Един от най-красивите полускъпоценни камъни, аметистът е с варираща по интензивност окраска от силно до бледо виолетово или синьо, често с неравномерен цвят. Всъщност представлява оцветен кварц, който съдържа различни примеси на желязо и манган. Достатъчно твърд, за да се изработват от него различни бижута.

Открит и оценен още от древните народи, като красив и впечатляващ камък, аметистът е носен под формата на бижута или отделни късове от владетели и воини. Смятало се е, че аметистът предпазва от отравяне и препиване, от него са изработвани бокали за вино, както и съдове за съхранение на лекарства. Оттам идва и името му, което на гръцки означава “предпазващ от препиване, отравяне” ( μέθυστος ).

Бижута от него са правили още древните египтяни, а войниците в стара Европа са носели амулети от аметист, който да ги предпазва във война, да лекува по-бързо раните им, както и да ги пази “с трезв ум”.

Самият камък действа добре на нервната система – успокоява, балансира настроенията, намалява стреса и силните емоции, предпазва човек от избухвания и силни емоции. Използва се при безсъние, нервен стомах и кожни заболявания.

В Средновековието е носен от епископите и е считан за камък на хората, които помагат на другите, лекуват техните физически и душевни рани. Използва се в литотерапията (кристалотерапия) като камък на душевното спокойствие.

За да действат камъните трябва да са в допир с кожата за известно време. Затова и ако се изработват бижута с тях – пръстени, гривни или кулиета, те трябва да позволяват камъка да докосва кожата при носене.

В астрологията се смята за рожден камък на родените през февруари месец.

Титулна снимка автор JJ Harisson & лиценз Wikimedia. org (CC BY-SA 3.0)