Цигареният дим съдържа над 73 познати карциногена – вещества, водещи до отключване и развитие на рак. В развитите страни, където тютюнопушенето е много разпространено, цигарите са причина за 90% от случаите на рак на белия дроб.

Пасивното пушене – което се изразява в поглъщане на дим от пушещите наблизо – е причина за белодробен рак при непушачи. Хора, съжителстващи с пушачи имат 20-30% увеличен риск от рак, а такива, работещи в силно задимена среда – завишен риск с 16-19%. Пасивното пушене се определя дори като по-опасно от директното пушене.

“Пушенето убива!” –  това пише на повечето цигарени кутии, факт, който няма как да бъде заобиколен. Дългогодишното пушене, както и пушенето на голям брой цигари на ден е причина за развитието на 90% от рака на белия дроб. Само 10% от случаите на този рак се развиват при непушачи, като основен причинител при тях се посочва вдишването на други вредни вещества, като азбест, инертен газ радон, производствени замърсители, органични летливи вещества, както и пасивно пушене.

Ракът на белия дроб е болест на съвременността. В миналото, преди тютюнопушенето да стане популярен навик, той е бил непознат. До 1761 г. дори не се разпознава като отделно заболяване. Някои негови аспекти са по-подробно описани едва през 1810 г.

Злокачествени тумори на белия дроб са били описвани само в 1% от резултатите от аутопсия през 1878 г., но този процент е скочил на 10-15% в годините след 1900 г. През 1929 г. немският лекар Фритц Ликинт правилно предполага за връзката между пушенето и рака на белия дроб, което довежда до мащабна кампания против пушенето в Германия. Първата успешна операция за отстраняване на такъв тумор е извършена през 1933 г.

Канцерогенен (раковообразуващ) не е самият никотин, той няма участие в отключването на белодробния рак, а другите съставки на цигарения дим, най-вече бензопирени, NNK, бутадиени, както и радиоизотопът полоний-210.

Вредата от тютюнопушенето е доказана в многобройни изследвания, които ясно показват връзката му с рака на белия дроб. Този рак е един от най-добре изучените, с ясен и открит причинител.

Истината за него е публикувана в обширно изследване в едно от най-авторитетните медицински списания – British Medical Journal – още през 1950 г. в култовата статия на Ричард Дол и Брадфорд Хил “Smoking and the carcinoma of the lung” (линк към текста на оригиналната публикация).

Внимателното проследяване на количеството изпушени цигари и новопоявилите се случаи на рак на белия дроб ясно могат да се видят на долната графика. Тя разбива всички спекулации, които години наред бяха прокарвани от цигарените компании в опит да защитят цигарите и да убедят хората в липсата на сериозна вреда от тях.

Много от неудобните изследвания са били саботирани и потулвани, а други – манипулирани, за да се отклони вниманието от този проблем. В крайна сметка здравият разум е надделял и цигареният бранш е поставен под надзор и сериозни рестрикции. Има забрана за продажба да цигари на лица под 18 години, забрана за пушене в затворени публични места, забрана за явна реклама в медии и прочие. Всичко това доведе до значителна загуба на популярност на цигарите и пушенето, което за много хора остана отживял артистичен навик.

Проследяването на развитието на рака на белия дроб в продължение на 110 години – в периода 1900-2010 година – показва ДИРЕКТНА връзка между броя консумирани цигари от пушачите (синята крива) и броя на случаите на рак на белия дроб (черната линия). Кривата описваща консумацията на цигари определя кривата на нововъзникналите случаи на рак на белия дроб. (изображение: Wikimedia.org / лиценз CC BY-SA 3.0)

Вследствие на насочените усилия за намаляване на пушенето в продължение на години, най-вече чрез законови мерки за ограничаване на пушенето на закрито, регулацията на пазара за тютюневи изделия, както и степента на информираност за здравните рискове, които то крие, консумацията на цигари е намаляла значително, което е видно от графиката. При мъжете тя е намаляла с 30%, а при жените с 22%, което е значителен успех.

Симптоми и диагноза на рака на белия дроб

Ракът на белия дроб често се открива късно и трудно, тъй като не е свързан с тежки и притеснителни симптоми или болка. Често той дава симптоми, които се бъркат с други по-безобидни заболявания. Хроничните пушачи рядко обръщат внимание на упорита кашлица или отделяне на храчки, нещо, което за повечето от тях е нормално след години пушене на цигари, а често това е един от най-упоритите симптоми при този вид рак.

Ракът на белия дроб дава симптоми едва когато е в по-напреднал стадий и те са свързани с упорита и непреминаваща кашлица, често с кървави нишки в храчките, “свирене” на дробовете, както и трудно поемане на въздух. За жалост дори тези симптоми често не са “притеснителни” за повечето ветерани-пушачи и пренебрегването им може да доведе до фатално разрастване на рака и разпространение на метастази.

Наред с тях има рязка загуба на тегло, трескави състояния или леко повишена температура, лесна уморяемост, както и специфични промени по ноктите. При по-напреднало развитие започва притискане на съседни органи и поява на болка дълбоко в гърдите, трудно преглъщане, болки в ребрата. Ако туморът расте “навътре” към дихателните пътища води до запушването им и задържане на секрет в белия дроб, предразполагащ към развитие на пневмония. Напредналият рак, в зависимост от своята локализация в белия дроб, дава много разнородна симптоматика. Ако се развива във “върховете” на белия дроб може да доведе до нарушаване на нервните сплитове в този регион и много нетипични вторични симптоми.

Кашлицата, пониженият апетит, треската и умората са първичният комплекс от симптоми на рака на белия дроб, но поради своята неспецифичност водят до отлагане на медицинската помощ, когато той се е разпространил и в други участъци на белия дроб или е дал метастази в черния дроб. Метастази се развиват в черния дроб, срещуположния бял дроб, мозъка, костите, перикарда, бъбреците и надбъбречните жлези.

Установено е, че при 10% от хората, при които ракът е открит при рутинен преглед, съвсем инцидентно, не е имало никакви субективни симптоми и оплаквания, което показва колко коварно протича развитието на този вид рак.

За жалост процентът на преживяемост (5 години след лечението) при този вид рак е много малък. Едва 10% при мъжете и 13% при жените. Този факт се дължи най-вече на късното откриване на заболяването и появата на метастази. За 2014 г. новите случаи на белодробен рак в САЩ са 224 210 души, като статистиката за него е най-стряскаща.

Белодробният рак е водещ сред всички видове рак и съставлява 27% от общия брой починали от рак, както за мъжете, така и при жените, като всяка година от него умират повече хора, отколкото всички случаи на рак на простатата, рак на гърдата и рак на дебелото черво взети заедно. (източник cancer.org)

Ако рисковите пушачи се подлагат на наблюдение и редовни изследвания има шанс заболяването да се улови в ранен стадий и да бъде излекувано. Става въпрос за пушачи над 50 годишна възраст, които са пушили по пакет цигари на ден през последните 15 години. Изследването включва снимка или скенер на белите дробове, като е установен и значителен брой на “фалшиво” положителни резултати, които налагат по-сериозно изследване.

Най-добрата индивидуална стратегия за предпазване от рак на белия дроб е отказ от тютюнопушене, а в полза на обществото е налагането на забрана за пушене в затворени публични места, по-добра вентилация и контрол на тютюневите изделия. Пушенето на цигари без филтър, както и на пури, пурети и лули значително увеличава количеството на погълнатите с дима вредни вещества.

Свързани симптоми

кашлица /

Свързани заболявания

пневмониярак / метастази

Титулна снимка автор Alessandra & лиценз CC BY 2.0