Снимка Terence @ flickr (CC BY-NC-ND)

Алергиите са една от болестите на цивилизацията с много голям темп на увеличаване с всяка изминала година. Те стават не само по-разнообразни и всеобхватни (т.нар. полиалергии), но все по-трудни за лечение.

По своята природа алергиите представляват свръхреация на нашата естествена имунна система, чиято основна цел е да ни предпазва от инфекции и проникване на чужди агенти в тялото.

Когато имунната ни система функционира нормално тя ни предпазва от вируси и бактерии чрез производството на специфични белтъци, наречени антитела, с които ги неутрализира. При алергиите обаче имунната ни система “разпознава” като врагове съвсем безобидни субстанции, като домашен прах, полени, определени храни и лекарства, и по погрешка приема, че те се опитват да “атакуват” тялото ни.

Тази свръхреакция на имунната ни система срещу безобидни и неопасни за вас субстанции се нарича алергия. Тя води до развитие на алергична реакция, която е съставена от комплекс симптоми, като сърбеж на кожата, зачервени и сърбящи очи, течащ нос (алергичен ринит), затруднено дишане, кашлица, нарушение на обонянието, диария и т.н.

Алергичната реакция може и да не се прояви при първата среща на организма с алергена. Например, ако ви ужили за пръв път оса е много вероятно да имате единствено кратка болка, зачервяване и сърбеж на мястото на ухапване. При второ ухапване обаче може да се разгърне сериозна алергична реакция с оток и затруднено дишане. Това се дължи на имунната ни система, която вече е станала “чувствителна” на този алерген, т.е. сенсибилизирана е спрямо него.

Огромна част от хората имат различни по характер алергии в някакъв момент от живота си. Алергичните реакции могат да градират в широк диапазон – от съвсем слаби и вяли до животозастрашаващи (анафилактичен шок).

За щастие повечето алергични реакции са слаби до умерени и подлежат на домашно лечение, както и бързо отзвучаване на симптомите. Алергията е по-тежка, ако води до задух, оток на гърлото, опасност от задушаване, кръвотечение от носа, загуба на слуха, тежка кашлица и т.н., което налага лечение в болница.

Алергиите често отключват или съпътсват други заболявания като астма, ушни инфекции, синузит, както и сънна апнея.

Ето и пълен списък с основните алергични реакции:

  • Хранителни алергии. Това са едни от най-разпространениете алергии и се срещат основно при децата и по-рядко при възрастните. Дължат се на вродена предразположеност за развитие на алергии, особено при първа среща с нови храни, към които организма не е привикнал. Често хората с хранителни алергии страдат и от астма и други алергии.
  • Лекарствени алергии. Много лекарства носят риск от предизвикване на алергии, често те са неочавани и доста общи. Част от тези алергии не се предизвикват от активната съставка на самите лекарства, а от допълващите вещества и консерванти, които се съдържат в лекарствата.
  • Алергии към отрови на инсекти. Когато ви ухапе насекомо, то вкарва под кожата различни токсини, които нормално предизвикват локална реакция – подуване, зачервяване, болка, сърбеж. Те обаче отминават без лечение за кратко време. Когато организмът реагира бурно на ухапването се развива алергична реакция. Част от тези реакции могат да доведат до тежки и опасни за живота състояния.
  • Алергии към домашни животни. Алергиите към домашни животни се предизвикват от козината им, което води до тежки дихателни и кожни проблеми – обриви, кашлица. Може да се развие алергия към животинската кожа, козина, урина, слюнка.
  • Алергия към естествен латекс. Някои хора развиват алергия при контакт с продукти от латекс, най-вече при продължително носене на латексови ръкавици.
  • Алергия към козметични продукти и материи, като изкуствени нокти, екстензии за коса, както и мастила за татуировки.
  • Алергия към метали. Един от най-силно алергизиращите метали е никелът, който поставен в досег с кожата води до обрив и сърбеж.
  • Алергия към плесен и домашен прах. Спорите на домашните плесени са силно алергизиращи и водят до развитие на тежки и упорити алергии с опасност да прераснат в астма, а от дразнението на ностната лигавица и да се развият и ностни полипи. Домашният прах съдържа микрокърлежи (акари), чиято слюнка е силно алергизираща.