Какво се случва, когато не се грижим за тялото си както трябва? Първоначално то се опитва да компенсира нашето безхаберие, после дълго време ни дава сигнали чрез появата на различни болежки, но най-накрая ни хвърля болни на легло или ни докарва до престой в болница! А как да се научим да “четем” сигналите на тялото си и какво то казва за здравето ни?

Човек често се среща с болестта поради една проста и до болка позната причина – някъде в годините е спрял да се грижи за себе си или никога не го е правил както трябва, а натрупаните годинки дотолкова са амортизирали тялото, че то започва да “отказва” да ни се подчинява и служи.

Губим тонус, настроение и работоспособност.

Появяват се болежките, ограничението в движенията, болките в гърба, врата, ставаме сковани, болят ни краката, стъпалата, получаваме разширени вени и оточни крака, около кръста ни се натрупват паласки, кожата се състарява и набръчква, сърцето започва да прескача, кръвното се вдига, появяват се киселини, нередовен стомах, хъркане, повърхностен сън, кожни проблеми и т.н.

Всичко това звучи ужасно, но дали не е в нашите ръце да го спрем? Тялото ни дава сигнали и ние трябва да ги “разчитаме” правилно и да му помагаме.

Знаем добре какво се случва след дълъг период на изтощителна работа без почивка? Някой банален вирус ни поваля на легло и след 3-4 дни почивка, отспиване, лека храна, чай, сокове и бульони сме отново на крака, свежи и пълни с нова енергия и сили. Какво всъщност се е случило? Тялото просто ви е казало: Не мога повече! Искам почивка! И си я взима. Дори и да не е събота и неделя.

Вече се досещате, че тук идва мястото на добрата стара профилактика, на активната грижа за себе си.

В България е “престижно” и някак тежкарско да се хвалиш от колко години не си ходил на лекар. “Аз съм здрав, нямам нужда от лекари”! Тази доста невежа философия всъщност е най-голямата машина за създаване на болни хора, при това хора с неизлечими или труднолечими заболявания, продукт на занемарено здраве.

След много “чакане”, след години на самолечения, болният най-сетне стига до лекар, но често в краен или много напреднал стадий на болестта. Лекарят, разбираемо не е вездесъщ, нито лекува с магия. Медицината има своите начини да помага, но тя не може да възроди сринатото до основи здраве. Тя не лекува безхаберието към себе си!

Една стъпка към по-доброто здраве е да изкореним от живота си доказано вредни навици, които често са резултат от неправилно разбиране на грижата за себе си или просто липсата на такава.

Емоционалното хранене

Емоционалното хранене е защитен механизъм, който ни набавя комфорта и хубавите емоции, които ни липсват. Осъзнайте го! Когато сте под стрес, изморени, неразбрани, отхвърлени, необичани, унижени и потиснати, всички ние имаме нужда от успокоение, любов, покой и разбиране и тогава прибягваме до всички онези храни, които ни носят това. Повечето от тях са дълбоко свързани с ранните ни години, когато са ни успокоявали с “нещо сладко”. Когато сме в такова състояние никой не посяга към здравословни храни, а към шоколад, сладолед, чипс, месо, сладкиши, все храни, които ни дават комфорт, добро настроение и сигурност. Честото прибягване до това “успокоително”, каквото е храната, а тя води до натрупване на наднормено тегло, до диабет и сърдечни проблеми. Експертите в тази област твърдят, че емоционалното хранене е много по-вредно дори от злоупотребата с алкохол и пушенето.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ > Емоционалното хранене или за какво наистина сме гладни?

Честото мерене на кантара

Това звучи като проблем, засягащ основно жените, но все по-често и мъжете, особено фитнес маняците, които изпадат в състояние да мислят непрекъснато за килограмите си, качвайки се на кантара по няколко пъти на ден. Запомнете – килограмите са просто едно число, те не показват колко сте здрави и колко от масата ви са мускули. Кантарът също така не показва къде са вашите проблемни зони. Може да имате “нормално тегло”, но сериозни паласки, които са рисков фактор за сърдечни заболявания. Съотношението талия-ханш е много по-показателен фактор за сърдечно-съдов риск, отколкото body-mass индекса, както наскоро показаха изследвания.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ > Как да контролираме теглото си?

Поставяне на здравето на последно място

Откриването на здравословните проблеми преди те да са се превърнали в болести е от жизнено значение за здравето ни. Огромна част от тежките заболявания са напълно лечими, ако се уловят в ранен стадий. Ракът на гърдата, например, е лечим в почти 100% от случаите, ако бъде открит в най-ранен стадий, но излекуването на жени в последен стадий е едва 20%. Това важи за почти всички видове рак, особено тези, които се развиват по-бавно. Често недоизлекуваните болести и настинки, както и грипа могат да доведат до сериозни последници като ревматоиден артрит, възпаление на бъбреците, миокардит. Ушните инфекции могат да доведат до глухота или нарушен слух. Много хора със сърдечни симптоми, които са предвестници на инфаркт всъщност не отиват на лекар, защото си мислят, че “това е нормално за възрастта”. Ракът на шийката на матката отнема години, за да се развие, което никога не би се случило, ако жените посещават гинеколога си поне веднъж годишно за преглед и цитонамазка. Много от заболяванията се хващат в ранни и напълно лечими стадии, ако посещавате редовно лекаря си за профилактични изследвания.

ПРОЧЕТЕТЕ И ВТОРА ЧАСТ НА СТАТИЯТА >>>

Титулна снимка автор Michael Stern & лиценз CC BY-SA 2.0