска, предпазвайки ни от твърде силното и агресивно четкане, което води до нараняване на емайла на зъбите – при превишаване на допустимия натиск, четката спира да се върти. Четките имат и няколко различни режима на работа – почистващ, за чувствителни зъби, за избелване и за почистване на езика.

Най-новото достижение в сферата на зъбната хигиена за ултразвуковите четки за зъби, които генерират милиони малки трептения в минута, създавайки мощен почистващ ефект. Ултразвук се използва в различни стоматологични апарати, както за почистване на зъбите от зъбен камък, така и при обработка на каналите, моделиране на кост, така и като физиотерапевтично средства за повлияване на заздравяването на рани, лечение на афтозен стоматит и кървене на венците.

Почистващите свойства на електрическите четки са най-добри, ако се комбинират с подходящата паста за зъби и вода за уста. Не забравяйте да почиствате зъбите си и с конци, те създават максимална чистота в пространствата между зъбите, където четките трудно достигат.

Пълната грижа за устата и зъбите включва щателно почистване на всички повърхности на зъбите, както и пространствата между тях (с конец), изплакването на устата с вода за уста, като през деня, за да поддържате чистотата на зъбите си на приемливо ниво може да дъвчите за кратко дъвка или да ядете храни, които почистват зъбите по естествен път, като суровите ябълки например.