Кожата е най-големият орган при човека и е първата линия на защита на целия организъм от външни влияния. Кожата е и вековният стандарт за външна красота и младост. Светлата, гладка и свежа кожа е белег за здраве, младост и виталитет. Подобно на цялото тяло и кожата изисква ежедневни грижи и внимание. Правилната поддръжка я ревитализира и забавя процесите на стареене, като я оставя непроменена от времето много дълго.

Основната роля на кожата е да “държи” тялото ни цяло, като ни “обгръща” от всички страни. Тя е нашата защитна обвивка, първата бариера, която отблъсква различни чужди агенти – бактерии, вируси и травми, предпазвайки по-дълбоко разположените вътрешни органи. И понеже кожата ни работи толкова добре, то често я приемаме за даденост, която не изисква грижи и внимание. Но истината е, че разликата между запусната и поддържана кожа е огромна – веднъж усетили чувството от чистата, дишаща и здрава кожа, едва ли бихме престанали да се грижим за нея, а нашия организъм работи много по-добре, когато на кожата ви не й се налага да се бори, за да изпълнява естествените си функции.

Какво трябва да знаем за кожата?

Кожата покрива цялото ни тяло и е с площ около 2 кв. метра и дебелина по цялото си протежение 2-3 мм. Изградена от е два основни слоя:  външен слой – епидермис и вътрешен слой – дерма. Под дермата е разположено подкожието – хиподерма. Клетките по повърхността на кожата непрекъснато се “излющват” и биват замествани от нови, по-млади клетки идващи от по-дълбоките слоеве на кожата. Скоростта с която кожата се обновява с нови по-млади клетки намалява с възрастта. Това, заедно с процеса на вътреклетъчно обезводняване, са двата основни механизма на стареене на кожата.

Редовната и нежна ексфолиация на мъртвите клетки стимулира производството на нови млади клетки и води до естествено обновяване на кожата, подобряване на еластичността и тургора й.

Повърхностният слой съдържа силно напластени слоеве мъртви кожни клетки или т.нар. рогов слой (stratum corneum), който бавно и непрекъснато се излющва. Вътрешният слой (дермата), съдържа нервни окончания, потни жлези, космени фоликули и капиляри, които кръвоснабдяват кожата. Тя никога не спи и в този тънък слой непрекъснато “кипи” активна подмяна и обновяване.

Най-дълбокият слой на дермата или т.нар. базален слой (stratum basale) е и най-важната част на кожата, тъй като там се намира “фабриката” за нови, млади кожни клетки, на която се дължи способността й да се обновява през целия ни живот.

Здравата кожа е изключително важна за нашето физическо и емоционално състояние. Но за да знаем как най-правилно да се грижим за нея и от какво има нужда е от съществено значение да разберем какви са ролите, които тя изпълнява. Това, което слагаме върху кожата си и влиза в пряк допир с нея – дрехи, козметика и климатични условия – оказва върху нас дори по-голямо влияние, отколкото това с което се храним. Не забравяйте, че кожата освен изолираща функция е и орган със силно абсорбиращи способности и лесно “поглъща” голям брой вещества. Ето и нейните основни функции и тяхната важност:

Защитна бариера

Кожата ни защитава от неизброим брой вредни и агресивни фактори и това, че самата тя влиза в директен досег с тях ежедневно, показва нейната издържливост и изолираща сила. Тя поддържа вътрешното равновесие, количеството течности и не допуска бактерии и вируси да проникнат и разрушат тъканите, поддържайки една относителна стерилност на вътрешната среда. С цялата поредица от атакуващи я агенти – химически продукти, които слагаме върху нея, токсини от околната среда, замърсители, патологични бактерии, вируси, гъби, паразити, патогени, антигени и ултравиолетова радиация от слънчевата светлина – тя трябва да е в перфектна форма, за да изпълнява отбранителната си функция. Кожата образува маслен защитен слой, който ни предпазва от външни фактори и в същото време поддържа кожата еластична. Използването на много агресивни сапуни, козметика и търкане на кожата ни лишава от този естествен слой и разрушава природната ни защита.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ > Какво е рак на кожата и как да се предпазим от него?

Отстраняване на токсини

Организмът ни непрестанно обменя и преработва хранителни вещества и този процес е свързан с производството на много “отпадни” и “отработени” вещества, които са или непотребни за него или са токсични и трябва да бъдат елиминирани навън. Това елиминиране се осъществява в най-голяма степен чрез отделителната система, но също така и през белите дробове заедно с издишания въздух, както и през кожата, чрез потта. Много вещества и токсини се излъчват навън именно през кожата и тя има нужда да се поддържа чиста и с отворени пори. Непочистената кожа, със запушени пори и лоша хигиена, не функционира правилно и не може да изпълнява добре детоксикиращата си роля. Не е случаен фактът, че кожата е “огледало” на вътрешното състояние на организма и тя често страда при нарушения в обмена на веществата и неправилно хранене, тъй като се опитва да се отърве от непотребните вещества. Добрата ежедневна хигиена помага да се отмиват и различни патогени, които могат да нарушат и колонизират кожата. В това число влизат и всички нейни придатъци като косата и ноктите, които изискват не по-малки грижи.

