Интернет дава достъп до огромно количество специализирана медицинска информация, която може да бъде полезна, ако се използва правилно. Тъй като мрежата е самоконтролираща се среда, достоверността и точността на здравната информация, публикувана в сайтовете, варира в значителни граници – от заблуждаваща до изключително точна и полезна, като това зависи и от конкретната здравна тематика.

За жалост има неизброимо количество “здравни сайтове”, които публикуват изцяло некомпетентни или опасни съвети, списвани от хора без никакво медицинско образование, ценз и познания.

Тези сайтове са платформи за рекламиране на хранителни добавки и съмнителни методи на лечение, като без изключение обещават магическо изцеление на сериозни заболявания. Много от тези “рекламни” здравни сайтове са лесно разпознаваеми – те предлагат конкретен продукт, който често се продава само онлайн и то единствено от въпросния сайт. В тези страници всичко е фалшиво и изфабрикувано – представя се мнение на измислен “лекар”, последвано от десетки “мнения” на “доволни клиенти” и всичко това подплатено с фалшиви манипулирани снимки. Бъдете предпазливи и не се доверявайте на подобни сайтове.

Но дали някога сте се замисляли доколко тази информация е проверена и коректна и дали може да й се доверим, за да се лекуваме? Дали това са професионални препоръки на лекар или са измислени рецепти на шарлатанин-самозванец. Разбира се, има критерии, помагащи ни да отсеем важното от маловажното – като това да потърсим потвърждение на дадено твърдение от няколко източника, да вземем предвид нивото и авторитета на сайтовете, от които черпим информацията, дали съветите са дадени от специалист или са “по тайна рецепта на билкар-ходжа” или “от една съседка от блока, на която много помогнало”, както и какви са отзивите, споделени от други боледували и как това им е помогнало и т.н. Преди всичко, когато става дума за здраве трябва да сме много внимателни и да отделим време, за да се информираме максимално добре за състоянието си, без да избързваме с изводите или да се паникьосваме.

Макар да не ни се занимава с досадни проценти, ще споделим едно изследване, направено с цел да измери по-точно качеството на даваните от различни сайтове съвети онлайн, което ще ви е полезно следващия път, когато посегнете към клавиатурата, за да търсите съвет за болежка, лекарство или притеснителен симптом.

Тествани са 500 здравни сайта, които излизат като резултати при търсенето на 5 основни здравни проблема. Резултатите са интересни и до голяма степен очаквани – 39% от здравните сайтове дават напълно точна и задоволителна информация, 11% са дали заблуждаваща и невярна, а 49% изобщо не отговарят на търсения въпрос. Това показва, че далеч не всички здравни сайтове могат да бъдат истински пътеводител в лабиринта към здравето и винаги трябва да търсим второ мнение и информация от няколко различни източника, за да си изградим по-истинна картина за проблема, който ни вълнува.

Достоверността на предлаганата информация варира значително и зависи много от конкретната здравна тема. Официалните сайтове на здравни институции и организации дават много достоверна информация, новинарските сайтове едва 55%, а “спонсорираните” сайтове, създадени с рекламна цел – дават подвеждаща, тенденциозна или невярна информация.

Качеството на медицинските съвети онлайн имат важно значение, тъй като определя решенията и постъпките към по-нататъшно лечение. Те дават ценна информация и помагат на пациентите да разберат същността на здравния им проблем, начините за лечение, предлагат мнения на други болни, както и отзиви от болници и лекари специалисти, които се заминават с този проблем.