В днешно време жените демонстрират завидна информираност по отношение на всичко, което се отнася до грижата за кожата на лицето и тялото. Грижата за интимните части на тялото, обаче, е толкова деликатна тема, че не всяка майка има смелостта да посвети дъщеря си в тайните й. Проверете колко добре познавате правилата на интимната хигиена.

И така,

Правило 1

Не използвайте козметични сапуни за поддържане на интимната си хигиена. Нивото на pH на деликатните ви зони е по-ниско от тази на останалата част от кожата ви: 3,3 спрямо 5,5 на лицето. Природата изрично е направила тази зона „по-кисела“, за да унищожава сама вредните микроби и да помогне на сперматозоидите по-лесно да открият пътя към матката.

Обикновените душ гелове правят „интимния“ баланс по-алкален, като така отварят вратата за патогенните бактерии, които провокират бяло течение и вагинит и възпират сперматозоидите. Затова използвайте само специални, „кисели“ средства за измиване. Те почистват нежно, дезодорират, унищожават вредната флора и премахват раздразненията на лигавицата. Полезно е да знаете, че гелът за интимна хигиена не е предназначен за лекуване на полово-предавани болести. Ако имате течение, сърбеж или парене, обърнете се към гинеколог.

Правило 2

Взимайте интимен душ поне два пъти дневно. В идеалния вариант той е необходим след всяко посещение на тоалетната. Но ако нямате такава възможност, използвайте влажни кърпички, напоени с антисептичен лосион. Те не съдържат спирт, който да причини раздразнения на лигавицата, а много овлажняващи растителни масла, успокояващи екстракти от билки и млечна киселина, която възстановява киселинния баланс. Но това правило важи само в случай, че върху влажните кърпички има надпис „интимни“ и сте ги купили от аптека.

Правило 3

Необходимо е да сменяте ежедневните си дамски превръзки на всеки четири часа. Всичко, което те са попили, представлява добра среда за размножаването на бактерии. Колкото по-дълго носите една превръкза, толкова по-малък ефект има употребата й и толкова по-висока е вероятността от възпаления. Между другото, същото се отнася и за превръзките, които използвате по време на цикъла си.

Ако сте склонни към алергия, насочете се към превръзки без аромати и от органичен памук. Органичният памук е и най-добрият вариант за ежедневните превръзки, защото са обработени само с кислородна вода, а не с хлор, който допълнително да нарушава киселинната среда. Те са и много по-меки от другите и не затрудняват движението ви, както и не спарват. Бъдете особено внимателни към интимната си хигиена по време на бремеността. 80% от усложненията се причиняват от инфекции на вагината в резултат от пренебрегването на елементарни правила.

Правило 4

Подбирайте дамските си превръзки според броя на капчиците на опаковката. Колкото по-голям е техният брой, толкова по-голям капацитет имат превръзките да попиват течност. Не избирайте превръзките си според продължителността на цикъла ви. За всеки цикъл трябва да имате няколко вида превръзки – по-дебели и дълги за първите дни и за през нощта и по-тънки и къси за по-леките дни накрая. Не подценявайте ефекта на спарване, който могат да имат дебелите превръзки, когато се носят през деня. Това може да доведе до зараждане на вредни бактерии и в крайна сметка да ви причини здравословни неприятности.

Всички превръзки в опаковката трябва да са опаковани и запечатани поотделно. Повърхността на дамската ви превръзка, независимо дали е ежедневна, дневна или нощна, с крилца или не, трябва да бъде почти стерилна. Както всеки тампон е опакован в отделно целофанче, така и всяка превръзка трябва да е самостоятелно запечатана, за да не се замърсява от гърба на съседната или от опаковката.

В този ред на мисли, няма превръзки, напоени с аромат или с различни екстракти, било то от лайка, невен или други билки, които да са полезни за вашата интимна среда. Както не бихте използвали тампони, напоени с каквото и да е, така не бива да използвате и такива превръзки. Дори ако парфюмите и есенциите са естествени (а те не са – не и при превръзки, които струват 2-3 лв.), всяка жена е различна и не е ясно как ще ви се отрази именно на вас една такава интервенция.

Проверявайте съдържанието на превръзките, което е описано на опаковката. Опитайте да използвате превръзки от органичен памук и здравословни пластмаси, за да усетите разликата. Тези превръзки попиват повече, по-меки са и нямат никакви аромати. Освен това са изцяло разградими в околната среда и добавят малко етика към този мултимилиарден бизнес (дамските превръзки и еднократните памперси са сред най-големите замърсители на околната среда в световен мащаб).

Правило 5

Това правило е за тампоните. Използвайте ги само през първите дни на менструалния цикъл и ги сменяйте на всеки два часа. Прекалено дългото им задържане в тялото води до раздразнения на лигавицата и до сухота на влагалището, както и до бързо размножаване на опасни микроби. Веществата, които тампоните, започват да отделят в огромни дози, когато престоят прекалено дълго във вас, могат да замърсят кръвта и да доведат до синдром на токсичния шок.

Внимание! Ако имате възпаление на вагината и на маточната шийка, трябва да избягвате употребата на тампони.

Правило 6

Използвайте кремове за интимна хигиена, за да се защитавате от бактерии и прекалена сухота. Докторите съветват да ги използвате дори преди къпане в басейн. Противовъзпалителните добавки, с които тези кремове са обогатени, не дават на патогенните бактерии никакъв шанс за оцеляване. Тези кремчета могат да се използват и като лубриканти по време на секс. Те омекотяват, овлажняват и успокояват лигавицата и възстановяват защитния й филм. Между другото, те са особено подходящи за по-възрастни жени. След 40 години хормоналният фон се променя и интимната pH среда става по-малко кисела. По-добре е да купувате кремове за интимна хигиена от аптеките, вместо от секс шоповете.

Правило 7

Използвайте възможно най-удобното бельо в името на доброто интимно здраве.

Знаете ли, че едно от най-омразните неща на гинеколозите са тонгите и прашките? Наистина, те изглеждат по-секси и по-красиви, но една тънка лента върши работата на преносител на бактерии от ануса до гениталиите по време на ходене. Освен това, ако бельото се впива в кожата твърде много, то блокира притока на кислород към гениталиите и намалява циркулацията на кръв.

Доброто бельо трябва да е направено от естествени материи (памук, лен, вълна и прочее). То попива влагата, като позволява на кожата да диша и не създава хранителна среда за бактериите. Но естественото бельо има и своите недостатъци – то бързо се разтяга, а вълненото бельо е абсолютно неприемливо в жегите. Синтетичното бельо при всички положения е красиво, но не върши работа: не попива влагата и спарва. В резултат можете да получите обриви или раздразнения. Микрофибърното бельо изглежда красиво и не е вредно за интимното здраве. Единственият му минус е, че е скъпо. Във всеки случай, каквото и бельо да изберете, уверете се, че долната му основа е задължително от памук.

Титулна снимка автор Alex Briseño & лиценз CC BY-NC-SA 2.0