Лукови растения

Широко известни са с тяхното фитонцидно действие срещу бактерии, вируси и гъбички; то се проявява само в сурово състояние, което пък увеличава риска от дразнещи странични ефекти. За намаляването им, добре е дневната доза да не превишава 1 супена лъжица прясно накълцан стар чесън или лук или двойно количество пресен чесън, лук или праз; да се приема заедно с друга храна, съдържаща зърнени храни и мазнини. От друга страна, ако гоним предпазното им действие срещу тромби по кръвоносните съдове, проучванията показват, че даже е по-добре да обработваме топлинно луковите храни – изключвайки, разбира се запържването. Така те стават и поносими в по-големи количества. Външно – при някои инфекции, срещу брадавици, косопад, болки в ушите и др. – по-щадящо е да се направи маслен извлек от счукан чесън в зехтин, който следва да се съхранява на хладно.

Луличка

Най-забележителното й свойство е разхлабващото, като тя няма толкова странични действия като сената и химическите очистителни. Освен гладката мускулатура на червата, тя стимулира и скелетната мускулна тъкан, което е перспективно за подпомагане на леки дистрофични процеси, както и при повишени физически натоварвания. Също така пречиства пикочните пътища и простатната жлеза. Препоръчва се средно по една супена лъжица за дневния чай, или в състава на комбинирани готови продукти.

Магарешки трън и бабини зъби

Макар и от различни семейства, те имат доста сходни показания – за хормонално стимулиране, особено при мъжете, за пречистване на отделителните органи, подобряване на сърдечно-съдовите функции и др. Добро начало е да се пие отвара от 1 с.л. нарязани цветове от магарешки трън или цели стръкове от бабините зъби; има и различни готови форми с по-ефективни екстракти.

Малини и къпини

Самите плодове са истински извор на полезни фитохимикали, полезни са за сърдечносъдовата система и имунитета, вкл. противотуморния, който ни защитава от образуващите се ежедневно в организма ни ракови клетки. Листата, които в китайската медицина се заместват от неузрелите плодове, се използват като безвреден и целебен чай при простуди, диарии, възпалителни процеси и хормонални дисбаланси у жените и т.н.

Маточина

Една прекрасна билка, етеричните масла на която едновременно успокояват възбудата и спазмите и подобряват умствената работоспособност, регулират високото кръвно и т.н.; тя също така съдържа селен и други микроелементи. Добре е да се отглежда на двора или даже в саксия на балкона, тъй като е най-полезна в прясно състояние; особено се препоръчва добавянето на няколко листенца към сладките ястия. Иначе се прилага и като тинктура или сух извлек, често като компонент на разнообразни композиции, с насоченост най-вече към функциите на нервната, храносмилателната и женската полова системи.

Менти

В медицината се използва предимно лютивата мента, най-вече като спиртен извлек или етерично масло. Постига се успокояване на нервите, премахване на спазмите, особено на червата, на коронарните и мозъчните съдове, както и усещане за хладина, поради специфичното й въздействие върху рецепторите. По-слабо, но и по-меко е действието на запарката – 1 с.л. за дневния чай; по 1 ч.л. може да се прилага и като съставка на салати и други храни. Джодженът е по-често използван за тази цел, особено когато се готвят бобови или други трудносмилаеми ястия. Ново проучване дава надежди и за хормонално регулиране с негова помощ, по-специално при жени, които, поради повечето мъжки хормони от надбъбреците им, се окосмяват прекомерно. Външно, ментовият чай или по-добре разреденото 1:10 или повече ментово масло са ефективни за намаляване на кожните сърбежи и за масажи при главоболие, коремни спазми и т.н.

Овес и ечемик

Употребени като пълнозърнести продукти, тези зърна са по-полезни от пшеницата и ръжта, поради по-високото съдържание на белтъчини, минерали, бета-глюкани и други имуностимулиращи съставки. Овесът е и ценно антидепресивно средство, което помага и за отказване от тютюнопушенето; най-добри в това отношение са покълналите му зародиши, както и настойката от зелените му стръкове – по 20-30 капки 2-3 пъти дневно. Овесените трици са евтино и широкоспектърно, меко слабително средство, което пречиства от различни приети отвън или образувани в организма токсини. За да са поносими от всеки, добре е малко да се подваряват; могат да се прибавят, 3-4 мин. преди края на варенето, към различни ястия.

Орех

Плодовете са прекрасна белтъчно-мастна храна за мозъка, сърдечносъдовата система, кожата и целия организъм; най-добре е да се употребяват ядките на около 5 ореха сутринта, и то с плодове, които подобряват усвояването на някои техни съставки. Листата регулират действието на щитовидната жлеза и се използват при атеросклероза, 1 с.л. за дневния чай е разумно количество. Извлек от цветовете се използва в хомеопатията и Баховата цветотерапия, за регулиране на биоритмите, при стресове, хормонални, кожни и други проблеми. Зелените орехчета, както и зелените плодни обвивки, действат противомикробно, антипаразитно и противотуморно; употребата на повече от 2х1/2 ч.л. обаче не се препоръчва без специализиран надзор. Особено е важна тази забележка при комбинирането им с още по-силни билки, от рода на пелина и карамфила – възможни са сериозни усложнения, включително кървава диария.

Четете продължението…

Д-р Димитър Пашкулев е специалист по цялостна природна медицина и едно от наложените имена във фитолечението у нас. Автор на десетки фитопрепарати, над 20 книги по диетология, фитотерапия и комплексно природолечение. Можете да запишете час на тел. 0888 214483, 02/871 50 47 или на www.dpashkulev.info

Титулна снимка автор net_efekt & лиценз CC BY 2.0