Може да звучи парадоксално, но двата най-сериозни здравни проблема на нашия век са затлъстяването на една част от хората и недохранването на друга.

На Земята живеят над 7.25 милиарда души по данни от края на 2014 г., от тях 1 милиард са затлъстели, а 1 милиард недохранени.

Затлъстяването е сериозен и фатален бич и води до развитието на много заболявания, част от които съкращават живота или създават сериозен риск за него.

Затлъстяването е пряка причина за развитието на диабет тип 2 (инсулинонезависим диабет), високо кръвно налягане (артериална хипертония), значително завишен риск от развитие на рак, сърдечни заболявания, чернодробна стеатоза, цироза и рак, намалени репродуктивни способности, проблеми с опорно-двигателния апарат (износване на ставните хрущяли, дискови хернии, гръбначни изкривявания, плоскостъпие), нарушение в психиката (депресии и проблеми с обкръжението).

За затлъстяването предразполагащо съдействат липсата на движение и ограничена двигателна култура, стреса, недоспиването (и нарушенията на съня, като сънната апнея), принудителната работна поза и дългите часове седене на едно място, храненето с нездравословна и еднообразна храна, преяждането и голямата консумация на захар в храни и напитки.

Сигурно ще се учудите, но най-затлъстялата нация на света за жителите на Кувейт с 42.8% диагностицирани като затлъстели. Основната причина е силно нарасналата популярност на fast food след войната в Залива. Саудитска Арабия е следващата в списъка с 35% от населението, след което следват Египет, Йордания и Обединените Арабски Емирства.

САЩ, които традиционно се считат за “емблема” на затлъстяла нация, са чак на 8-мо място с 31.8% хора с наднормено тегло. Заради голямата численост на населението обаче в САЩ е най-многочислената маса от хора с наднормено тегло, като част от световното население.

За сравнение процентите за страните от Европа варират между 9,5-14% хора с наднормено тегло. За България числата са 11.5%, което ни поставя сравнително високо в списъка, на фона на Европа.

Титулна снимка автор Team Dalog & лиценз CC BY-NC 2.0