Снимка Sam Manns @ unsplash.com (CC 0)

За да посетя зъболекаря трябва да имам болка

Имате много причини да отлагате посещението на зъболекарския кабинет, но това рядко е във ваша полза, освен ако не сте от малцината щастливци, които по рождение са с много здрави зъби. Всъщност много от заболяванията в устата започват без никакви симптоми, включително и без болка, и се откриват единствено след профилактичен преглед. Важно е да посещавате стоматолога си поне веднъж годишно за преглед и професионално почистване на зъбен камък, когато могат да се открият кариеси в начален стадий, да се оцени състоянието на наличните пломби, мостове и корони, както и здравето на венците. На всеки 2 години е нужно да се прави панорамна рентгенография (ортопантомография), за да се проследи нивото на костта при пародонталните заболявания (пародонтоза), както и състоянието на депулпираните (“мъртви”) зъби, около които нерядко се образуват грануломи и кисти без това да е съпътствано с някакви симптоми. Зъбите, за разлика от другите тъкани, нямат способността да регенерират и възстановяването им е възможно единствено по изкуствен начин. Напредването на зъбното разрушаване е съпроводено и с по-голям обем манипулации нужни за възстановяването му, така че ранната диагностика води до по-малки намеси, както  и по-малки загуби на здрава тъкан, а и не на последно място спестява пари.

Tъмната раса има най-белите зъби

Колкото и парадоксално да звучи, това съвсем не е вярно и е плод на оптическа илюзия. Ключът към “изключително” белите зъби на тъмната раса е в огромния контраст между цвета на кожата и на зъбите. Всеки е забелязъл, че лятото, когато се сдобием с тен на лицето, зъбите започват да се открояват много по-осезаемо, макар да не сме ги избелвали. Освен това тъмната раса има не само по-тъмен цвят на кожата (който се дължи на по-голямото количество кожен пигмент – меланин), но съдържа и пигмент във венците, които не са розови, а с кафеникаво-синкав цвят, което допълнително засилва контраста.

Предните зъби са по-важни от задните

Безспорен факт е, че предните зъби имат огромна естетична стойност и участват във формирането на целия облик на човека, но това не ги прави по-важни от задните зъби. Задните (дъвкателни) зъби са незаменими, тъй като осъществяват една от основните функции на устата – сдъвкването на храната, затова и се наричат дъвкателни. Липсата им драстично нарушава обработката на храната и рефлектира негативно върху цялата храносмилателна система, променя се профила и вида на лицето, тъй като бузите хлътват навътре и придават по-състарен вид на човека. Притесненията ни в повечето случаи са свързани с ранна загуба на предните зъби, но това почти никога не се случва – тези зъби се губят последни. Най-рано от устата се вадят именно силно разрушени дъвкателни зъби, към чието здраве трябва да е насочено повече внимание. Предните зъби от своя страна са доста изложени на травми, особено ако тренирате по-екстремен спорт, предполагащ риск от удар в лицето.

Млечните зъби не се нуждаят от лечение

Ролята на млечните зъби в детска възраст често се подценява, а това може да има дълготраен неблагоприятен ефект за развитието на лицевите кости, както и за правилния пробив на постоянните зъби. Млечните зъби са доста по-неустойчиви и по-лесно развиват кариес, децата често пропускат да ги мият или не го правят достатъчно добре, ядат доста и безразборно сладко – това единствено подсказва за нуждата от по-чести прегледи при зъболекар. Тъй като инициативата рядко ще бъде на децата, това е 100%-ов ангажимент на родителите, които трябва да водят децата си най-малко 2 пъти годишно на профилактичен преглед.

