НАЧАЛО Диета Кулинарно Печено авокадо с пармезан

Печено авокадо с пармезан

Да се готви здравословно не е никак трудно, по-скоро е нужна правилна настройка и добро желание, както и немалка доза фантазия и усет за комбинирането на вкусовете. Повечето рецепти са бързи и стават за броени минути. Здравословно хапване може да си приготвите в повечето случаи за по-малко от 15 минути.

6146

Обичате ли да си угаждате с вкусни и здравословни храни, но без да инвестирате време в седене пред печката или в безкрайно рязане и приготвяне на продуктите. Хубавата кухня не е обезателно много сложна и неизпълнима и не излиза обезателно от ръцете на професионалните готвачи, които правят магии пред екрана на кулинарното си предаване или в кухните на авторските си ресторанти.

Нека се опитаме да си приготвим нещо сами – бързо, лесно и вкусно, но и здравословно.

Ще си направим едно великолепно и много вкусно и хранително хапване от продукти, които на пръв поглед ще ви е трудно да си представите, че може да съберем на едно място. Просто ги сложете заедно, изпечете ги леко и хапнете.

Краят на деня е винаги много тежък и само мисълта, че се налага да прекарате още дълго в кухнята, за да си направите вечеря, е вече много обезкуражаваща. Искате да хапнете нещо наистина вкусно.

Пригответе си нещо необичайно – хубаво печено авокадо със сирене пармезан и малко лют сос, а може и без него.

Авокадото е превъзходен плод, който се използва в много кухни. То има гъста и мазна консистенция и е много богато на хранителни вещества, има хубав и ненатрапчив вкус и с него много трудно може да се преяде. Пасва на много храни, може да го приготвите както като предястие, така и на салата или основно ястие. То се комбинира добре със зеленчуци, но също и с печено месо или пилешко, понася доста лимонов сок и сол. Има свеж и сладникав вкус, плътен и наситен. Може да се пасира и използва със свежи подправки като разядка, може да се яде и нарязано на парчета. Често се приготвя просто с малко лимонов сок, капка зехтин и малко смляна сол.

Ето и необходимите съставни за 1 порция:

Продукти:

1 едър и добре узрял плод авокадо
1 няколко капки червен сос Табаско
1 с.л. сок от лайм или лимонов сок
¼ чаша настърган пармезан
сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Разрежете авокадото на две половини и извадете централната ядка. Без да го белите направете прорези в него, за да проникне соса в дълбочина и да го овкуси.

2. Излейте соса съставен от сока от лайм и капките Табаско върху двете половини, посолете със сол и малко пипер.

3. В кухината на всяка половина сложете част от настъргания пармезан. Сложете ги в затоплена фурна или грил само за 2 минути, докато се стопи сиренето.

Хапнете готовото авокадо със супена лъжица заедно с малки парченца лайм към него.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ > Френските сирена

Авокадото е познато на ацтеките и маите още отпреди 8000г. Расте и се използва в Централна Америка. Названието му произлиза от ацтекската дума ahuacatl, която е преминала през испанското aguacate и всъщност означава тестис, което се дължи основно на неговата форма. Ацтеките са вярвали в неговата огромна сила на афродизиак и затова са го наричали “плодът на плодовитостта”.  По време на беритбата на авокадо все още неженените момичета са били държани по домовете си, за да се запази честта им. Плодът е внесен в Европа от испанците през 17 в., а най-големите производители днес са Мексико, САЩ, Индонезия, Бразилия и Колумбия. Авокадото се отглежда и в Ервопа, където големи плантации има в Испания и Корсика. Авокадото расте и зрее на дърво, но процесът на пълно узряване се случва след като плодът бъде откъснат, подобно на бананите, които се берат още зелени.

На езика нахуатъл има и друга производна дума ahuacamolli, което означава “сос от авокадо”, нещо, което испанците взаимстват и трансформират в тяхното известно гуакамоле. Авокадото съдържа голямо количество ненаситени мастни киселини, както и 60% повече калий отколкото бананите, също и витамин B5, витамин E, витамин K, както и фолати. И все пак много части на растението, като обвивката му, са отровни за много животни като птици, котки, кучета, зайци и риби.

Авокадото се отглежда от дървета, на които са им необходими около 5 години, за да дадат първата си реколта. Затова за комерсиално производство се използват различни присадки. Расте във влажни и тропически гори, на дървета достигащи височина до 15 м., а плодовете тежат средно 150-250 гр. Цветът му е наситено зелен или зелено-кафяв. Узрява напълно едва след като бъде откъснат от дървото.