Снимка Moayed Bahajjaj @ flickr (CC BY-NC-SA)

Бабини зъби (на лат. Tribulus Terrestris) е билка, която се използва традиционно у нас, най-вече за увеличаване на либидото, повишаване на оплодителната способност на семенната течност при мъжа, различни упорити сексуални и репродуктивни проблеми, дължащи се на понижен тестостерон.

Билката бабини зъби е известна с много имена, като демирбозан, трабузан, кочи глави, чюнка и десетилетия наред се използва не само от билкарите, но и като екстракт в официалната медицина за подобряване на мъжката потентност и параметрите на спермограмата.

Билката расте като плевел, ниско по земята и дава дълги пълзящи стръкове. Трябва да се бере в точно определени месеци през лятото, преди цъфтежа. Съставките в нея са силни и предозирането й, както и ако не е набрана в подходящо време, я правят отровна.

Бабини зъби е една от много добре изучените български билки, благодарение най-вече на лечителя Борис Николов, който я използва за свои фитопрепарати за лечение на множество заболявания, но успява да впрегне научния потенциал на видни български лекари, за да опише и клинично да докаже ефекта от билката.

Научно е описан нейният чудодеен ефект върху намаляването на образуваните холестеролни плаки по кръвоносните съдове и с това намаляване риска от сериозни сърдечни заболявания.

Бабини зъби (демирбозан) е билка с много силен ефект, която може да се приема и от мъже и от жени за различни специфични проблеми.

При мъжете се използва за повишаване на нивото на тестостерона, което повишава силата, потентността, натрупването на мускулна маса, удължава ерекцията и подобрява качеството на спермата и оплодителната способност на мъжа. От години се използва като основна съставка в много фитнес хранителни добавки на занимаващи се с бодибилдинг, фитнес и културизъм, тъй като спомага за по-лесното натрупване на мускулна маса. Използва се при безплодие, импотентност, еректилна дисфукция от психичен тип, както и за намаляване на лошия холестерол.

При жените билката бабини зъби се използва при нарушения в менструацията (оскъдна или нередовна менструация), мигрена, хронични възпаления на половите органи и пикочните пътища, както и при камъни в бъбреците. Облекчава много от симптомите след менопауза и подобрява мастната обмяна при жените в тази възраст. Билката, нейните тинктури и екстракти действат като естествен стимулант на половите хормони и възстановяват баланса. Повишава естрогена и се използва за лечение на безплодие.

Има хубав и мек ефект върху нервната система – облекчава мигрена, спазми, невралгия, спазми на жлъчните пътища, червата и стомаха, както и при бронхит и коклюш.

Поради слабия си диуретичен и тонизиращ ефект се прилага при камъни или пясък в бъбреците, като води до тяхното очистване по естествен път. Билката не се използва при възпалителни и инфекциозни заболявания на отделителната система и пикочните пътища, тъй като може да доведе до още по-голямо дразнене. Не се пие при гастрити, колити, бременност, както и от малки деца.

Хармонизира и баланасира функцията на ендокринните жлези и облекчава симптомите на нарушена продукция на хормони. Има добър ефект върху остеопорозата, която е резултат от прогресивното понижаване на половите стероидни хормони във възрастта 40-55 г. при жените, което води до силно изтъняване на костите и проблем със здравината им.

Как се приготвя и как се пие билката?

Използват се само надземните части на растението, при това брани преди цъфтежа и образуването на плодове, тъй като след това тя става отровна.

Ето и рецептата на Борис Николов, един от най-големите познавачи на билката бабини зъби, занимавал се с нея над 25 години и намерил най-добрия начин за извличане на полезните активни съставки.

Приготвяне на отвара на бабини зъби

  1. 5 супени лъжици (25 гр.) ситно нарязана билка бабини зъби, която може да купите готова от билкова аптека или билкар;
  2. 1 литър вода (не минерална, а филтрирана или дестилирана);
  3. Филтърна хартия – продава се във вид на фунийки, както и специални цедки за тях в големите търговски вериги;
  4. Начин на приготвяне – в 1 литър вода поставете 5 супени лъжици от билката бабини зъби, сместа ври 1 час на много слаб огън, отварата се долива до литър и се остава да престои 24 часа на стайна температура;
  5. Прецежда се през кърпа от сатен или през филтърна хартия, за да не попаднат в отварата иглички от билката. После се съхранява в хладилник;
  6. Приема се по схема. Първия ден се пие по 3 супени лъжици 3 пъти след ядене (който има болен стомах – преди ядене). Втория ден се пие пак 3 пъти, но по 4 супени лъжици. На третия ден се вземат по пет супени лъжици отново 3 пъти и с тази доза се изкарва до края. Прави се почивка от 10 дни, след което рецептата може да се повтори;
  7. ВНИМАНИЕ!!! Билката бабини зъби, както и приготвените от нея препарати са много силни и препоръчителната доза трябва да се спазва много стриктно, като по време на приема не се употребява алкохол, който намалява действието й.

