Николай Амосов е украински лекар, сърдечен хирург, изобретател, писател, здравен холистик и мислител, роден през 1913 г., известен със своите нововъведения в сърдечната и гръдна хирургия. Автор е на няколко бестселъра за интегрален, холистичен подход към здравето, а самият той е и запален привърженик на двигателната култура.

Завършва първо колеж по механика, а след няколко години записва и през 1939 г. завършва медицина в Медицинския Институт в Архангелск. Работи интензивно във фронтови болници по време на Втората световна война, като един от водещите хирурзи. След войната в периода между 1947 – 1961 г. се занимава основно с гръдна хирургия и проблемите на белите дробове, лечението на туберкулозата, където постига значителни успехи.

Друг интерес на Амосов са сърдечните заболявания и тяхното лечение. През 1963 г. извършва първата сърдечна операция в тогавашната СССР с използване на екстракорпорално кръвообръщение, както и започва да имплантира изкуствени сърдечни клапи, т.нар. клапно протезиране на митралната клапа при тежки и несъвместими с живота сърдечни пороци. Митралната клапа е една от най-често засяганите сърдечни клапи при различни инфекциозни заболявания, както и при вродени пороци на сърцето.

Амосов е първият хирург в света, който през 1965 г. изобретява и въвежда в практиката сърдечни клапи, които функционират без да образуват тромби.

В клиниката, която основава и работи, той и екипът му извършват над 7000 операции на бял дроб, над 95 000 сърдечни операции на различни заболявания на сърцето, в това число 36 000 операции с изкуствено (външно, апаратно ) кръвообръщение.

Обучава над 700 специалисти, лекари и хирурзи. В по-късните си години работи в сферата на кибернетиката, прави фундаментални изследвания на саморегулацията на сърдечната система, създава физиологични модели на “вътрешната среда”, компютърни модели на основни мисловни функции в сферата на изкуствения интелект, както и същността на различни поведенчески модели в обществото и човека.

Амосов е интегрален лечител, издава няколко книги за поддържане на доброто здраве и механизма на болестта. Неговата “Енциклопедия на Амосов. Алгоритъмът на здравето” обхваща много аспекти от това какво е здравословен начин на живот и как да го поддържаме, как да съхраним нашата работоспособност и бистър ум до дълбока старост, как да организираме най-оптимално времето си, как да работим, почивамe, храним, как да отглеждаме и възпитаваме децата, какви са механизмите на поява на различните заболявания и как можем да ги предотвратим.

Един от въпроси, които силно го вълнуват е удължаването на живота чрез правилен режим на живот, хранене и физическа, умствена и емоционална хигиена.

За здравето в еднаква степен са необходими четири условия: физическо натоварване, ограничения в храненето и пиенето (алкохолни и безалкохолни напитки, но не и на обикновена вода), закаляване и умение да се почива.

Изпълнението на тези съвети, а те не са единствени, ще дадат на човека възможност да бъде здрав, да живее пълноценно и да се труди. Но при едно условие – да ги изпълнява.

Ето и няколко интересни откъса от него по различни въпроси:

Амосов за ролята на лекарите

“Страхувате се да не попаднете в плен на лекарите! Не се боя да го кажа, макар да знам, че моите колеги ще закипят от негодувание. Акцентирането върху болестта, а не върху здравето, пълната липса на вяра в защитните сили на организма, подвежда лекарите да “лекуват на всяка цена”. С поведението си лекарят дори може да внуши на пациента си болестта. Мнителният човек започва да слуша само себе си и като локатор улавя различните промени в живота и попива вредните обкръжаващи го условия, които способстват за появата на болестта. Той се движи по-малко, храни се повече, в резултат на което загубва тренинг. Съвременният човек и без това живее в тесните рамки на външната среда – в смисъла на климатична среда, храна и натоварване, така че след срещата си с лекаря тези граници стават още по-тесни. В повечето случаи медицината не позволява на човек да умре, но не го прави и здрав.”

Амосов за нетрадиционните методи за лечение на рака

“Ще кажа и моето мнение по повод нетрадиционните методи за лечение на рака. Сега има много лечители, екстрасенси, дори магове, които приемат, че лекуват това заболяване. Срещат се и лекари, понякога доста ентусиазирани ( но често слабо образовани ), които вярват, че са открили най-точното лекарство за рак – било то гъба, билка, кора или дори част от животно. Сами си вярват и се опитват да лекуват. И дори помагат! Клетникът, на когото хирургът е отказал операция, пие тези “лекарства” и чувства облекчение. Апетитът му се възвръща, дори и наддава на тегло. Това е силата на най-силната ни част – психиката! Но… за жалост това продължава около 3 месеца, максимум – половин година. След това болестта рязко прогресира. Но аз не мога да осъдя пациентите за лековерието. Но най-искрено ги съветвам: обръщайте се към такива лечители единствено, ако ви е отказана операция, но в никакъв случай не и преди това! Няма да оздравеете, но ще изгубите ценно време. За над 40 години професорство съм видял десетки откриватели на средства против рак. Всички те се нуждаят от проверка на тези препарати в клиника и за такива тестове са нужни месеци и дори години, много пари и заети легла. И най-важното е, че нито веднъж не е потвърдена ефективността на някое от тези средства.”

Амосов за ролята на профилактиката

“Основната беда на нашата медицина е в акцентирането върху болестта, а не върху здравето, в това, че е надценила себе си и напълно е пренебрегнала естествените защитни сили на организма, които са присъщи на всеки човек. За да извършваме профилактика е нужно да преориентираме медицината към здравето. Не, разбира се, съвсем не призовавам да забравим за болестите и да престанем да ги лекуваме. Но наред с болестите е необходимо да познаваме добре самото здраве, да можем да го преглеждаме и да даваме квалифициран съвет. Нужна е психологическа преориентация на лекаря. Самият той е длъжен да повярва в защитните механизми на организма. Трябва да се тренират тези функции. И ако не вместо лекарство, то това трябва да бъде задължително допълнение към тях.”

Украинската телевизия ще представи пълнометражния документален филм “Амосов: столетие” създаден по повод 100 годишнината от рождението на Николай Амосов.