НАЧАЛО Актуални новини Implanti.net – всичко, което може да научите за зъбните импланти

Implanti.net – всичко, което може да научите за зъбните импланти

Зъбните импланти са революционен скок в денталната медицина и стават все по-достъпни като оптимален избор за пациентите, позволявайки изгубените зъби да бъдат възстановени на 100%. Implanti.net е най-доброто място по въпросите на зъбната имплантология, където можете да намерите актуална, достъпна и богата информация на български за лечението със зъбни импланти. Всичко, което би ви интересувало, вече има своя отговор в Implanti.net, потърсете го!

6769

Implanti.net - цялата информация за лечение със зъбни импланти

След като екипът на здравния сайт Vivata.bg откри, че в родното виртуално пространство най-сетне се е появил специализиран сайт посветен на актуалните въпроси на зъбната имплантология, побърза да ви го представи първи.

Новост ли са зъбните импланти? Какво точно представляват?

Темповете на развитие на медицината през последния век са толкова интензивни, че рядко може да се каже, че нещо е “новост”. Първите зъбни импланти са разработени и поставени от д-р Леонард Линков в САЩ през далечната 1952 г., който в продължение на 50 години след това поставя над 25 000 импланта до оттеглянето си от активна практика през 2002 г. Д-р Линков оставя в наследство свои трудове, които и до ден днешен са настолни книги и “библии” за съвременните имплантолози. Неговата клиника на ъгъл на Медисън авеню, в Манхатан, Ню Йорк днес е собственост на българския имплантолог и сътрудник на Линков – д-р Георги Анастасов.

По същото време в Европа друг голям учен и съавтор на съвременната имплантология – шведският професор и хирург-ортопед д-р Пер-Ингвар Брьонемарк – открива феномена остеоинтеграция, който представлява способността на живата кост да осъществява здрава връзка с изкуствен материал, най-вече металите титан и тантал. Това откритие дава тласък в развитието на имплантите като реална алтернатива на традиционните протези в стоматологията. Едни от първите пациенти на Линков и Брьонемарк все още и след 50 години се радват на поставените им импланти без проблем дори и на преклонна възраст. Имплантите изработени от чист титан поставени в костно легло в челюстта на мястото на изгубен зъб/и позволяват използването им като “изкуствени корени” върху който да се постави коронка или мост и да се възстанови напълно нарушената функция, като се върне самочувствието и качеството на живот на пациентите.

Как се поставят импланти?

Според актуално проучване на компанията Straumann само през 2012 година в САЩ са поставени 2 милиона зъбни импланта, като този брой расте всяка изминала година, заедно с това расте и броят дентални лекари, които имат квалификацията да ги поставят. Сега дялът на зъболекарите поставящи импланти е 20%, т.е. всеки пети зъболекар поставя импланти в своя кабинет.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ > Имплантите – бъдеще или настояще?

Как стигнахте до идеята за сайта Implanti.net? Кое наложи да се появи?

Интернет е удобен и достъпен източник към която често се обръщаме, за да търсим отговори на много въпроси. Съвременният пациент, живеещ в 21 век, вече активно търси информация за методи на лечение, изследвания и мнения на пациенти преминали дадена манипулация, чете интервюта със специалисти и идва много подготвен при лекаря си, задава конкретни въпроси и търси детайлни отговори, държи да знае повече за здравето си и алтернативите пред себе си, както в лечебен, така и във финансов план.

Това е свещено право на всеки пациент и целта на екипа на сайта Implanti.net е да бъде качествен ориентир в областта на зъбната имплантология. Интересен факт е, че материалите в него се четат не само от пациенти, но са в полза за много дентални лекари, които искат да обогатят познанията си, да “влязат в крачка” с най-високите достижения на имплантологията по света. Тук те намират “наготово” цялата необходима информация, която предадена през техния личен опит и познания, предлагат в отговор на питанията на своите пациенти. Смятаме, че нямаше по-подходящо време за появата на сайта Implanti.net и сме убедени, че с всеки нов материал ще бъдем все по-полезни на пациентите, както и на съсловието на българските дентални лекари да изберат най-правилното лечение.

Читателите със сигурност се интересуват какви условия са нужни за поставяне на зъбни импланти и дали българските лекари имат опит с поставянето им?

Чисто техническото оборудването нужно за поставяне на импланти не е толкова недостъпно като цена, но все пак представлява инвестиция от страна на стоматолога. За успеха на имплантите от значение е изрядната стерилност и следването на хирургичния протокол, както и опитността на самия стоматолог. Макар и амбулаторна и кратка операция, имплантирането все пак е хирургия и има своите изисквания. В почти всички случаи се прави с местна упойка и протича напълно безболезнено. Пациентът може да изпълнява ежедневните си ангажименти веднага след като излезе от кабинета с поставените импланти. От друга страна у нас има обучени имплантолози с натрупан опит и доста поставени импланти зад гърба си. Ако потърсим в Интернет прави впечатление, че почти всеки стоматолог предлага в сайта си и поставяне на импланти като услуга, но избора на специалист не може да се основава само на саморекламата, нужен е личен контакт и обстойна консултация и разговор. Личният контакт е най-лесният начин да придобиете преки впечатления, както от лекаря, така и от кабинета му и нивото на обслужване и отношение към пациентите. В сайта Implanti.net има статии описващи критериите за избор на подходящи импланти, както и какво следва да ни интересува при един преглед и консултация. Ясните правила за ценообразуването на едно скъпо лечение, каквото е имплантологичното, също са на преден план. Целта е пациента да получи качествен имплант на реална цена.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ > Какво трябва да знаете за имплантите? 

Качествени импланти ли се поставят у нас и каква е цената им?

Трудно може да се спекулира с качеството на имплантите, тъй като преминават специален производствен процес, контрол на качеството, сертификация, регистрация в съответната страна и най-накрая се предлагат от представител. Всеки отделен имплант идва в тройно стерилна опаковка с индивидуален баркод, което прави предлагането на импланти “менте” практически трудно. Въпреки че производителите продават на приблизително еднакви цени имплантите си, по света крайната цена на имплантирането им е доста различна и това зависи от цената на самата операция, която е същинския труд на специалиста. Така средната цена на имплант у нас е около 500 евро, но във Франция или Великобритания е около 1800 евро, а в страните от централна Европа около 700 евро. Значително варират и цените на коронките, които се изработват върху имплантите в крайната фаза на лечението. У нас между 100-150 евро, а в Европа над 300 евро. Важно е да знаете каква ще е крайната цена на лечението ви с импланти преди да го започнете, тъй като това ще ви спести евентуални непредвидени разходи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ > Кои импланти са подходящи за вас?

Няколко думи за финал към нашите читатели 

Като специализиран сайт с медицинска тематика и ние, подобно на сайта Vivata.bg, търсим допир с проблемите на пациентите и начин да бъдем полезни с актуална и навременна информация. Също така се опитваме да възпитаваме две много важни и липсващи у българския пациент качества – да търси навременна помощ, когато има проблем, а не да чака драстичното влошаване, за да иде на лекар и второ – да бъде активен и да търси информация за проблема си, както и за начините да подобри начина си на живот. Твърдо вярваме, че здравето е въпрос на личен избор и грижа, като в този ред на мисли, сайтът Implanti.net се стреми да бъде верен ориентир в морето от информация за зъбните импланти.