Последните проучвания ни поставят, нас българите, на едни от челните места сред нациите, които се чувстват най-нещастни от живота си. Дали това е даденост, или народопсихология и дали ние сами не трябва да си помогнем, за да се почувстваме по-добре, е въпрос на който ще се опитаме да отговорим.

Най-естественото е човек да се стреми към щастието и бяга от всичко, което би му донесло болка или страдание, но създаването на предпоставки да бъдем щастливи не зависи само от обстоятелствата около нас, решаваща роля играе нашата настройка, отношението ни към света.

Много хора са нещастни поради простата причина, че имат пасивни очаквания, те “чакат” нещо да им се случи, а не се опитват да го “случват”.

Чакат подходящия човек, чакат повишение в работата, чакат “по-добри времена”, чакат по-добри условия, за да започнат нещо ново, да инвестират, чакат шестица от тотото цял живот, докато живят в нищета, продължават да чакат, чакат и очакват…

Всичко това се случва, защото живеят с мисълта, че заслужават да бъдат щастливи, богати, обичани и признати, но това не е заслуга, а свобода. Човек е свободен да се чувства така, но трябва да вложи от себе си, да си поиска от живота, да има смелостта да каже “аз искам”, а не “аз заслужавам”. Животът не е длъжен на никого от нас, достатъчен късмет имаме, че сме се появили на този свят и сме здрави.

Ако има път към щастието, който е най-абсурден и невероятен, това е именно пътят на чакането и очакването, както и пътят на самозаблудите и затвърждаването им чрез “позитивно мислене”.

Позитивното ни мислене в повечето случаи стига само да едни пасивни самоутвърждавания като “аз мога”, “аз съм силен”, “аз съм способен”, “аз съм решителен” и т.н. без никакво реално покритие, с които човек се самоубеждава, но нищо не следва от това, или по-скоро то се превръща в “аз съм способен, следователно заслужвам това и онова”, което отното води до бездействие и чакане…

Много скоро човек разбира, че освен да си подобри леко настроението с подобни “мантри” в живота му нищо не се е променило, той нищо не е пожелал да се промени. Има една елементарна житейска зависимост – за да се случват различни неща в живота ви, трябва да правите различни неща.

Ако се чувствате нещастни в своя личен и професионален живот, причината често не е липсата на възможности и подкрепа или лошия ви късмет или заради това, че хората са ви обърнали гръб. Проблемът сте самите вие. Ако животът ви не върви, значи вие му позволявате да върви в погрешната посока, коригирайте го! Проблемът е в това в което вярвате и в това, което правите.

1. Плашим се от укори и сарказъм

Ако се опитвате да правите нещо различно, нещо, което другите хора не правят, веднага ще си спечелите тяхното внимание – често обаче не в положителна посока. Единственият начин да избягвате хорската критика, осъдителното поведение и демотивацията, която следва от това, е да КАЗВАТЕ и ПРАВИТЕ това, което всеки очаква от вас. В този случай живеете техния живот, а не своя. И няма как да бъдете щастливи така. В опита си да избягате от проблемите, които биха ви донесли лоши емоции, всъщност жертвате цялото си щастие.

Приемете нещата по друг начин – ако видите, че хората говорят за вас, това трябва да е знак, че сте на прав и нов път – ВАШИЯ път. Само следването на вашия път може да ви направи щастливи. Не този на другите.

2. Стремим се да не сме последни

Защо? Защо всеки се опитва да бъде първи? А дали не е по-добре в някои ситуации да бъдем последни и да гледаме живота и през тази алтернатива? Добре, нека бъдем последните, които ще се откажат, последните, които ще напуснат, последните, които ще се откажат да пробват, последните, които ще пренебрегнат принципите си. Звучи добре, нали?

Светът е пълен с хора, които се отказват. Пълен е с хора, които заобикалят проблемите, за да продължат напред. Винаги ще има хора, които са по-умни от нас, по-талантливи, по-богати, с повече протекции, по-големи късметлии, но те невинаги побеждават, те невинаги успяват. Бъдете последните, които ще се откажат от себе си – дори да не успеете, вие пак печелите.

3. Слагаме равенство между придобиването и удовлетворението

Психолозите наричат това “хедонистична адаптация”, феномен при който хората лесно превръщат емоцията от новите придобивки в тяхна емоционална норма и единствен извор на добри емоции и щастие. Онова “Уаууууууууууу….”, което чувстваме, когато видим новата си кола или къща, което обаче много бързо отминава. Този WOW-ефект трае кратко и отново ни връща на пистата на желанията, защото новите неща бързо стават част от живота ни, стават “нищо специално”, защото ги имаме. Стават “нещо нормално”. За да почувстваме следващото “Уаууууууууу” купуваме следващото ново нещо и така влизаме в порочния кръг на задоволяването на тази емоция, което е неизчерпаемо. Този цикъл е пристрастяващ.

Резултатът от всички това е, че ние никога не сме доволни, никога не сме напълно задоволени. Няма и как да бъдем по този начин. И това не е начинът по които сме устроени, защото истинското и дълготрайно удовлетворение идва от това, което ПРАВИМ, а не от това, което ИМАМЕ. 

Правенето също създава пристрастяване, но този път за наше добро.

4. Чакаме да ни споходи “голямата идея”

Спрете да умувате в търсене как да измислите “най-яката” идея, която да ви направи богати и щастливи. Единици удрят шестица от тотото и това е рядък късмет. Не разчитайте толкова на луд късмет в живота. И дори да ви споходи огромната идея, можете ли да я реализирате? Дали имате уменията, опита и парите да го направите? Може би ще успеете, може би не.

При всички случаи обаче имате едно: хиляди малки идеи. Не чакайте големите идеи, работете по малките. Щастието е процес, а процесът изисква действия. Пробвайте да реализирате своите малки идеи, те могат да се превърнат в нещо голямо и да ви доведат до успех. Занимавайте се с това, което вече можете и знаете.

5. Чакаме

Чакаме правилното време, правилните хора, правилния партньор, добрия пазар, правилните неща, правилните моменти… и животът си отминава покрай нас. Единственото правилно време е СЕГА. ДЕЙСТВАЙТЕ!

6. Не осъзнаваме, че вече сме щастливи

Затворете очи.

Сега си представете, че всичко, което е ценно за вас – семейство, работа, бизнес, дом, пари… всичко – изчезне, отнеме ви се за един миг. Дали няма да се молите, искате, предлагате каквото и да е, за да си го върнете обратно?! Дали да си върнете всичко това няма да е най-важното нещо на света? Осъзнавате ли, че това, което сте имали е по-важно от това, което никога не сте имали или постигали?

Осъзнахте ли, че това, което ви е било отнето за миг, е всъщност най-хубавото нещо, което някога сте имали? Разбира се, че сте го осъзнали!

Сега отворете очи и вижте, че то е още тук. Отворете очите си буквално и образно! И осъзнайте дали не сте щастливи.

7. Не поддържаме контакт с хората, които наистина ни подкрепят

Има хора, които винаги ви подкрепят, дори, когато се проваляте, въпреки всичките ви грешки и неправилни решения. Вие имате такива хора около себе си, били те приятели или родители, роднини или сродни души. Не сте ги спечелили, вие просто ги имате. Не губете връзка с тях! Усланяйте се на любовта и подкрепата, която ви дават. Давайте им своята, когато те имат нужда от вас след време!

Титулна снимка автор greg & лиценз CC BY-ND 2.0