Човек се развива от сливането на две полови клетки – яйцеклетка и сперматозоид – идващи от двамата родители. При смесването им, генетичният материал се размесва и определя характеристиките на новия човек.

Полът се определя от случайния избор на сперматозоид – те са два вида – едните носят X хромозома, а другите Y хромозома. Женската яйцеклетка носи единствено X хромозома, така в зависимост от мъжката клетка – се образува комбинация XX – от което се развива момиче, а комбинацията XY – развива момче.

В пърите 5-6 седмици от развитието на плода обаче се случва нещо много интересно. Без значение каква комбинация от полови хромозоми се е образувала и какъв е полът на бъдещото дете, през това време и за двата пола е активна единствено женската X хромозома, която напътства развитието на плода по посока на развитие на женски белези, така всички започваме живота си като плод от женски пол. Чак след 5-6 седмица на вътреутробното развитие се “задейства” генът SRY, който “променя правилата на играта” и плодът започва да формира “мъжки белези”, което води до раждането на момче.

До този момент обаче вече са формирани много типични “женски” тъкани и структури, които не изчезват, а се запазват и при мъжете, макар да са “остатък” от тяхната кратка история като жени по време на вътреутробното развитие.

Такива са зърната на гърдите, които при мъжете нямат никаква биологична роля, а фактът, че макар и изключителни рядко, те също могат да развият рак на гърдата, говори и за запазване на остатъци от жлезиста тъкан на млечна жлеза и при мъжете.

Много трансформации претърпяват и половите органи, като образуваните до този момент яйчници се “спускат” надолу и формират тестисите при мъжа. Тъканите под действието на различни гени и хормони тръгват да се развиват в съвсем друга посока и при раждането имаме ясен пол на детето.

Титулна снимка автор Francesco & лиценз CC BY 2.0