Снимка Eneas De Troya @ flickr (CC BY)

Скорошно изследване на YouGov показа, че 41% от американците вярват, че антибиотиците лекуват вирусни инфекции, по-точно, 35% мислят, че те лекуват грип, а 24% мислят, че антибиотици се предписват при най-обикновена настинка.

Това напълно погрешно мислене не е патент само на американското общество, всеобщо е и сред европейските нации. Това медицински напълно погрешно схващане не само, че е невярно, но е и много опасно, като в същото време е чудесен нагледен пример за погрешното мнение, което повечето хора (без медицинско образование) имат по отношение на основни медицински факти, теории и концепции. Това доказва, че без значение колко хора са в заблуда по отношение на медицинските факти, те си остават в сила. В крайна сметка медицината е наука, а не демокрация и фактите в нея не се променят според преобладаващото мнение на хората, което може да бъде напълно погрешно. Така че осредненото мнение на група неинформирани не е същото като мнението на един информиран.

Къде е проблемът? Бактериите, срещу които се използват и са ефективни антибиотиците и вирусите са две напълно различни неща. Макар и двете да предизвикват инфекциозни заболявания, дори понякога и със сходни симптоми, те са напълно биологично различни.

Какво са бактериите?

Бактериите са живи, едноклетъчни организми, част от които могат да са патогенни за човека и попаднали в тялото му да предизвикат различни инфекции. (За разлика от други бактерии, които не само не ни вредят, но дори са полезни за нашето здраве, като например нормалната чревна флора или млечнокиселите бактерии във влагалището, които имат защитна роля). Бактериите са лесно различими и видими с микроскоп, могат лесно да се култивират в микробиологична лаборатория и се лекуват с антибиотици.

От своя страна антибиотиците са голяма и разнородна група химични съединения, които без да са токсични за човека, имат свойството да атакуват различни части или механизни на бактериите и по този начин да ги обезвреждат и убиват. Но антибиотиците лекуват само и единствено бактериални инфекции.

Какво са вирусите?

Вирусите са съвсем друга категория инфекциозни агенти. Те са изключително малки с размери от порядъка на 15-350 nm и не са видими с обикновен микроскоп, а само с електронен, способен да увеличава обектите поне милион пъти. Вирусите са много по-просто устроени от бактериите – представляват генетичен код под формата на ДНК или РНК опакован в белтъчна обвивка. Всъщност те нямат никаква способност да се размножават извън жив организъм, тъй като използват клетките на инфектирания гостоприемник за “лаборатория”, в която да се умножават.

Вирусите проникват в клетките, които инфектират, като вътре в тях се “разопаковат” от външната си белтъчна капсула, разгъвайки своя генетичен код – той е такъв, че може да “подчини” клетката на своята генетична програма и да я накара да “произвежда” вируси. Това е единствения начин, по който вирусите се размножават. Когато клетката се “изчерпи” и се “напълни” с вируси, тя се разпада и ги освобождава навън, като те нападат други клетки, в които отново протича същия процес на “клониране” на вируса. Основната цел на вирусите е да се клонират. Поради това, че те носят само една капсулирана генетична молекула и нямат никакъв метаболизъм, много учени ги поставят на границата между живите организми и неживата природа.

Вирусите могат да се определят като много сложни химични частици, съдържащи чужд на организма ни генетичен код, те не дишат, нямат обмяна на веществата, нямат органели или други части, не могат да се размножават самостоятелно.

CDC/ Dr. Erskine. L. Palmer; Dr. M. L. Martin ; Електронномикроскопска снимка на вируса на грипа. Източник Kat Masback @ flickr, лиценз CC BY-SA 2.0

Бактериите, за разлика от тях, са доста по-големи от порядъка на 0.5–5.0 µm и са самостоятелни микроорганизми, сложно устроени, с различна форма и големина, с дебела външна стена, със собствен метаболизъм, способни да се размножават самостоятелно, ако имат достатъчно хранителни вещества.

Двата вида инфекции се лекуват по съвсем различен начин, като за огромната част от вирусните инфекции все още няма напълно ефективно и достъпно лечение. Антивирусните препарати действат на способността на вирусите да създават свои копия, като срещу много вируси организма ни има способност да изгражда траен имунитет, а срещу най-опасните вирусни инфекции се разчита на ваксини.

Приемът на антибиотици при вирусна инфекция е напълно безполезно, но до тях се прибягва в случаите, когато върху вирусната инфекция се “насложи” и бактериална или гъбична.

Безразборното пиене на антибиотици има много опасни последици, най-вече развитието на резистентност на бактериите, които стават устойчиви на действието на антибиотиците и намаляват лечебния им ефект.

Хора от различни нации са анкетирани с основния въпрос – дали антибиотиците лекуват вирусни инфекции?

Проучването е проведено както сред американци, така и сред британци и резултатите са почти идентични. И в двата случая запитаните са били объркани и не са знаели за какво всъщност служат антибиотиците и дали те лекуват вирусни инфекции, като грип, например.

Над 41% вярват, че антибиотиците лекуват вирусни инфекции, но най-неинформирани са се оказват австралийците, сред които цели 65% смятат, че това е истина.

Явно е, че обществото по цял свят има нужда от разясняване на някои прости медицински истини чрез повишаване на нивото на общата култура по отношение на основни научни факти и концепции. Вероятно тази разяснителна роля се пада основно върху плещите на общопрактикуващите лекари, от които често самите пациенти настоятелно изискват ненужно и безсмислено изписване на антибиотици за леки настинки.

Ако някога изпаднете в ситуация да се чудите кое е вярно, то ето и правилото: антибиотиците лекуват бактериални инфекции, противовирусните медикаменти – вирусни инфекции, антимикотичните медикаменти – гъбични инфекции.

Не се подвеждайте под общото наименование “антимикробни”, което обхваща и трите описани групи. Не приемайте антибиотик при леки настинки или грип, винаги се консултирайте с лекар при прием на антибиотици – неправилното им дозиране или предозиране може да доведе до тежки чернодробни проблеми, като токсичен медикаментозен хепатит.

И в крайна сметка, научете се да се уверявате, че лечението, което изисквате наистина ще има ефект върху инфекцията, която ви мъчи.

Титулна снимка автор Eneas De Troya & лиценз CC BY 2.0