Дали сутрин след като станете поглъщате една шепа хапчета, прахчета или тоници, които са от “растителен произход”, смятайки, че помагате на себе си да бъдете по-здрави и да осигурите нужния ви за деня “прилив” на зелена енергия? Ако сте от тези хора и вярвате, че хранителните добавки са напълно безопасни и могат само да ви помогнат, то тази статия е препоръчителна за вас. Оказва се, че те са поредното нещо, с което трябва да внимавате.

В предишен материал, публикуван в сайта ни, вече ви предупредихме за възможните вреди от мултивитаминните и мултиминерални препарати и защо трябва да внимавате, когато ги употребявате, но сега ще се фокусираме върху останалите, и най-вече върху хербалните (от билков произход) хранителни добавки, които според нови изследвания се оказват не толкова полезни, колкото очакваме да бъдат и колкото се твърди.

Съвременният човек живее със засилващото се усещане, че не може да води нужния природосъобразен живот, че му остава малко време за здравето и добрата физическа форма, че няма време да излезе от града на чист въздух, че не спортува достатъчно, че здравето му бавно и постепенно се подкопава от непрестанния стрес, безсъние и липса на движение. И това е точно така! Прави сме да мислим, че градския живот ни отнема много от шанса да живеем природосъобразно, затова на помощ ни идва цялата армия био, природни и натурални продукти, техники, курсове, книги и сайтове за съвети и самопомощ.

Добре брандираните и заредени във всяка аптека натурални продукти или разпространяваните от агресивни мултилевъл компании, предлагащи съмнителни препарати на безумни цени, се опиват да ни убедят, че няма как да водим здравословен живот в града без да “попълваме” ежедневно “липсите” си от “незаменими” природни съставки, които да детоксикират, релаксират, регенерират или тонизират тялото ни, което е най-голямата лъжа на суплементарния бизнес.

Истината е, че пазарът на суплементи (от англ. supplements – хранителни добавки) в световен мащаб се равнява на 50 милиарда долара годишно. Това е добре смазана и печеливша машина, чийто интерес не е толкова здравето на човека, а продажбите.

Само онлайн продажбите на суплементи в САЩ се равняват на 3 милиарда долара и годишен растеж от 13%.

Проблемите с този бизнес са големи. Целият процес по сертифициране и производство на суплементи е много слабо и лошо регулиран и контролиран. Съставките, влагани в тях, имат слабо доказан и недостатъчно изучен ефект, като основно се сразчита на непрекъснато набиваното от рекламите правило –“щом е от природата, значи няма как да навреди, а по-скоро ще помогне”. За жалост безразборното приемане на съмнителни растителни препарати може да окаже сериозно негативно влияние върху организма и най-вече черния дроб и бъбреците. Вече се наблюдават случаи на токсичен хепатит вследстие на предозиране и приемане на неконтролирани количества фитопрепарати.

Тъй като суплементите не са лекарства и контролът върху тях е по-свободен, те се продават както в магазини и дрогерии, така и онлайн от безброй сайтове. Нямате нужда от лекар или специалист, който да ви ги предпише, следователно това е “свободна територия” за маркетолози, които облъчват потенциалните клиенти със заблуждаващи и неверни твърдения, насочвайки ги към консумация на такива препарати.

Част от митовете са свързани с техния произход – природните препарати са чисти, не са плод на фармацевтичната химията и следователно са полезни за вашето здраве, те са напълно безвредни и дори да не ви помагат няма как да ви навредят, хранителните добавки са задължителни за всеки здравомислещ човек и не може да се мине без тях в днешния забързан и замърсен свят. Нито едно от тези твърдения не е напълно вярно или е само частично истинно.

Хранителните добавки са достъпни за всеки и няма конкретен специалист, който е вещ в действието и предписването им (заради безкрайният им брой), така че всеки сам, по свой усет, решава какво да пие, колко време и в каква комбинация, както и кога да го смени с друго “по-ефективно” и “силно” растително хапче.

На бизнеса със суплементи е осигурен “зелен път” още през 1994 г., когато чрез специален закон ( Dietary Supplement Health and Education Act (DSHEA) ) е ограничена възможността на Американската агенция по храните (FDA) да регулира, контролира и спира при нужда различни хранителни добавки. За 10 години агенцията е извадила от употреба над 237 добавки, които са съдържали необявени съставки. Най-следени са суплементите подпомагащи сексуалната функция, бодибилдинга и свалянето на килограми.

Въпреки забраните много от спрените суплементи са отново на пазара в напълно непроменен вид, съдържащи същите опасни съставки.

Нещата са дори по-лоши, тъй като агенцията има възможност да тества суплементите само за “познатите” съставки, като в този списък липсват наскоро въведени, както и аналози на вече забранените, чрез влагането на които се заобикаля забраната на конкретно вещество.

Мащабно проучване от 2013 г. разкри, че в 59% от суплементите от растителен произход (фитопрепарати) са открити необявени на етикета съставки. Само 48% от всички са съдържали растителните съставки, обявени на етикета, а останалата част са съдържали необявени пълнители и замърсители.

Друго проучване доказва, че 20% от растителните продукти, етикетирани като “Аюрведически”, са замърсени с опасни за здравето нива на тежки метали (олово, живак и арсен), тъй като са добити от силнозамърсени индустриални райони в Азия. Линк към изследването.

Обезпокоително е, че индустрията на суплементите е много лошо и съмнително регулирана, без общоприети стандарти и добри практики, както и липса на значими изследвания за действието на повечето съставки, често продуктите са замърсени с тежки метали, а в други са вложени аналози, както и много необявени на етикета ингредиенти. Голяма част ( 2/3 ) от спрените и забранени продукти са отново на пазара в непроменен вид и формула. Въпреки критиките и разобличаването на измамното действие на доста от тези суплементи, те остават на пазара и се консумират като “заместител” на реално лечение при различни заболявания. Всичко това създава значителни здравни рискове и съмнителни ползи за здравето. Тъй като голяма част от съставките не са добре изучени, те носят риск от развитие на алергии, интоксикации и нежелани лекарствени взаимодействия.

С това само искаме да насочим вниманието ви към потенциалните опасности, които крие приема на хранителни добавки. Ако сте избрали да приемате добавки, консултирайте се със специалист, потърсете реални проучвания за действието на един или друг препарат, четете внимателно етикетите, но не се доверявайте на рекламни сайтове и хора, които се опитват да ви зарибят с поредното “магическо” хапче.

Титулна снимка автор Klesta & лиценз CC BY-ND 2.0