Д-р Георги Велев - управител на "Велеви-Фарма"
Д-р Георги Велев – управител на “Велеви-Фарма”

Какво е да си в частния сектор в страна като България, където преходът, като че ли продължава?

Не бих казал, че е лесно. Иначе всички щяха да са частници. Според мен по-смелите и решителни хора се захващат с частен бизнес и го довеждат до успешен край. Трудности има. В моя бранш обаче беше много по-трудно преди години, когато на всеки два месеца се променяха правилата. Не искам да политизирам разговора, но е факт, че когато социалистите са на власт, трудно се прави бизнес. Те нямат отношение към правенето на пари. Всъщност за тях това е порок. Аз може и да съм „зъл капиталист”, но провеждам и социална политика. Управлявам 70 човека. Знам, че най-доброто възнаграждение за тях е да пътуват, затова и изпращам служителите си да отмарят в чужбина – в Китай, Египет, Италия, Гърция и Турция.

Как от лекар в държавна болница се превърнахте в „зъл капиталист”?

Аз съм бизнесмен, който някога изповядваше много леви убеждения. Вече не е така и слава Богу. Чърчил казва, че е нормално на младини да имаш леви убеждения, но е глупаво те да не са прераснали в десни с годините. Иначе винаги съм имал усет към търговията, генетично ми е заложено – дядо ми е бил много успешен търговец. Мисля, че и аз се справям. На аптечния пазар сме на пето място, след големите, зад които стоят големи пари.

Какви са традициите ни в производството на хранителни добавки и медикаменти на билкова основа?

България има много опит и огромни традиции. Още през социализма имахме сериозни производства – развойните ни бази във Фармахим, в Нихми бяха на изключително ниво. Имахме много добре подготвени кадри. Освен това разполагаме с добра суровинна база, защото страната ни е богата на лечебни растения. Неслучайно България беше един от най-големите износители на билки през 70-те и 80-те години – тогава си деляхме първото място с Полша. Днес изнасяме билки като готови продукти под формата на таблетки и капсули. Вървим към по-високи технологии. Усъвършенстваме производството си.

Имате ли износ за европейския пазар?

На него трудно се пробива, въпреки че има колеги, които продават в ЕС. Ние сме по-успешни в ОНД републиките, в Русия, Украйна.

Защо европейският пазар е висока летва? Все пак е общ за всички страни-членки на ЕС.

Защото все още има скептицизъм към наши производства, въпреки че сме сертифицирани по всички стандарти на ЕС. Водил съм преговори с Гърция, където ми казаха, че все още не гледат с добро око на нашата продукция. Производителите са тези, които трябва да наложат продуктите си. Ще успеем, но ще трябва време.

Българинът също е скептик по природа. Вярваме ли всъщност на натуралните лекове?

Българинът е Тома Неверни, но у нас все повече хора използват лечебните хранителни добавки. „Велеви-Фарма” продава над 150 хиляди опаковки годишно от Герисана (б.р. хранителна добавка за защита от вирусни инфекции), който съдържа типичното за българския ареал растение – кръвен здравец. Американски учени са идвали у нас да изследват биологично активните вещества в някои растения, например от семейство здравец и твърдят, че те са уникални.

Вие сте човекът, който стои зад научния отдел на „Велеви-Фарма”. Кой е водещият принцип при разработването на един нов продукт?

Човешкият организъм е изключително мързелива система. И ако му подаваш наготово това, от което има нужда, той спира да го произвежда. Затова моето разбиране е, че трябва да се стимулират функциите на организма. Имаме няколко продукта, които правят точно това. Ко Ко Бо, който съдържа копър, кориандър и босилек стимулира излъчването на стомашни сокове, синтеза и излъчването на ензими, които разграждат храната. Апеграта също стимулира, а не отнема функциите на организма. Тя съдържа определени вещества, които въздействат на хипофизата и стимулират производството на тестостерон. Герисанът също дразни костния мозък и най-вече производството на имунокомпетентните клетки – лимфоцитите. Имаме и един слабителен продукт – Лаксилинът, но неговата задача е друга. Той дразни рецепторите на дебелото черво, перисталтиката и излъчването на вода в храносмилателния тракт, така че да не се стига до състояние на обстипация.

Кой от Вашите продукти смятате за революционен?

Герисан е най-любимият ми продукт. Кръвните клетки доста бързо се изтощават и умират в кръвното русло. При облъчване на организма със смъртоносни дози, първи умират най-младите клетки и клетките на костния мозък. И поради липсата на кръвни клетки, които да поддържат имунната система на организма, като лимфоцитите, или които да му пренасят хемоглобина – еритроцитите, се стига до летален край. Някъде през 60-те години, когато в България тайно се разработват уранови мини, е мобилизирана една група военни лекари, които трябва да се погрижат за лечението на подложените на опасни облъчвания работници. Те дават на болните екстракти от различни лечебни растения и установяват, че кръвният здравец много добре стимулира кръвотворенето и повишава имунните защити на организма.

Какво смятате за противопоставянето на лабораторната химия на природния илач?

Аз не отричам синтетичните лекарства. Някои от тях са животоспасяващи. Например минингитът се лекува с антибиотици. Приемам и ортодоксалната и народната медицина и хомеопатията – въобще всички методики, които помагат за здравето на човек.

Има ли конспирация на фармацевтичната индустрия? Поставени ли са хората в една зависимост от лекарствата?

За конспирация не знам, но сигурно има известна зависимост. В крайна сметка това е много печеливш бизнес, където маржовете са големи.

Патриот ли сте?

Да. Изключително много обичам страната си. Имал съм възможност да я напусна. Още след 90-те можех да замина за Нова Зеландия, за Австралия. Но си мисля, че трябва да останем тук, да се борим с недъзите. И се почва от малките, ежедневни неща. Например, като съм на плаж, минавам и събирам хартиите и фасовете с идеята, че след мен това място ще бъде по-добре. Така съм възпитал и децата си – те дори имат повече чувство за ред от мен. Смятам, че трябва да използваме всички възможни демократични прийоми за да преодолеем недъзите си. И не трябва да сме национални нихилисти – да се концентрираме само върху лошото, да се самооксърбяваме. Българинът е Тома Неверни, но у нас все повече хора се обръщат към здравословния начин на живот и използват хранителни добавки от лечебни растения.

Титулна снимка автор Martin Fisch & лиценз CC BY-SA 2.0