Плод, широко консумиран в Азия, може да се окаже много важен в борбата с рака на панкреаса според ново изследване, което е още в лабораторен етап.

Става дума за горчивия пъпеш или наричан още момордика. Това е тропическо растение подобно на лоза, което расте в Азия, Африка и Карибите, раждайки ядливи, но много горчиви плодове. Съществуват различни сортове горчив пъпеш с различна форма и горчивина.

Произхожда от Индия, но е внесен и се отглежда в Китай още от 14 век.

Използва се като подправка в много ястия с месо, в супи и в билкови чайове, както и като допълнителна съставка в бира, произвеждана в Китай и на остров Окинава. В Индия се приготвя с картофи и кисело мляко, както и пържен с фъстъци и кокосово мляко. Приготвя се и с къри, чили или кориандър. В други азиатски страни се използва като гарнитура на сушено месо или в супа със скариди. Много от жителите на Окинава смятат, че дължат високата продължителност на живот именно на консумацията на това растение, от което те приготвят и различни освежаващи напитки.

Горчивият пъпеш се използва в различни народни рецепти, като съставките му се извличат със студено  накисване в олио или мед.

Антираковият ефект се дължи на съдържащата се алфа-елеостеаринова киселина ( α-Eleostearic acid ), която има унищожителен ефект към много видове ракове клетки, включително и при левкемия. Консумирането на етерично масло от горчив пъпеш води и до прекратяване развитието на рака на дебелото черво.

От векове негови екстракти се използват за лечение на малария, както и различни паразитози.  Притежава и доста изявен антивирусен ефект при инфекция с херпесен вирус тип I. Ефектите върху сърцето го определят като кардиопротектор.

Структурна формула на  α-eleostearic киселина (ELA)
Структурна формула на α-eleostearic киселина (ELA)

ELA е установено, че може да доведе до “програмирана клетъчна смърт” на мастни клетки, както и да убива левкемични клетки. Хранителна диета, която съдържа 0.01% масло от горчив пъпеш, предотвратява появата на рак на дебелото черво. Маслото се извлича от семената на растението, които съдържат 60% ELA.

Още през 1962 г. е изолирано вещество, което има хипогликемичен ефект, намалявайки нивото на кръвната захар и с потенциал да се използва за лечение на диабет. Екстрактът се използва като хранителна добавка при диабетици и понижава чувствително нивото на кръвната захар, както и понижава апетита и е идеална добавка при лечението на наднормено тегло.

Ракът на панкреаса е с лоша прогноза

Панкреасът е важен вътрешен орган, които има двойна роля, като част от храносмилателната система и като част от ендокринната система. Ендокринната му функция е свързана с производството на ключови хормони като инсулин, глюкагон и соматостатин. Като част от храносмилателната система той е свързан с дванадесетопръстника, където излива панкреатичен сок, съдържащ важни смилателни ензими, които разграждат хранителните вещества на молекули способни да се усвоят в тънките черва.

За жалост панкреасът се засяга от все по-зачестяващ рак, който има злокачествено и много бързо протичане. В 95% от случаите се касае за аденокарцином, т.е. рак произхождащ от жлезистата тъкан на панкреаса. Симптомите като правило се появяват много късно и зависят от мястото на рака, размера и вида на раковите клетки и често са много нетипични – коремна болка, както и болка в долната част на гърба.

Ракът на панкреаса е на челни места като причина за смъртта на заболели от ракови заболявания и има много лоша прогноза, тъй като преживяемостта след първата година от поставянето на диагнозата е 25%, а след 5 години, едва 6%.

Бързото развитие води до много кратки срокове между 6-10 месеца от поставянето на диагнозата до смъртния изход. При повечето болни заболяването се открива в много напреднал стадий, когато им остават броени дни или седмици, а при други той протича по-бавно и дори без хирургична намеса може да се развива няколко години.

Рисковите фактори сочат наследствеността като причина в 5-10% от случаите, възраст над 60 години, липса на пресни плодове и зеленчуци в диетата, консумацията на много консервирани и обработени меса, консумация на подсладени напитки, особено съдържащите фруктоза, диабет, хроничен панкреатит, както и пациенти с отстранен жлъчен мехур.

Лекарство против рак

Изследователи от Университета в Колорадо ( Colorado Cancer Center) са установили, че сока на горчивия пъпеш атакува директно клетките на панкреатичния рак, като успява да блокира усвояването на глюкозата от тях. Това е важно откритие, защото за да се развиват раковите клетки имат нужда от енергия, набавяна от глюкозата в кръвта, а блокирането на приема й води до смърт на раковите клетки.

Много учени работят в тази посока – разработването на препарати, които да блокират енергийния обмен на раковите клетки – откритие, което може да доведе до успешно лечение на рака. Удивително е, че в природата има и естествени продукти, които имат силен антираков ефект.

Изнесените данни показват, че консумирането на сок от горчив пъпеш понижава с 60% риска от развитието на рак на панкреаса. През 2010 г. други изследователи от Университета в Сейнт Луис откриха, че екстракт от горчив пъпеш успява да спре разрастването на клетките на рака на гърдата.

Титулна снимка автор Jérôme Decq & лиценз CC BY 2.0