НАЧАЛО Диета Хранителни добавки Фалшиви растителни добавки заливат пазара

Фалшиви растителни добавки заливат пазара

Нарастващото търсене на хранителни добавки и заместването на все повече лекарства със суплементи от доста хора, доведе до сериозен ръст на продажбите. Факт е, че голяма част от растителните добавки са доста скъпи и това е истинска златна мина за производителите им. Има сериозни основания да се смята, че те злоупотребяват със състава на предлаганите препарати, замествайки скъпоструващи съставки с евтини пълнежи.

10118

Нов скандал в САЩ, провокиран от изследване на предлаганите на пазара хранителни растителни добавки, е на път да сложи началото на сериозни промени в регулирането на предлагането на такива препарати. Тъй като те не са лекарства, добавките са извън строгите регулации валидни за лекарствата. Това отваря доста вратички както за пускане на пазара на всевъзможни формули без доказана ефективност, така и занижен контрол на производството и подбора на качествени съставки за тях.

Пазар за милиарди без сериозни регулации

Обществена тайна е, че хранителните добавки се регистрират, произвеждат и предлагат много лесно и извън строгите регулации валидни за лекарствата и фармацевтичната промишленост, което създава предпоставки за многобройни злоупотреби.

Само в САЩ се предлагат над 65 000 различни хранителни добавки с най-разнообразен състав, а 150 милиона американци ги консумират ежедневно. Само за 2013 г. този пазар е донесъл печалба от 6 милиарда долара. Явно е, че той е значителен източник на печалби.

Въпреки заниженият контрол, спорадично се появяват изследвания, които показват недобросъвестна практика на производителите им. Бяха открити добавки, които не съдържат обявените на етикета си съставки, други съдържат многобройни евтини пълнежи и много малко активна съставка, трети съдържат опасни и замърсени с тежки метали растителни прахове, тъй като за производството им са използвани билки добити в силно замърсени региони в Индия и Китай.

Често, за да се понижи себестойността на продукта (и да се извлече по-голяма печалба), се използват внесени от Индия или Китай билкови ингредиенти, които са добити в промишлени региони с огромно замърсяване и са богати на олово, арсен и живак. Оказа се, че 20% от растителните добавки са замърсени с подобни нискокачествени растителни съставки.

Скандалът

В началото на месеца главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман е изпратил писма до четири големи вериги – GNC, Target, Walmart и Walgreens, да спрат продажбата на хранителни добавки с подвеждащо и невярно съдържание.

Опаковки, които на етикета си са посочили, че съдържат ехинацея – билка, която подпомага лечение на настинка – е установено, че не съдържат никаква ехинацея, други – претендиращи да съдържат екстракт от жълт кантарион, който е полезен при зимна депресия – са съдържали оризово брашно, чеснов прах и тропически треви, но нито следа от жълт кантарион.

Направено е ДНК изследване на състава на стотици шишенца с растителни добавки, продавани като лекове за всякакви болести – от загуба на памет до проблеми с простатата – и е установено, че в 4 от 5 изследвани продукта не се съдържат посочените на етикета билки. Вместо тях, шишетата са пълни с евтини пълнежи, като брашна от пшеница, ориз, соя или безполезни треви.

Шнайдерман подозира, че фалшивите добавки могат да изложат използващите ги на сериозен риск от алергични реакции от необявени на етикета съставки, като заявява, че винаги трябва да ни светва червената лампичка, когато става дума за растителни хранителни добавки.

Всички добавки, които са били включени в изследването и са показали фалшиво съдържание са били свалени от рафтовете и са спрени от продажба за неопределен период.

Нутриционистът Дейвид Шард алармира, че суплементарната индустрия се нуждае от спешна реформа, но докато това се случи, клиентите е по-добре да спрат да си харчат парите напразно.

Шнайдерман твърди, че тестовете са показали пълна липса на ехинациея в продукта Spring Valley Echinacea, където тя следва да е соновна съставка, както и не е намерен никакъв жен шен в продукта Herbal Plus Ginseng, който се взема за засилване на енергията и имунитета.

Изследвани са и продукти, които според етикета си трябва да съдържат чесън, като активатор на имунитета и предпазващ от сърдечни заболявания; гинко билоба – често използвана за протектор на мозъка; както и палмето, което се използва за лечение на заболявания на простатата.

ДНК тестовете са показали съдържание на най-различни евтини пълнежи, като ориз, борови стърготини, цитруси, аспарагус, иглика, пшеница, моркови, както и много неидентифицирани субстанции от нерастителен произход – нито един от тях не е отбелязан на етикета.

Най-зле са били добавките на Walmart, където само 4% от тестваните хранителни добавки са показали наличието на ДНК от лечебните растения, посочени на етикета.

От своя страна засегнатите производители твърдят, че използването на ДНК анализ в случая не е достатъчно, тъй като вследствие на обработката на растителните ингредиенти до краен продукт, те губят ДНК или тя се поврежда. В резултат на това, ДНК анализът е грешно да се прилага като тест за този тип продукти. Нужна е допълнителна идентификация на състава чрез други методи, като хроматография или микроскопско изследване.

На тези опити за защита обаче професорът по фармакология д-р Артър Гролман отговаря, че това изследване “е добре контролирано, научно базирано доказателство за значимата степен на подмяна, използвана от индустрията за хранителни добавки”.

Титулна снимка автор Ruta & Zinas & лиценз CC BY-ND 2.0