НАЧАЛО Актуални новини Киберхондрията или какво казва д-р WEB за вашите симптоми?

Киберхондрията или какво казва д-р WEB за вашите симптоми?

Интернет въздейства върху много аспекти от живота ни. Все повече хора се обръщат към мрежата, за да търсят значението на различни болестни симптоми, да се самодиагностицират и да си "назначават" лечение, а дори да не стигнат дотам, Интернет има способността да класира симптомите по сериозност, дори и те да не се срещат често, което води до тревога, че сме болни от тежка и неизлечима болест. Това има обратен ефект и хората се страхуват да се обърнат към истински лекар от страх да не се потвърди "тежката им диагноза" и така наглед леснолечими заболявания могат да се занемарят и усложнят.

3273


Ежедневното ни присъствие в мрежата главоломно поглъща вниманието ни, осигурява виртуална среда към която все повече хора са пристрастени и възприемат като единствен източник на информация. Неслучайно тази година издателите на Encyclopedia Britannica взеха трудното решение да прекратят издаването й на хартия и да я предлагат единствено в онлайн вариант.

Потребителите, които са онлайн, се увеличават с всеки изминал ден, като в България те са близо 3 милиона. И неусетно може да се уловим как при появата на притеснителни симптоми първата ни реакция е да отворим добрия всезнаещ Google и да потърсим нещо по въпроса. Така попадаме в света на медицинската терминология, която ни е чужда и непонятна. Това обаче крие своите рискове, защото безобидни и леки здравословни проблеми могат да се сгрешат с тежкии и нелечими заболявания. Модерното лице на хипохондрията се нарича киберхондрия – резултат от неправилното ползване и разбиране на изобилната медицинска информация, достъпна в Интернет.

За жалост търсачките нямат алгоритъм за отсяване на симптомите или градирането им по тежест, а и целта на Google не е да бъде заместител на лекаря, така че човек лесно може да се обърка. Търсачките нямат за цел и да подреждат медицинската информация по достоверност, както наскоро направено изследване показа – едва 39% от медицинската информация в Интернет е достоверна.

Все по-често и все повече хора се обръщат директно към търсачките и търсят конкретни симптоми, информация и описания на заболявания, медикаменти, схеми на лечение, лечебни методи и изследвания, мнения на хора с подобни или сходни заболявания.

Резултатите показват, че 4 на всеки 5 души търсят в Интернет здравна информация, като месечно обемът на тези запитвания в търсачките e над 3 милиарда.

Какви са опасностите?

В епохата, когато всяка покупка е на клик разстояние, виртуалното пространство предлага начини да си “купим здраве”. Милиони са сайтовете предлагащи “индивидуални” хранителни режими, бързи диети със светкавичен резултат, хранителни добавки за отслабване, екзотични екстракти, фитосмеси, имуностимуланти и т.н., но често зад тези рекламни послания и гръмки обещания за мигновени резултати и чудодейно излекуване е единствено желанието за бърза печалба на гърба на болни и търсещи помощ хора.

“Фитнес” блогове продаващи хранителни добавки! Не, благодаря!

Този агресивен маркетингов модел навлезе и е пуснал корени и в блогове за фитнес у нас. Подобни сайтове всъщност не предлагат нищо ново, а единствено компилирани съкратени преводни материали и фрагменти от програми на световни авторитети и използвайки прикритието на “здравен” блог продават онлайн хранителни добавки и платени “онлайн консултации”, което е основния им бизнес.

Наивно, а и много опасно е да си мислите, че някой без да ви е виждал, само по кореспонденция, може да ви състави работещ режим, да има задълбочен поглед върху здравословното ви състояние и да ви назначи хранителен и двигателен режим, който да изпълнявате “на доверие” и това само, за да ви пробута хранителните добавки, които внася и продава. Подобни услуги са далеч по-опасни защото се предлагат и от хора, който почти никога нямат нужния образователен ценз.

