Поради изключителния си състав, етеричното масло от арган набира все по-голяма популярност както като козметичен продукт, така и като здравословна добавка в кулинарията. Етеричното масло се произвежда чрез студено пресоване на плодовете на аргановото дърво.

Самото арганово дърво (Argania spinosa) расте изключително и само в региона на полупустинната долина Сус в югозападно Мароко, също и в Алжир в региона Тиндоф, както и по западното Средиземноморие.

Аргановите дървета са дълговечни и живеят 150-200 години, достигайки размер от 8-11 метра. В Мароко има 21 милиона дървета, които са разположени на площ от 800 000 хектара. Като рядък и застрашен от изчезване вид, гората от арган е записана в International Biosphere Reserve на ЮНЕСКО през 1999 г. Самите дървета имат масивни и жилави стъбла с добре развива коренова система и малки овални листа. Цъфтят с жълто-зелени цветове през април месец. Формират малки бадемовидни плодове с размер около 2-4 см. подобни на малки орехи с тънка външна обвивка и ядка със сладникава миризма. Обвивката е много твърда и съдържа няколко малки, много богати на масло зърна. Нужна е поне година на плода на аргановото дърво, за да узрее и да може да се събере през юни или юли месец. В следствие на масивната култивация на аргановите плантации, дърветата са намалели наполовина през последните 100 години, а развитието на животновъдството в близост до тях ги застрашава, тъй като козите се катерят по тях и се хранят с листата им. Развитието на аргановите плантации обаче има положителен икономически и екологичен ефект, тъй като носи печалба на бедните райони, създавайки препитание, а дърветата предпазват оскъдната почва от ерозия и превръщането й в пълна пустиня.

Всяко дърво дава около 8 килограма плод, който се обработва ръчно в кооперативи. Най-трудоемката част от процеса е отделянето на вътрешните семена чрез счукване на черупките между два камъка, което се прави изключително ръчно. Отделените семена се смилат в каменна мелница с малко вода и от тях се отделя маслото чрез пресоване на получената паста. Процесът е много подобен на този използван при извличането на маслиновото олио (зехтин) чрез смилане на маслините. Остатъкът от производството остава доста богат на арганово масло и се използва за животинска храна.

Полученото масло при правилно съхранение не губи качествата си дори и след 20 години. Прясното студено пресовано арганово масло има нужда да “отлежи” около 12-18 месеца преди да бъде използвано за козметични цели, тъй като не се разрежда и се прилага под формата на 100% чист продукт.

Маслото съдържа над 80% ненаситени мастни киселини и омега-6, които са много по-устойчиви на окисление от тези в зехтина. Традиционно то се използва основно за кулинарни цели, за готвене и подправяне на салати и кускус, както и за приготвяне на разядка от арганово масло, смлени бадеми и фъстъци с малко захар или мед.

Чистото масло обаче има силно целебни свойства и помага при лечение на кожни заболявания, рани, екземи, раздразнена кожа, невродермит, акне, както и за поддържане на тонуса на здравата кожа. Цената му е сравнително висока и попада в групата на скъпите етерични масла с цена от 40-50$ за 0,5 литра.

От векове то се използва от берберите като ценен хранителен продукт и като съставка в много традиционни лекарства. И подобно на много други ценни подправки дошли през Мароко и стъпили в Европа през Испания прекрачвайки Гибралтарския проток, аргановото масло започва да се използва първо в гурме кухнята и по-късно от козметичните компании, които откриват неговия изявен anti-aging ефект.

Свойства на аргановото масло

Аргановото олио съдържа основно ненаситени мастни киселини – олеинова, линоленова и палмитинова, също така токоферол (който е предшественик на витамин E), феноли, каротени, фунгициди. Фенолите, които са най-вече кафеинова киселина, резорцинол и катехини, действат директно на раздразнената и възпалена кожа.

Аргановото масло за козметични цели се използва за поддържане на еластичността на кожата и косата, тъй като действа овлажняващо и подхранващо. Попива бързо и напълно в кожата, много по-добре от другите кожни масла – като бадемовото. Може да се поставя директно върху рани от травми и изгаряния, тъй като действа епителотонично и възстановява бързо наранената кожа. Комбинацията от витамини, фунгициди и естествени вещества с антибиотични свойства позволява на раните да зараснат бързо без да се инфектират. Използва се за лечение на акне, както и на загрубяла и много суха кожа. Добрите антиоксидантни качества способстват за силния подмладяващ ефект, поддържайки кожата гладка и мека, забавяйки появата на бръчки и пигментации. В много съвременни продукти са кожа и коса е добавено арганово масло

Аргановото масло за вътрешна употреба се използва при различни общи заболявания, тъй като употребата на около 2 с.л. масло за около месец драстично нормализира нивата на холестерола, поддържа добра еластичност на артериите и способства за нормалната функция на храносмилателната система и черния дроб. Подобно на зехтина не се препоръчва да се обработва термично, тъй като губи ценни качества, а само в студен и суров вид в салати, задушени зеленчуци, разядки, гарнитури и върху сирена. Има директни научни данни, че редовната консумация на арганово масло води до значително намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и наднормено тегло. Липсата на алфа-линоленова киселина, която е задължителна за ежедневното меню създава потребност тя да се набавя от друг източник, като рапичното и соево олио, които са богати на нея.

Добре е маслото да се съхранява на хладно и да се използва в кратък срок след отваряне на опаковката, затова купувайте арганово олио в по-малки разфасовки

Титулна снимка автор Gaetan Janssens & лиценз CC BY-ND 2.0