Билката бабини зъби съдържа голям брой активни съставки като: стероидни фуростанови и спиростанови сапонини, сапогенина диосгенин, гиогенин и хлорогенин, хектогенин, β-ситостерол, стигмастерол и кампестерол, флавоноидите кемпферол, астрагалин, трибулозид и рутин; алкалоиди от харманов тип. Расте по сухи и каменисти места на надморкса височина до 800 метра, най-вече на територията на планината Витоша и Люлин планина.

Малцина знаят, че тази билка се среща само в някои части на света. Безспорно доказано е обаче, че най-висококачественият Tribulus Terrestris е българският – с най-висок процент активни вещества, влияещи на хормоналния баланс. По тази причина само български Tribulus Terrestris с правилната концентрация води до изключително анаболен, тестостероноповишаващ ефект, който се дължи на специфичните фуростаноли, които се съдържат в него. Българският екстракт съдържа минимум 40% фуростанолови сапонини, докато екстрактите от друг произход (обикновено китайски и индийски) съдържат до 15-20% фуростаноли.

Нещо много важно, което обикновено се „изпуска”, е, че фитохимията на китайския и индийския Tribulus Terrestris е различна от тази на българския – заради географското разположение, уникалния климат и релеф на страната, различните части на растението, от които се извлича екстрактът, различното време в годината и специалният метод за събиране на билката.

Индийските и китайските екстракти съдържат фуростаноли, които не влияят върху сексуалната физиология и регулирането на хормоналния баланс. Този огромен плюс на българския Tribulus Terrestris е заради факта, че само той съдържа в големи количества стероидния растителен сапонин protodioscin, който се определя като “растителен афродизиак” с много силно изразен ефект и който почти или напълно отсъства в билка, растяща във всички останали региони на света.

Сапонинът protodioscin е пряко свързан с тестостероноповишаващия ефект на екстракта от Tribulus Terrestris и именно на това се дължи разликата във фармакологичните и физиологичните функции на българския и предимството му пред всички останали. В допълнение фуростанолите в китайския и индийския Terrestris не се разграждат и усвояват напълно от тялото, докато всички активни съставки в българския Tribulus Terrestris напълно се абсорбират и използват от човешкия организъм.

Всичко това обяснява разликата в ефекта на билката бабини зъби от различен произход. Повечето вносни препарати, предлагани на пазара в момента, съдържат екстракти от китайски и индийски произход, с ниска концентрация на активно вещество, и на практика са с почти нулев ефект. Затова за добри резултати е препоръчително да използвате много по-добрите, висококонцентрирани български продукти.

Сред атлетите и хората занимаващи се с фитнес и интензивен спорт, билката има следните приложения:

  • качване на мускулна маса и увеличаване на силата, като алтернатива на стероидите. Тъй като българският екстракт от Tribulus Terrestris повишава тестостерона по естествен път, той е безвреден и няма никакви странични ефекти. Затова е изключително ефикасен за атлети, търсещи увеличение на мускулна маса и сила по безопасен начин. В този случай се препоръчва прием на български екстракт от Tribulus Terrestris в продължение на 8 седмици. Препоръчителната дневна доза е от 1000-2500 мг дневно, като за 80-100 кг атлет препоръчителната доза е около 2000 мг. Тъй като е активен в тялото около 8 часа, дневната доза трябва да се раздели на 3 приема, осигуряващи постоянно високо ниво на тестостерона в тялото. След 8-седмичния цикъл се прави пауза от 2 седмици и приемът може да почне отново. Този цикъл “8-седмици със, 2-седмици пауза” може да се повтаря непрекъснато.
  • за възстановяване на естественото производство на тестостерон след продължителен прием на анаболни стероиди.

Хормоналният баланс, който осигурява билката бабини зъби, води до добро физическо и психическо здраве.

Титулна снимка автор Moayed Bahajjaj & лиценз CC BY-NC-SA 2.0