Не е проблем ако пропусна да си измия зъбите

Миенето на зъбите е хигиенен навик също толкова важен колкото и цялостната лична хигиена. Доказано е, че над 70% от хората не мият правилно зъбите си, тъй като не го правят редовно, не използват правилни движения и не ги търкат достатъчно продължително. Достатъчно е да миете зъбите си 2 пъти на ден – сутрин след закуска и вечер преди лягане, използвайки четка и паста за зъби в продължение на минимум 3 минути. Зъбите имат няколко достъпни за почистване повърхности и е нужно всички те да бъдат почистени – външна стена (откъм бузите), вътрешна (откъм езика и небцето) и дъвкателна. Междузъбните пространства също се почистват задължително и това става с помощта на конец за зъби. Четките за зъби, без значение от вида и разположението на снопчетата, не почистват ефективно междузъбните пространства, там се задържа храна и именно това е причина повечето заболявания на венците (гингивит, пародонтит), както и кариеса, да започват от там.

“Развалените” зъби се вадят

Да, това е било така преди няколко века, когато пътуващи зъболекари-зъбовадци са ходели от град в град, за да вадят зъби или това се е правело от местния бръснар или знахар. Спорно е изобщо дали “ваденето” на зъби може да се нарече лечение, тъй като целта на денталната медицина е да съхрани във възможно най-добър вид собствените ни зъби. Преценката дали и кога един зъб да бъде изваден е една от най-трудните и отговорните за зъболекаря. Във всеки случай, когато се стигне до “вадене” на зъб е добре да се посъветвате с няколко зъболекари, тъй като над 20% от зъбите, които са извадени, е могло да бъдат лекувани и запазени. Важно е да запомним, че ваденето на зъби не е лечение и окончателно решаване на проблема, а след тази процедура цялостта на зъбните редици трябва да се възстанови максимално бързо или чрез заместване на изгубения зъб със зъбен имплант или чрез изработване на мост. Ако това не се случи костта в мястото на извадения зъб атрофира (поради липса на функция, афункционална атрофия), съседните зъби на извадения се разместват, а срещуположният зъб прораства. Смята се, че изгубен зъб трябва да се възстанови в период от около 3 месеца след изваждането му.

Пародонтитът ( Пародонтозата ) не се лекува

Пародонтитът е лечимо заболяване, ако се започне своевременно и подходящо лечение. Това заболяване започва в зряла възраст, но днес има тенденция да се среща при все по-млади хора. Появата му се дължи на много фактори – хормонални, бактериални и имунни и се характеризира с бавно хронично развитие с фази на застой и активност. Води до прогресивно резорбиране (стапяне) на тънката кост около зъбите с постепенното им разклащане, разместване и изпадане. Ако загубата на кост е малка и заболяването е в начален стадий, то може да се повлияе благоприятно с поставяне на костнозаместителни материали, редовно почистване на образувалите се пародонтални джобове и стриктна устна хигиена. При адекватна намеса и лечение прогресирането на заболяването се спира и в тази фаза може да се поддържа десетилетия наред.

Има ваксина против кариес

Все още няма едно мнение кои са всички фактори отговорни за развитие на кариеса. Според най-разпространената теория за това са отговорни бактерии населяващи устата, които имат способността да се задържат по зъбите разграждайки захарите съдържащи се в храната до органични киселини. Тези киселини на свой ред атакуват емайла и постепенно го разрушават (разтварят), като процесът се разпространява дълбоко в зъба и така го разрушава. Първоначално се развива повърхностен кариес, който бързо напредва в дълбочина и в някои случаи, когато стигне пулпата, води до умъртвяване на зъба. Някои учени пробват да изобретят ваксина способна да ни имунизира срещу патогенните бактерии, отговорни за развитието на кариеса. За жалост подобна ефективна ваксина не съществува.

На преклонна възраст се появяват нови зъби

Твърди се, че на преклонна възраст някой хора се сдобиват с новопробили постоянни зъби. Това, разбира се, е невъзможно, тъй като зародишите на всички зъби се залагат в челюстите още по време на ембрионалното развитие на човека (за млечните зъби) и в първите месеци след раждането (за постоянните зъби), а самите ние сме бозайници, което ни определя като “дифиодонтни”, т.е. такива с две съзъбия – временно и постоянно. Поникването на трети комплект зъби е мит.