Снимка Brandon Warren @ flickr (CC BY-NC)

Ежедневното общуване изисква да сме близо до много хора. Още ставайки сутрин от сън се сблъскваме със семейството си, после на работното си място общуваме с колеги или клиенти, вечер излизаме, за да се видим с приятели. Така непрекъснато сме в близост до много хора, дотолкова, че всеки срещу нас може да усети, ако имаме лош дъх от устата.

Едва ли на някого ще му е приятно да чуе, че да се говори с него е отблъскващо заради лош дъх от устата, но още по-лошо е ако не знае, че има този проблем.

Лошият дъх не е просто временно неразположение, а диагноза и може да бъде сериозен проблем, докато не се открият причините за него. Известен е с медицинското название халитоза.

Една от пречките за откриването му е, че в повечето случаи човек не може сам да усети, че има проблем с дъха, а пък на околните им е неудобно да му кажат.

И тук идва един от най-лесните тестове, с който да разберете дали имате такъв проблем. Просто оближете (навлажнете със слюнка) съвсем малък участък от кожата си (най-добре на гърба на ръката) и веднага го помиришете. Ако усетите дори и слаба неприятна миризма, то трябва да знаете, че събеседниците ви едва ли са доволни от общуването с вас, именно поради тази причина.

Всъщност лошият дъх може буквално да съсипе интимните отношения и да дистанцира партньора ви, само защото му е неприятно да бъде близо до вас.

За щастие, ако подходите правилно, този проблем не е толкова труден за отстраняване, тъй като обикновено има много конкретна причина, премахването на която води и до изчезването му.

Имам ли лош дъх?

Основната причина е появата на патогенни бактерии в устата, които отделят силно миризливи химични съединения, съдържащи сяра.

Нормално е всеки от нас да има лош дъх в някакъв момент – обикновено сутрин след ставане от сън, но това се коригира веднага след като си направим сутрешния тоалет и се погрижим за устната си хигиена.

Ако се чудите дали имате проблем, направете описания по-горе тест или директно попитайте свой доверен и близък приятел, който знаете, че няма да ви излъже.

От какво се появява лошият дъх?

Причините са много и могат да са както в устата, така и в храносмилателната система или резултат от различни заболявания.

80% от причините за лош дъх обаче са в устата и трябва да се търсят там. Наличието на кариеси, дупки по зъбите, паднали пломби, развалени зъби, както и пародонтоза, венечни джобове и кървящи венци води до задържане на храна в устата и гниенето й, което неминуемо води до лош дъх.

Някой общи заболявания, като диабет, чернодробни заболявания, инфекции на дихателните пътища, стомашен рефлукс (стомашни киселини) както и хроничен бронхит също водят до този проблем. В този случай трябва да се лекува първопричината, за да изчезне самият проблем.

Какво да направя?

На първо място трябва да отидете на зъболекар и да отстраните всички проблеми по зъбите, да преминете щателно почистване на зъбен камък, да подмените паднали пломби, както и да се направи хубаво почистване на венците около мостове и корони, където има огромен шанс да се задържа храна.

На второ място започнете да се грижите правилно за хигиената на устата си – освен използванаето на хубава четка и паста за зъби е задължително да се научите да ползвате конци за зъби, с които да почиствате между зъбите, където четките не достигат.

Имайте предвид, че голяма част от хората дори да си търкат зъбите с четка не го правят ефективно и това не води до хубаво измиване. Добре е да се посъветвате със зъболекар как е правилно да четкате зъбите си. Бързото “лъсване” на предните няколко зъба за 10-20 секунни не е миене на зъбите. Трябва да му отделите поне 3 минути, два пъти на ден – сутрин и вечер преди лягане.

Друг много важен момент е да се сдобиете с пластмасова стъргалка за език. Това е прост уред от пластмаса със заоблени ръбове, с който може лесно и безболезнено да “остъргвате” горната част на езика си. Ще се удивите колко много неприятни неща се задържат по него. Езикът е грапав и има дълбоки бразди, в които се задържа огромно количество храна, бактерии, отлюспени мъртви клетки. Езикът ви трябва да е розов и без никакви бели, жълти или с друг цвят налепи.

Остъргвайте вниматело езика си почти всяка сутрин след измиване на зъбите. В началото от него ще се отдели голямо количество бяла материя, която ако сте редовни с почистването му, ще намалее много и почти няма да има след около 2 седмици. Това означава, че езика ви е чист.

На трето място обръщайте внимание и на това какво ядете. Избягвайте чесън, лук, силни подправки. При гладуване, както и при нисковъглехидратна диета, също се появява лош дъх.

Хапвайте редовно сурови моркови, селъри, както и ябълки, които бързо почистват зъбите и освежават устата. Яжте често зеленчуци с много вода, като краставици.

За да подобрите и освежите дъха си преди всичко спрете да пушите, започнете да се грижите по-добре за хигиената на устата си – дълго миене с четка и паста, използване на конци за зъби и стръгалка за език, яжте повече сурови зеленчуци, както и ананас, намалете концетратите (които водят до изсъхване на устата – състояние известно като ксеростомия – и оттам и до лош дъх), дъвчете дъвки.

Имайте предвид обаче, че простото маскиране на лошия дъх с дъвчене на дъвки, ментови бонбони, силни води за уста, ментови листчета и спрей за освежаване на устата, са временни и неефективни и не могат да ви помогнат да си решите проблема.

Не на последно място подобрете храненето си – яжте качествена храна, която не е овкусена с много силни подправки. От храната ни зависи не само дъха на устата ни, но и телесната ни миризма. През всички сезони не спирайте да се оводнявате добре – пиенете на поне 1,5-2 литра вода на ден е задължително за всеки.

Титулна снимка автор Brandon Warren & лиценз CC BY-NC 2.0