Кръвният здравец е чудесна билка с удивителен ефект и най-вече много лесна за приготвяне и достъпна у нас. Предлага се и под формата на различни хранителни добавки, в които са извлечени основните му съставки.

България е една от малкото страни, която разполага с идеален климат за отглеждане на огромна палитра диворастящи билки. Някои от тях се култивират и с промишлена цел за извличане на етерични масла или суха дрога.

Здравецът е едно от доста разпространените растения у нас, което има декоративна функция, но неговите действия като билка са удивителни. Има около 23 вида здравец в нашата флора: обикновен, кръвен, ливаден, кафяво‐цветен, пиринейски, червен, кръглолистен, блестящ, насечено-листен и други. Цялото растение има лековити съставки, но най-вече се използват коренищата му.

Кръвният здравец е многогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище. Стъблата са 15–60 см високи, прави или възходящи. Листата са с дръжки, срещуположни, в очертание закръглени, 1–3,5 см дълги и 2–4 см широки, дълбоко, почти до основата разделени на 5–7 дяла. Цветовете са кървавочервени, единични, разположени на 5–15 см дълги, съчленени дръжки, излизащи от пазвите на листата. Чашката и венчето са петлистни. Тичинките са 10. Плодът се разпада на 5 едносеменни дяла. Цъфти през май—август.

Расте по тревисти и каменливи места, из храсталаци и редки гори в равнините и планините от морското равнище докъм 1700 м надморска височина в цялата страна.

За лечение се използва коренището (Rhizoma Geranii sanguinei) на кръвния здравец, което съдържа около 15% дъбилни вещества, главно от групата на катехините, също и биофлавоноиди (на които се дължи силния противовъзпалителен ефект), полифенолна киселина и кондензирани танини.

Какво лекува кръвният здравец?

Билката има силно противъзпалително действие, както приета вътрешно, така и външно при различни инфекции на кожата и кожни заболявания. Доказан е неговия ефект срещу херпесните вируси. Водният екстракт от билката има силен потискащ ефект върху херпесните вируси тип 1 и тип 2. Трябва да се прилага във високи концентрация и през целия период на инфекцията. Полифенолните съединения, които се съдържат в здравеца атакуват директно обвивката на вируса и го правят неспособен да прониква в клетките на тялото и да ги заразява и следователно да има увреждащ ефект.

Храносмилателна система – здравецът действа добре при диария, както и при възпаления на стомашно-чревния тракт, като гастрит и колит (възпаление на дебелото черво). Запича и подобрява перисталтиката, намалява тежестта в стомаха и червата, като прочиства и заздравява вътрешно лигавиците им. Има силен ефект върху всякакви патогенни бактерии, вируси и микроорганизми в стомаха и червата. Използва се за лечение на остра амебна дизентерия и гастроентерити с инфекциозен произход. Лекува синдрома на раздразненото черво, както и диарии вследствие на алергични реакции и хранителна непоносимост. Използва се при холера и диария при деца.

Има прочистващ и заздравяващ ефект при чернодробни заболявания, като хепатит и цироза на черния дроб.

Имунна система – здравецът има имуностимулиращ ефект и подобно на чесъна унищожава микробите и вирусите, действа радиозащитно при радиация. Може да се приема заедно с различни биоимуностимулатори като бетаглюкана.

Кожа – поради капиляротоничния си и съдосвиващ ефект, кръвният здравец има и външно приложение. Използва се при кръвотечение от носа, различни сърбежи и фистули по кожата, както и всякакви инфекции и раздразнения, циреи и рани.

Кръв и кръвоносна система – здравецът действа благотворно на кръвотворната функция на костния мозък, като стимулира продукцията на кръвни клетки. Този ефект е много полезен при онкоболни на лъчетерапия, при които тази функция е увредена.

Изследвания показват, че кръвния здравец има много силен кръвотворен ефект, наред с антитуморното си действие. Използва се при малокръвие (анемия), кръвотечение и обилна менструация. Снижава кръвното налягане и успокоява нервното напрежение.

Използва се външно за промивки при рани, хемороиди, бяло течение, възпаление на устата, за гаргари при възпалено гърло и инфекции.

Начин на употреба

Прилага се студен извлек от 2 чаени лъжици билка, накисната в 1/2 л вода за 8 часа, който се изпива в продължение на 1 ден, разделен на 3-4 приема. Билката се накисва от вечерта в студена вода и се оставя в покрит съд за 8 часа (през нощта), на сутринта се прецежда и се използва извлека, който трябва да има тъмнокафяв цвят. Билката не се вари, нито се попарва с гореща вода, тъй като това лесно унищожава полезните й съставки. За да има ефект се пие поне 30 минути преди хранене на гладно и празен стомах. Може да се комбинира и с прием на други билки с подобен ефект, като жълт кантарион.

Остатъкът от прецеждането се използва за компреси и лапи при кожни проблеми и инфекции.

Кръвният здравец може да се приема и под формата на хранителна добавка – под формата на капсули или сироп за по-малките деца.

Титулна снимка автор StooMathiesen & лиценз CC BY 2.0