Не бива да се забравя, че у нас законно с диетология могат да се занимават единствено дипломирани лекари, придобили специалност “Хранене и Диетика” и раздаването на платени съвети от хора, които нямат нужното образование е наказуемо според законите у нас. Съветът ни е да избягвате подобни онлайн здравни услуги.

Друга опасност ни дебне в сайтовете и форумите, където се промотират различни лечения или диети. Истината е, че хаотичното и безразсъдно прилагане на диети може да има траен негативен ефект върху имунитета, хормоналния баланс и метаболизма на фона на които Yo-Yo ефектът ще е най-малкото ви притеснение. Видът на диетата е строго съобразен с възрастта, здравословното състояние, пола, съпътстващите здравни проблеми, поставената цел, възможността за двигателен режим ( спорт, йога ), финансовото състояние и ред други фактори и задължително се съставя от специалист диетолог.

Онлайн диети! Не е за препоръчване!

Често диетите, които се прилагат са рестриктивни, като от тях напълно се изключват цели хранителни групи, обикновено въглехидрати, но това поставя организма в режим на “метаболитен стрес”, който има положителен резултат, ако се прилага компетентно и под контрол на специалист, но има гарантирано опасни последици, ако го правите любителски. Страничните ефекти на част от диетите, като високопротеиновите диети например, се свързват с потенциална опасност от нарушение на бъбречната функция, електролитния баланс и прекомерно натоварване на определени органи като черен дроб, далак и цялата храносмилателна система.

Хранителните добавки не вредят, те са безвредни! Не е вярно!

Интернет здравни форуми поддържат грешното и необосновано мнение за безвредността на хранителните добавки и лекарства от растителен произход и избягване на готовите лекарствени форми. Приемането на ненужни фитопрепарати продължително време не само може сериозно да увреди черния дроб, но и не е маловажно, че за да се получи ефект от тях са нужни дълги периоди на прием, които често драстично се съкращават при използването на фармацевтични пречистени активни вещества. Съветът ни е подробно да се информирате за състава и ефекта на билките, които приемате, както и начин по който се приготвят и дозират.

Кажи ми какво ми е? Ето ми изследванията!

Друго много често срещано явление е “коментирането” на различни образни ( рентгенови снимки, скенер ), клинико-лабораторни и функционални изследвания във форумите от хора без медицинско образование, “назначаването” на други допълнителни изследвания, “които е добре да се направят за всеки случай” и “предписването” на лечение на базата на тези резултати. Фактите обаче сочат, че голяма част от разчитането на тези изследвания често дори не е по силите на един тесен специалист и затова пациентът се консултира от няколко, за да се очертае проблема, да се постави точна диагноза и назначи правилно лечение.

Резултатите са красноречиви. Най-много се търси информация за различни заболявания, след тях се нареждат различните методи на лечение и чак на последно място потребителите търсят конкретен специалист, с който да се свържат и да получат консултация за проблема си. Ясно се вижда, че Интернет сякаш е обърнал наопаки логиката и вместо да търсим директно подготвен лекар, който е отдал голяма част от живота си, за да овладее начина да лекува и чиято работа е да реши здравословния ни проблем, ние търсим как да “решим” проблема си с наличната информация чрез собствената си логика и обща култура.

Последно виждаме как информацията, която намираме в Интернет повлиява решенията ни. 38% от хората споделят, че тя е променила тяхното решение дали да се обърнат към реален лекар или не. 33% са станали свръхчувствителни към проблема си и притеснението им вероятно ги е възпрепятствало да потърсят лекарска помощ. 42% са останали с непроменено мнение по темата и по-скоро клонят към това да се обърнат към лекар за консултация, ако състоянието им го изисква.

Тези тенденции в глобален мащаб ще стават все по-силни и значими и медицината следва да се нагоди към новите реалности. Присъствието на повече лекари в Интернет, като консултанти и модератори на здравни форуми, подбор на екипите на здравните сайтове и включването основно на специалисти, предлагането на повече информация, която да развива здравната култура на хората.