Снимка averie woodard @ unsplash.com (CC 0)

Над 11 000 нови случаи на инвазивен рак на маточната шийка се диагностицират в САЩ всяка година. През последните няколко десетилетия този вид рак бележи бавна, но трайна тенденция към намаляване броя на заболелите жени. Това се дължи основно на ранната и ефективна диагностика на този рак, което дава шанс да се открие в съвсем начален стадий, когато излекуването е практически 100%. Въпреки лесното предпазване от развитие, все още около 4000 жени годишно умират в САЩ от тази диагноза, а в световен мащаб заболяването отнема живота на над 300 000 жени. В САЩ за периода 1955 до 1992 година смъртността при рака на маточната шийка е спаднала със 74%, основно благодарение на профилактичните скрининг прегледи и ранното откриване на заболяването чрез ПАП тест (Папаниколау тест, ПАП цитонамазка, PAP test).

Възраст

50% от случаите на рак на маточната шийка се откриват при жени във възрастовия диапазон от 35 до 54 години, а 20% при жени над 65 годишна възраст. Средната възраст на която се открива този вид рак е 48 години. Само 15% са случаите на заболели в 20-те си години жени. Изключително рядък е при жени под 20 години. Въпреки това е важно да се знае, че именно в тази възраст голяма част от жените се инфектират с различни щамове от предизвикващия този рак – човешки папиломен вирус – HPV, което може да увеличи значително риска от развитие на заболяването в по-късна възраст. Младите жени, които редовно са пропускали гинекологични прегледи с цитонамазка са с много висок риск от развитие на повърхностен рак на възраст около 40 г. и на инвазивен рак на около 50 г.

Сексуална активност

Главната причина за този рак е инфектирането с определени щамове HPV вирус, които се предават от вече инфектирани партньори. Мъжете са преносители, но не развиват заболяване като носители на тези патологични щамове вируси. Рискът се увеличава при жени с многобройни сексуални контакти с различни партньори, както и при ранен старт на сексуалния живот, преди 17 години. Липсата на сексуална активност или ограничаването й до няколко партньора намалява драстично риска от развитие на рак. Безразборните сексуални връзки водят и до риск от развитие на други полово предавани инфекции, като хламидия, гонорея и сифилис. Много изследвания намират връзка между хламидийната инфекция и развитието на рак на маточната шийка. Хламидията удължава и поддържа инфекцията от HPV.

Хормонални контрацептиви

Има силна връзка между развитие на този рак и дългогодишния прием на орални контрацептиви. Жени, които са взимали повече от 5-10 години контрацептиви, са с много по-голям риск от HPV инфекция (4 пъти по-голям риск), отколкото жените, които не са приемали контрацептиви. Жените, пили противозачатъчни по-малко от 5 години нямат такъв завишен риск. Причината за тази зависимост не е напълно ясна, но вероятно е свързана с по-голямото усещане за сигурност, което кара жените да не използват презервативи за предпазване от нежелана бременност, които обаче не осигуряват защита от полово-предавани инфекции, включително и HPV. Някои изследвания потвърждават, че хормоните в оралните контрацептиви спомагат за по-лесното инвазиране на вируса в клетките на цервикалната лигавица.

Многодетие

Рискът се увеличава при жени с повече деца, особено при такива, които са вече инфектирани с патогенни щамове на HPV. В помощ е типизирането на щамовете при наличие на такава инфекция и при наличие – да се планира внимателно броя на децата, които жената желае да роди.

Пушене

Пушенето е свързано с увеличен риск от развитие на предракови изменения (преканцерозна дисплазия) на шийката и последващото й развитие в инвазивен рак на маточната шийка, особено при жени вече инфектирани с HPV.

Раса

Въпреки драстичният спад в развитието на цервикален рак при бялата и афро-американската раса през последните десетилетия, то заболяването остава със сравнително високи нива при афро-американки, които имат двойно по-висока смъртност. До голяма степен това се дължи на по-несигурния скрининг и пропуск в ранното откриване на заболяването. Причините са по-скоро социално-икономически, отколкото медицински. Нивата на профилактика в по-бедните страни и обществени прослойки водят и до по-голяма заболеваемост. Липсата на адекватно здравно осигуряване, ограничения в свободното придвижване, както и езикови бариери водят до по-ниски нива на проследяване и профилактика на жените от по-бедните региони и прослойки и по-висока заболеваемост.

Други

Жени с фамилна обремененост имат по-голям риск от развитие на цервикален рак, особено при наличие на роднина от първи ред (майка, сестра), която е развила заболяването. Също жени със слаба имунна система, податливи на по-лесно инфектиране с HPV и развитие на преканцерози. При имунокомпрометирани жени ракът много бързо прогресира от повърхностен към инвазивен рак. Жени, на чиито майки е бил предписван медикамента Диетилстилбестрол (DES) в периода 1938 – 1971 имат завишен риск от развитие на цервикален рак. Медикаментът отдавна не се предписва, но е бил използван за предотвратяване на спонтанни аборти при жени с такава склонност.