Известно е, че колата и другите сладки газирани напитки съдържат прекомерно много захар, коeто при редовна консумация води до “захарно” пристрастяване и развитие на диабет или метаболитни нарушения.

Всеки разумен човек вече се пази от прекаляване със сладко, защото знае последиците от “бялата отрова” – захарта. Бързо намерихме и спасителни навици с навлизането на консумацията на кафява и нерафинирана захар, както и с използването на естествни заместители, като стевията. Стевията, макар и новост за западния свят, е отдавна приета като заместител на захарта в почти всички “сладки” изделия, най-вече в Япония.

В момента тя се използва и като заместител в много храни в американската армия. Много сладки изкушения, като торти и сладкиши, се приготвят със стевия. Тя има уникални качества – много по-сладка е от естествената захар, има същата специфична сладост като нея, но не съдържа почти никакви калории, не променя нивата на инсулин в кръвта и има почти нулев гликемичен индекс.

Бумът в консумацията на захар през последното столетие доведе до рязко повишаване на много заболявания. Най-опасното сред тях е диабетът, който бавно, но необратимо уврежда цялото тяло, засягайки кръвоносните съдове, ретината и бъбреците, но и води до спад в имунитета и завишен риск от развитие на рак. Захарта, както дори и малките деца знаят, е враг номер 1 на зъбите, тъй като се свързва с повишена заболеваемост от зъбен кариес.

Ново изследване показа, че студените напитки, дори студената вода и газираната вода, водят до “притъпяване” на вкуса ни за сладко, в резултат на което се изостря желанието за все по-сладки храни и напитки. Това обезпокоително откритие обяснява и някои съвсем парадоксални наблюдения свързани със студените напитки.

Студените напитки, които така жадно поглъщаме през лятото, притъпяват сериозно вкусовите ни рецептори за сладко и намаляват тяхната чувствителност и усещането ни за сладко става много по-слабо. Интересното е, че студеното намалява само чувствителността към сладко, но не и към останалите основни вкусове.

Доброволци са тествани с обикновена вода с различна температура, която са задържали в устата си и след това е изпробван техният вкус с шоколад и сирене чедър. Всички са установили, че след пиене на студена вода интензивността на сладкия скус е намаляла и те усещат шоколада като “по-малко” сладък.

Този неприятен страничен ефект на студените напитки неусетно може да ни накара да поглъщане много повече захар. Студеното изключва нашия съзнателен “контрол”, като така не разбираме, че ядем твърде сладки неща. Като се има предвид, че студени напитки се пият през цялото лято, почти 1/3 от годината, то може да си дадем сметка, колко са моментите в които неусетно можем да прекалим със захарта.

Заключението на учените от Университета в Арканзас е, че честата консумация на студени газирани напитки, редуцира значително усета ни за сладко и води до значителна злоупотреба и засилване на предпочитанието към много сладки храни. Това неизменно води до затлъстяване, а при дългогодишна консумация и до диабет.

Титулна снимка автор David Brown & лиценз CC BY 2.0