Производство на витамин D

Витамин D е маслен витамин, който поемаме с храната, като най-богати на него са рибата, рибеното масло, черния дроб, яйцата, маслото и млякото, но основно се синтезира в кожата под въздействието на слънчевите UV лъчи. Произвежда се от кожата на базата на холестерол и затова носи името “слънчев витамин”. Нужно е излагане на цялото тяло на слънце за не повече от 30 минути дневно, за да се генерира нужното количество витамин. Именно затова е важно лятото да “събираме” слънчева топлина, тъй като този витамин натрупва депо в организма, което изразходва през зимните месеци. Витамин D има огромна и важна роля за тялото ни, тъй като управлява калциево-фосфорната обмяна, която има отношение както към костната система, така и към хормоналния баланс, но също така има пряко отношение към имунитета. Липсата на витамин D води както до смущения в усвояването на калций и фосфор от храната и костната минерализация, така и понижава имунитета, а нови изследвания показват завишен риск от рак при дефицит на този витамин в организма. Ниските нива на витамин D правят организма податлив на грипните вируси през зимата, както и повишават риска от заразяване с туберкулоза. При бебетата и особено родените през зимните месеци (от октомври до март) даването на капки витамин D (препарата Вигантол, Vigantol), предотвратява развитието на рахит (изкривяване на кости и крайници и забавяне на растежа).

Предпазване от нараняване

Кожата дава “първия” сигнал, ако тялото ни е наранено по някакъв начин. Този сигнал помага бързо да се отдръпнем, за да се предпазим от по-сериозно увреждания. Благодарение на рецепторите в кожата, ние усещаме много добре фактори като топлина, студ и болка, което ни помага да се пазим от остри предмети, изгаряне или измръзване. Чистата и здрава кожа е много по-чувствителна от неподдържаната и това ни помага да реагираме по-бързо на опасните ситуации.

Абсорбция

Кожата не само излъчва, но и поема чрез повърхностния си слой много вещества. 0,25-0.4 мм от външната част на кожата “дишат” външно, а не чрез кръвта, както и способстват за усвояването на много активни вещества, съдържащи се в лечебни масла, козметика, никотинови лепенки и лечебни пластири на билкова и минерална основа. Кожата трябва да се поддържа хидратирана, омаслена и чиста.

Кожата е “огледало” на тялото

Още от най-древни времена лекарите са се ориентирали първо по външния вид на болните – изражението и цвета на кожата. Тя е точен барометър за общото ни здраве. Също така тя е и първото място, където се появяват симптомите на много вътрешни заболявания, което дава на лекарите важна информация за диагнозата. Много инфекциозни заболявания имат външни изражения, също така метаболитни, сърдечно-съдови и други. Здравата кожа е белег и за здрав организъм. “Лошата” кожа подсказва и проблеми с общото здраве.

Комфорт на тялото

Кожата е покрита с рецептори, които ни позволяват да усещаме света около себе си – топлината на летните лъчи, водата, повея на вятъра, докосването, опасните ситуации, които биха ни наранили. От друга страна кожата е и нашия “климатик”, тъй като регулира и поддържа телесната температура в много тесни граници. Това е възможно благодарение на огромния кръвен поток, преминаващ през нея, който няма за цел само да я изхранва, но и да охлажда кръвта чрез излъчване на топлина, или чрез потенето през лятото. Разширените кожни кръвоносни съдове през лятото излъчват излишната вътрешна топлина, а свитите съдове през зимата, позволяват топлината да се запази във вътрешността на тялото. В студено време кожата има много механизми с които да запази топлината – свиването на кръвоносните съдове, както и настръхването на малките косми по кожата способстват за изолиране на тялото от студа. Така кожата ни позволява да се чувстваме добре с доста широк температурен диапазон.

Удоволствие

Докосването е един от най-важните начини за връзка с другите. Усещането за другите започва от физическия контакт. От първото ръкостискане, прегръдка или целувка по бузата започва и нашето усещане и възприемане за другия. Малките деца търсят закрила и топлина в родителите си, които разпознават именно по допира и телесната миризма. В моменти на тъга, стрес и притеснение, телесният контакт може да бъде много успокояващ и стабилизиращ. Докосването е и начин на споделяне на емоции и усещания. То е и път към сексуалното удоволствие чрез стимулирането на ерогенните зони. Кожата сама по себе си е най-обширната ерогенна зона. Трудно е да се определи как простите докосвания водят до пораждането на толкова сложни чувства и отношения.

Комуникация и кои сме ние

Повечето от това, което асоциираме със себе си всъщност се дължи на външния ни вид, на нашата “външна опаковка”. По нейния вид другите съдят за нашето настроение, физическо състояние, атрактивност и в това число тя ни дава облик и идентичност. Тя не само държи нашето тяло цяло, но и нашата “емоционална” същност. Хората страдащи от кожни проблеми като розацея, акне, псориазис или екзема, разбират колко директен ефект върху емоционалното им състояние има вида на кожата. Нарушената кожа може да доведе до депресия, нежелание да се излиза навън, странене от социален живот и асоциално поведение. Това води до пропускане на много работни и образователни възможности, неспокойство, стрес и ограничен социален живот. Често лечението на кожните заболявания е не само физическо, но и психологическо. Възрастта също слага своя отпечатък върху вида на кожата, а оттам и на самочувствието и желанията.

Титулна снимка автор Lili Vieira de Carvalho & лиценз CC BY-ND 2.0